Skip to main content

Important pentru parinti

Ce este invatarea experimentala
(experiential learning)

Invatarea experimentala ne ofera mediul si instrumentele care ii ajuta pe copii in intelegerea rapida a informatiilor, prin stimularea suplimentara a proceselor cognitive.

Aceasta este definită de David Kolb, parintele concepului, ca proces în care cunoaşterea este creată prin transformarea experienţei. Iar cea mai eficienta invatare este cea pe care o poti controla, experimentand.

S-a demonstrat ca procesul de invatare este mult mai eficient atunci cand se desfasoara pornind de la experienta proprie – o actiune, o problemă sau un eveniment care creează nevoia de mai bună întelegere. La Wow Lab folosim experimentele stiintifice si activitatile practice ca axa centrala a acestui proces, stimulam curiozitatea copiilor si facilitam asimilarea de noi cunostinte in domeniile fizica, chimie, astronomie, biologie si prim ajutor, matematica distractiva si logica.

Care sunt beneficiile participarii?

Participand la programele Wow Lab, copiii isi imbunatatesc atat gandirea critica, logica si capacitatea de argumentare, cat si viziunea de ansamblu asupra proceselor si fenomenelor din jurul lor. In plus, atelierele constituie un sprijin complementar sau premergator pregatirii stiintifice formale din cadrul orelor de scoala. De altfel, ele pot constitui si o alternativa utila si distractiva pentru petrecerea timpul liber.
Prin tematica abordata si metodele folosite, atelierele Wow Lab ii ajuta pe copii in:

  • Imbogatirea cunostintelor despre fenomenele din mediul inconjurator
  • Intelegerea si utilizarea in comunicare a unor termeni si concepte specifice stiintelor studiate
  • Pregatirea intelegerii notiunilor teoretice predate in scoala pentru asimilarea mult mai rapida a acestora in clasele mai mari
  • Dezvoltarea competentelor personale: abilitati de prezentare, lucrul individual si in echipa, imbunatatirea capacitatatii de reflectie, sinteza si analiza, inovatie si creativitate.
  • Dezvoltarea capacitatii de gandire critica, analiza si conceptualizare prin observarea, intelegerea si explicarea efectelor experimentelor.

Cine poate participa?

Atelierele sunt dedicate tuturor copiilor intre 5 si 12 ani, interesati de stiinta, de a descoperi si a experimenta, cu o curiozitate nativa pentru intelegerea proceselor si fenomenelor din jurul lor, dornici de a iesi in evidenta si de a-i surpinde pe cei din jur.

Copiii pot fi vorbitori de limba romana, engleza sau franceza.

Pentru a te inscrie in programele noastre, ai la dispozitie trei variante:

  • Contacteaza si inscrie-te direct la unul din partenerii nostri pentru cursuri deschise pe parcursul anului scolar, cum ar fi Smart Education  sau British Council  
  • Daca scoala ta nu este deja partener Wow Lab, o poti contacta tu cu rugamintea sa ne trimita o cerere de oferta, astfel incat sa putem forma o grupa chiar acolo. Atunci cand sugestiile de activitati vin din partea parintilor, unele scoli sunt mai receptive la noi optionale.
  • Contacteaza-ne prin formular daca vrei sa trimitem o oferta scolii tale, sa venim ocazional la clasa ta in programul Scoala Altfel sau la o petrecere aniversara.

Ce este DE CE?-ologia

Am creat acest concept unic in Romania pentru a imbraca viziunea noastra asupra invatarii prin joc si experimentare intr-o forma memorabila si relevanta pentru copii. Programele noastre isi propun sa stimuleze curiozitatea copiilor pentru stiinta si sa le descopere raspunsurile la cea mai fireasca intrebare a copilariei: DE CE?

Care este misiunea Wow Lab?

De cele mai multe ori educatia oferita copiilor nostri in sistemul de invatamant formal este bazata in principal pe acumulare de informatii teoretice si mai putin pe aplicabilitatea in practica a acestora.

Atelierele Wow Lab raspund unei nevoi reale si actuale, identificata in majoritatea sistemelor de invatamant europene, inclusiv cel britanic sau francez. Misiunea noastra este de a pune in valoare partea practica, observatia, argumentarea si gandirea critica in procesul de invatare, complementar cunostintelor obtinute la scoala. Astfel, copii inteleg mult mai usor fenomenele naturale si legatura dintre acestea si notiunile stiintifice. Credem in invatarea care nu se bazeaza pe memorare si pe cantitatea de informatii, ci pe experiente proprii cu referire la subiectele puse in discutie si pe calitatea informatiei.

Cum lucram?

Metodele noastre de predare sunt centrate pe copil si se bazeaza pe principiile invatarii experimentale (experiential learning). Fiecare participant este implicat activ in desfasurarea propriului experiment si lucreaza cu set de materiale dedicat, individual sau in echipe mici. Obiectivul principal este ca el sa asimileze usor cunostinte noi in urma propriei experiente. Astfel, copiii invata intr-un mod care le face placere si care ii ajuta sa faca asocieri corecte si sa retina usor informatia. Wow Lab contribuie atat la dezvoltarea nivelului lor de cunostinte in domeniile stiintifice, cat si al gandirii critice si creative, prin incurajarea explorarii unor noi teritorii.

Wow Lab inoveaza atat la nivel de curriculum, prin domenii stiintifice aduse in concret si adaptate nivelului de intelegere al copiilor, cat si la nivel de metodologie, imbogatind modelul invatarii experientiale cu noi instrumente de lucru. Astfel, in cadrul laboratoarelor, pe langa metoda observatiei si a demonstratiei, folosim:

  • multi-sensory learning (valorificand simturile vaz, auz, miros, gust, pipait)
  • mind mapping
  • materiale multimedia
  • jocuri de rol
  • dezbateri