Skip to main content

Călătoriile cu mașina pot fi o aventură captivantă, însă pe măsură ce kilometrii se adună, copiii și adulții deopotrivă încep să simtă plictiseala drumului monoton. Din fericire, există mai multe opțiuni pentru a transforma aceste momente într-o experiență plăcută și distractivă, și anume prin diverse jocuri de jucat în mașină.

Fie că preferi jocurile de cuvinte sau competițiile amuzante, aceste activități alungă plictiseala și îmbunătățesc atmosfera din mașină, menținând întreaga familie implicată și amuzată. În plus, ajută la crearea unor amintiri de neuitat. În acest articol, vă vom prezenta câteva dintre cele mai interesante și inventive jocuri de jucat în mașină, care pot transforma fiecare kilometru parcurs  într-o experiență plină de râsete și voie bună.

Jocuri de jucat în mașină: crearea condițiilor propice

Pentru a te bucura de o atmosferă plină de voie bună, starea de spirit a pasagerilor trebuie să fie pozitivă și relaxată. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, este esențial să pregătești din timp un mediu confortabil și plăcut.

Copii mici în scaun auto
Sursa foto: Pexels.com

În primul rând, asigură-te că toată lumea are spațiu suficient și că scaunele auto sunt ajustate în mod corespunzător. De asemenea, ține cont de următoarele sfaturi, care te ajută să creezi cele mai bune  condiții pentru joc:

  • Păstrează la îndemână gustări sănătoase și băuturi răcoritoare pentru a menține energia și buna dispoziție

Atunci când copiilor le este foame sau sete pot deveni iritați, nervoși și cu siguranță nu vor fi dispuși să se implice în niciun joc. Pentru a evita acest lucru, înainte de a pleca la drum asigură-te că toți pasagerii au apă pentru hidratare și câteva ”ronțăieli” gustoase. Evită sucurile pentru că pot provoca rău de mașină, nu sunt suficient de hidratante și în plus, se pot vărsa și pot murdări mașina. În ceea ce privește gustările, optează pentru sandvișuri, fructe, migdale, biscuiți sau sticksuri și evită chipsurile sau dulciurile.

  • Nu uita de muzica de fundal

O selecție variată de muzică poate contribui semnificativ la crearea unei atmosfere plăcute, de aceea este important să pregătești un playlist care să fie pe placul tuturor pasagerilor.

  • Faceți opriri dese

O oprire regulată pentru întinderea picioarelor și pentru a lua puțin aer proaspăt poate face minuni pentru moralul membrilor familiei.

  • Înarmează-te cu răbdare și înțelegere

Atunci când pornești într-o călătorie lungă este important să ai multă răbdare și înțelegere. Fiecare copil are un nivel diferit de energie și atenție, iar preferințele lor pentru jocuri pot varia. Este esențial să fim flexibili și să adaptăm jocurile în funcție de starea de spirit și de interesele lor din acel moment. În plus, este util să avem la îndemână o varietate de jocuri și activități, astfel încât să putem schimba rapid activitatea dacă observăm că interesul scade sau dacă un joc începe să devină frustrant pentru oricare dintre participanți.

Jocuri de jucat în mașină pentru copii

Pentru o experiență pozitivă, este esențial să avem în vedere că alegerea jocurilor potrivite de jucat în mașină depinde în mod semnificativ de vârsta copiilor implicați. Vom detalia în cele ce urmează câteva dintre cele mai interesante jocuri și activități potrivite pentru călătoriile lungi, menționând și vârsta adecvată pentru fiecare în parte.

1. Fazan

Acest joc este super distractiv de jucat în mașină. Potrivit pentru copiii de peste 5 ani, fazan este extrem de popular, și nu degeaba. El ajută la înlăturarea plictiselii, dar contribuie și la îmbunătățirea vocabularului copiilor, fiind o ocazie excelentă de a învăța noi cuvinte.

Iată cum se joacă:

  • O persoană începe prin a spune în gând alfabetul. Cineva spune ”STOP”, iar prima persoană dezvăluie la ce literă din alfabet a ajuns. Primul jucător spune un cuvânt care începe cu această literă.
  • Al doilea jucător trebuie să spună un cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului precedent.
  • Al treilea jucător va continua jocul, spunând un cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului spus de al doilea jucător, și așa mai departe.
  • Scopul jocului este să-l blochezi pe următorul jucător, alegând un cuvânt care se termină cu două consoane care nu permit formarea unui alt cuvânt (de exemplu: NT – argint, armament; ND – rând etc.).
  • Jucătorul care nu poate continua primește litera „F”. La fiecare rundă în care nu poate forma un cuvânt, i se adaugă o nouă literă până când se completează cuvântul „FAZAN”.
  • Jucătorul care primește primul ”FAZAN” iese din joc, iar câștigătorul este ultima persoană care rămâne în joc fără să i se formeze cuvântul ”FAZAN”

Pentru a face jocul mai dificil, poți juca FAZAN pe teme – doar nume de animale, doar nume de obiecte, țări, ș.a.m.d. 

2. Ghicește cântecul

Cineva din mașină începe să fredoneze un singur vers dintr-o melodie. Ceilalți pasageri trebuie să ghicească interpretul sau titlul cântecului. Cine le ghicește pe amândouă, primește puncte bonus! În general, acest joc funcționează cel mai bine pentru copiii mai mari și adolescenți.

3. Cine sunt eu?

Doi băieți lângă o mașină
Sursa foto: Pexels.com

Acesta este unul dintre cele mai populare jocuri de jucat în mașină. Scopul său este de a încerca să ghicești personaje, obiecte sau animale prin intermediul întrebărilor puse de ceilalți jucători. Iată modul de desfășurare:

  • Un jucător își lipește pe frunte o etichetă pe care este scris un personaj, obiect sau animal. Această etichetă este vizibilă pentru toți ceilalți jucători, dar nu și pentru purtător.
  • Jucătorul pune întrebări celorlalți participanți, la care aceștia pot răspunde doar cu „da” sau „nu”. Întrebările sunt menite să-i ajute pe cei care ghicesc să descopere personajul sau obiectul respectiv. Iată câteva exemple de întrebări: „Sunt un animal?”, „Sunt un personaj din desene animate?”, ”Sunt mai mare decât un frigider?”, ”Am blană?”.
  • Ghicirea se face prin deducție logică, pe măsură ce se adună mai multe informații din întrebări.

Acest joc poate fi jucat de copiii de peste 5 ani, iar în funcție de vârsta participanților, se pot folosi personaje din desene animate, filme vizionate de cei mici sau animale preferate. Pentru copiii mai mari și adolescenți, se poate crește nivelul de dificultate, alegând obiecte sau personaje mai greu de identificat.

4. Jocul memoriei

Acest joc este plin de provocări deoarece îți pune la încercare abilitățile de memorare. El poate fi jucat în mașină atât de copii, cât și de adolescenți sau adulți, iar regulile sunt foarte simple:

  • Prima persoană spune: „Am văzut un __”, completând spațiul liber cu orice cuvânt care începe cu litera „A”, cum ar fi „avion”.
  • A doua persoană vine cu un cuvânt pentru litera B, cum ar fi „birou”, dar trebuie să repete și cuvântul spus cu litera „A”. Astfel, al doilea jucător va spune: „Am văzut un avion și un birou”.
  • A treia persoană va continua cu următoarea literă din alfabet, spunând toate cuvintele dinaintea sa.
  • Jocul se termină când ajungeți la litera „Z” sau mai devreme, cum stabiliți la începutul jocului.

5. Găsește locul secret

Acest joc îți pune la contribuție spiritul de observație și poate fi jucat de toți pasagerii, în afară de șofer. Iată cum se procedează:

  • O persoană se uită pe o hartă rutieră și caută un oraș mic, un sat, lac sau râu, apoi spune numele acelui loc cu voce tare.
  • Din acel moment, celălalt jucător are 60 de secunde să se uite la hartă și să încerce să găsească locul secret.

Jocul ”Găsește locul secret” este potrivit pentru toate vârstele, cu mențiunea că, pentru copiii mai mici, se pot găsi localități un pic mai mari pentru ca ei să le vadă mai repede.

6. Imită animalul

Jocul „Imită animalul” este distractiv și interactiv și implică imitarea sunetelor și mișcărilor diferitelor animale. Este ideal pentru călătoriile cu mașina, deoarece nu necesită niciun echipament special și poate fi jucat de participanți de toate vârstele.

Un jucător imită animalul la care s-a gândit, iar ceilalți participanți la joc trebuie să-l ghicească. Persoana care a ghicit va imita un alt animal ș.a.m.d. Pentru a face jocul mai interesant, se pot adăuga reguli suplimentare, cum ar fi limitarea timpului pentru ghicire sau impunerea unei teme pentru animalele de imitat (de exemplu, doar animale din junglă sau doar păsări).

Jocuri de jucat în autocar: aviz educatorilor pentru tabere

Volanul unui autocar
Sursa foto: Pexels.com

Când merg în tabără cu autocarul, copiii își doresc să se distreze și să petreacă timp de calitate împreună cu colegii lor, iar jocurile sunt o oportunitate excelentă pentru a face acest lucru. Sunt nenumărate jocuri de jucat în mașină în drum spre locația taberei, vă oferim în cele ce urmează câteva idei pentru inspirație.

7. ”Eu spionez” sau ”Văd cu ochii mei”

”Eu spionez” este un joc clasic și simplu, ideal de jucat în mașină pentru a distra copiii și adulții deopotrivă. Iată cum se procedează:

  • Unul dintre jucători alege un obiect vizibil pentru toți ceilalți jucători, fie în mașină, fie în afara acesteia și spune „Văd cu ochii mei ceva care începe cu litera…”, urmat de prima literă a obiectului ales. De exemplu, dacă obiectul este un copac, jucătorul va spune: „Văd cu ochii mei ceva care începe cu litera C”.
  • Ceilalți jucători încearcă să ghicească obiectul ales de primul jucător, punând întrebări . De exemplu, ei pot întreba: „Este în interiorul mașinii?” sau „Este o cutie?”, iar jucătorul inițial va răspunde doar cu „da” sau „nu”.
  • Jocul continuă până când unul dintre jucători ghicește corect obiectul ales. El va fi următorul jucător care va alege obiectul, iar ceilalți vor trebui să-l ghicească.

Jocul se poate juca în diverse variante. De exemplu, în loc să ofere ca indiciu litera de început, primul jucător poate menționa culoarea sau forma obiectului ales.

8. Jocul ”Top 3 preferințe”

Acesta este un joc amuzant de jucat în mașină, fiind potrivit în special pentru copiii care merg în tabere, deoarece este o oportunitate excelentă de a învăța mai multe lucruri unul despre celălalt.

Regula este simplă, și anume o persoană propune tematica, iar ceilalți jucători trebuie să spună 3 lucruri preferate. De exemplu: “Spune Top 3 mâncăruri preferate”, “Top 3 destinații de vacanță” sau “Top 3 lucruri care te enervează cel mai tare”. Se poate alege orice domeniu, în funcție de ce vrea să afle fiecare copil despre colegii săi.

De obicei, acest joc este foarte popular în rândul copiilor mai mari și adolescenților.

9. Asocierea de cuvinte

Acest joc garantează distracția în mașină sau autocar, stimulând creativitatea și gândirea rapidă. Iată cum se joacă:

  • Jocul începe cu un participant rostind un cuvânt simplu, de exemplu, „mașină”.
  • Următorul jucător trebuie să spună un cuvânt cu care asociază cuvântul anterior. De exemplu, dacă primul cuvânt a fost „mașină”, al doilea jucător ar putea spune „roată”.
  • Al treilea jucător continuă la fel, spunând un cuvânt asociat cu cuvântul anterior. De exemplu, după „roată”, următorul jucător ar putea spune „cauciuc”, apoi „pompă” și așa mai departe.

Pentru a crește dificultatea, se poate adăuga o limită de timp (de exemplu – 5 secunde) pentru a veni cu un cuvânt asociat.

Dacă un jucător nu poate găsi un cuvânt asociat în timpul stabilit, poate fi eliminat din rundă sau poate primi un punct de penalizare.

Jocul poate continua până când rămâne un singur jucător, până la un anumit număr de runde sau poate fi doar o activitate continuă pentru a face timpul să treacă mai repede.

10. Continuă fraza

Atunci când sunt mai mulți participanți, jocurile de jucat în mașină devin mai interesante și mai creative. Jocul ”Continuă fraza” este perfect pentru a alunga plictiseala și monotonia care se instalează de obicei la drumurile lungi. Este o ocazie excelentă pentru copii să-și lase imaginația să zboare și să creeze povești cu adevărat captivante pornind de la o propoziție simplă. Iată cum se joacă:

  • Un jucător începe prin a spune o propoziție simplă, de exemplu: „Aseară am fost în parc”.
  • Următorul jucător trebuie să adauge o propoziție care să continue povestea inițiată. De exemplu, ar putea spune: „Acolo am văzut un câine care purta o pălărie roșie”.
  • Fiecare jucător adaugă câte o propoziție, care trebuie să se potrivească logic cu cele anterioare și să contribuie la dezvoltarea poveștii.

Pentru a face jocul mai provocator, se poate introduce o limită de timp (de exemplu- 10 secunde) pentru ca fiecare jucător să adauge propoziția sau se poate stabili o regulă în care fiecare propoziție trebuie să conțină un anumit cuvânt sau frază. De asemenea, se poate alege o anumită temă pentru poveste.

Jocul poate continua până când povestea ajunge la o concluzie naturală sau până când unul dintre jucători nu poate adăuga o propoziție coerentă și este eliminat din rând.

Activități în mașină pentru copii

Dacă ai terminat toate jocurile de jucat în mașină recomandate mai sus, nu te panica! Mai există și alte activități pe care le poți face pentru a alunga plictiseala. Îți prezentăm în continuare câteva exemple!

11. Auto Bingo

O activitate ideală în mașină pentru copiii mai mici este jocul Auto Bingo cu cartonașe. Acesta este de fapt o variantă distractivă și interactivă a jocului tradițional de bingo, fiind special conceput pentru a ține pasagerii ocupați atunci când călătoresc pe distanțe lungi.

Iată cum se joacă:

  • Fiecare jucător primește un cartonaș de Bingo, care conține o grilă cu imagini care sunt uzuale sau caracteristice pentru peisajul văzut în timpul călătoriei. De exemplu, pot fi incluse semafoare, camioane, stații de benzină, animale, indicatori rutieri etc.
  • Scopul jocului este să observi și să marchezi pe cartonașele tale elementele pe care le vezi în timpul călătoriei.
  • Primul jucător care completează o linie orizontală, verticală sau diagonală de elemente marcate pe cartonașul său strigă „Bingo!” și câștigă runda respectivă.

Cartonașele pot fi create în avans acasă sau pot fi folosite variante comerciale ale jocului, care sunt disponibile în magazinele de jocuri și jucării.

12. Jocul ”Ce preferi”

Un băiat și o fată pe capota unei mașini roz de epocă
Sursa foto: Pexels.com

Acest joc este ideal de jucat în mașină împreuna cu cei mici deoarece, pe lângă faptul că alungă monotonia, este o ocazie excelentă pentru a afla lucruri neștiute despre copiii tăi. Regula acestui joc este simplă, și anume:

O persoană începe jocul prin adresarea unei întrebări despre preferințele pasagerilor pe un anumit subiect. De exemplu, o întrebare ar putea suna așa: ”Preferi să fii cea mai amuzantă persoană dintr-un grup sau cea mai inteligentă persoană din acel grup?” sau ”Preferi marea sau muntele?”.

Te poți pregăti de acasă cu câteva întrebări ca să te asiguri că nu rămâi în pană de idei când ești pe drum.

13. Întrebări ipotetice

Aceasta activitate este asemănătoare cu jocul ”Ce preferi”, prezentat mai sus. În loc de a pune o întrebare din care jucătorii trebuie să aleagă o preferință, în acest joc, participanții trebuie să răspundă la o serie de întrebări ipotetice. De exemplu: „Ce ai face dacă ai câștiga la loterie?” sau „Dacă te-ai putea transforma în orice fel de animal, care ar fi acesta?”

14. Inventarea unei povești pornind de la cuvinte date

Următoarea pe lista de activități sau jocuri de jucat în mașină este inventarea unei povești pe baza unor cuvinte date. Această activitate oferă participanților posibilitatea de a-și lăsa imaginația să zboare și de a-și îmbunătăți abilitățile de creație.

Iată cum se procedează:

  • O persoană alege 3 cuvinte la întâmplare, de exemplu „farfurie”, „maimuță” și „zăpadă”.
  • Ceilalți jucători trebuie să creeze o poveste care să includă toate cele trei lucruri.
  • Pentru a fi mai interesant, este recomandat sa alegeți cuvinte care nu au legătura unul cu celălalt.

De asemenea, puteți găsi la magazinele de jocuri și jucării alte variante ale acestui joc, care includ, de exemplu, zaruri cu diverse imagini. Dai cu zarul și creezi povestea în funcție de imaginile de pe zar. Unele variantele comerciale includ și o clepsidră pentru a inventa povestea într-o anumită perioadă de timp.

15. Caută mașinile de o anumită culoare

Pentru copiii mai mici, o activitate super distractivă este să coloreze sau să încercuiască pe un cartonaș mașinile pe care le observă pe geam. Pentru această activitate, trebuie să te pregătești în avans și să printezi o foaie în care sunt desenate mai multe mașini (colorate deja sau nu).

16. Jocul plăcuțelor de înmatriculare

Această activitate implică identificarea plăcuțelor de înmatriculare de pe mașinile pe care copiii le observă pe drum. Este un joc distractiv de jucat în călătoriile lungi în România și reprezintă o ocazie excelentă de a cunoaște mai bine județele țării.

Iată cum se joacă:

  • Printează harta României cu județe.
  • Pe durata călătoriei, jucătorii trebuie să observe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor care trec pe lângă ei și să coloreze pe harta printată județele identificate.
  • Scopul jocului este să coloreze cât mai multe județe pe hartă.

O altă variantă a acestui joc este să se printeze alfabetul pe o foaie de hârtie. Când o literă din alfabet este identificată pe plăcuța de înmatriculare a unei mașini, jucătorul care a găsit-o o încercuiește pe foaia lui de joc.

De asemenea, pentru copii mai mari se pot construi cuvinte cu literele de pe plăcuțele de înmatriculare.

Kit pentru jocuri și activități în mașină

Un kit util pentru activitățile și jocurile de jucat în mașină la drum lung ar trebui să includă o serie de obiecte, de la cărți de activități, caiete de desen și creioane colorate, până la accesorii practice, precum organizatoare de scaun auto și mese pliante. Iată o listă detaliată cu tot ce ai nevoie pentru a ține ocupată întreaga familie pe parcursul călătoriei:

  • Cărți de activități, precum: puzzle-uri, ghicitori, cuvinte încrucișate, Sudoku, jocuri logice și educative;
  • Caiete de desen, creioane colorate și carioci;
  • Diverse alte jocuri și jucării portabile (de exemplu cărți de joc, cuburi Rubik);
  • Audiobook-uri, pentru a asculta povești în timpul călătoriei;
  • Accesorii practice, precum măsuțe pliante pentru mașină (pentru activitățile de desen sau alte jocuri ce necesită suprafețe stabile) și organizatoare de scaun auto (pentru depozitarea jucăriilor și materialelor pentru activități);
  • Hărți și ghiduri de călătorie, care ajută la implicarea pasagerilor în urmărirea rutei;
  • Tablete sau jocuri electronice portabile, care sunt recomandate pentru a fi folosite pe o perioadă limitată de timp.

Kitul trebuie să fie adaptat vârstei și preferințelor pasagerilor pentru a asigura o călătorie plăcută și distractivă pentru toată lumea.

Așadar, o vacanță reușită începe pe drum, iar pentru ca drumul să fie unul plăcut și distractiv, este esențial să aveți la dispoziție o serie de jocuri interesante și amuzante de jucat în mașină. Cu puțină creativitate, o atitudine pozitivă, multă răbdare și entuziasm, puteți transforma orele de călătorie în momente de bucurie și conexiune. Pregătiți-vă lista de jocuri și activități pe care le puteți face în mașină cu copiii și porniți la drum gata să vă bucurați de fiecare clipă!

Citește și: 86 de glume pentru copii: anecdote smart potrivite pentru puști isteți

Author Raluca Margean

Cu o diplomă de economist în mână și după mai mult de un deceniu petrecut în companii multinaționale pe diverse joburi, în 2016 am realizat că vreau să fac ceva cu totul diferit de tot ce realizasem până în momentul respectiv. Voiam ceva care să-mi permită să-mi pun în valoare latura creativă a personalității mele și astfel m-am apucat de organizat ateliere pentru copii și am început să scriu. Mi-am creat propriul blog, apoi am continuat să scriu și pe alte site-uri și bloguri, pe diverse teme (dezvoltare personală, parenting, cărți, lifestyle, orice). Și ceea ce a început ca o pasiune a devenit, în scurt timp, o sursă de împlinire personală și profesională. Scriu pentru că-mi place. Și vreau să scriu în continuare despre subiecte în care cred și aduc valoare oricui citește conținutul creat de mine. În rest, sunt o femeie care iubește. Iubesc copiii, iubesc cărțile, iubesc călătoriile, iubesc viața. Viața mea este plină de culoare și îmi place să stropesc din belșug în jurul meu, să-i colorez și pe alții...Tot ce-mi doresc eu de la viață este să-mi pot păstra zâmbetul cât mai mult timp (pentru totdeauna, dacă se poate) și să-mi văd copiii fericiți. Restul sunt detalii care mă ajută să-mi îndeplinesc scopul mai sus definit.

More posts by Raluca Margean