Skip to main content

Programul Școala Altfel reprezintă o ocazie unică pentru copiii din România să învețe într-un mod diferit și captivant. Prin intermediul activităților extracurriculare, elevii au posibilitatea sa descopere noi pasiuni, sa se dezvolte pe plan personal și să se bucure de o experiență educațională interactivă și diversificată. În articolul de mai jos va propunem o serie de recomandări si idei de activități pentru programul Școala Altfel, care sperăm sa va fie de ajutor, fie ca profesor, fie ca parinte. 

Activități culturale

Poate cea mai scurtă cale către educarea conștiinței naționale este familiarizarea copiilor în mod direct cu patrimoniul cultural și istoric al țării. Vizitand muzee, galerii de artă și monumente istorice putem înțelege mai bine rădăcinile culturale ale României. In plus, acest tip de inițiative stimulează curiozitatea și imaginația, contribuind astfel la dezvoltarea cognitivă și creativă a copiilor.

Vizite la muzee, galerii de artă, instituții publice, teatre copii

Vizite la muzee și galerii de artă

Hai sa aducem istoria si cultura la viață prin vizite la muzee și galerii de artă. Elevii au ocazia să vadă exponate și opere de artă reprezentative, unice, să înțeleagă contextul în care au fost create și să descopere poveștile din spatele fiecăreia dintre ele.

De la operele clasice ale picturii românești și internaționale la artefacte istorice, aceste vizite stârnesc curiozitatea și pasiunea pentru a descoperi mai mult. Muzeul de Arta al Romaniei, Muzeul de Istoriei al României, Muzeul Militar, Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Sportului, Muzeul Copiilor, Muzeul Vârstelor- Casa Filipescu-Cesianu, sunt cateva dintre optiunile din București.

Întâlniri cu trecutul cu ajutorul monumentelor istorice

O altă modalitate de a aduce istoria mai aproape de copii este prin explorarea monumentelor istorice. Fie că este vorba despre castele medievale, biserici vechi sau situri arheologice, aceste locuri oferă o fereastră către trecut. Elevii isi vor îmbogăți înțelegerea asupra evoluției societății vizualizand contextul în care au avut loc evenimente importante. În funcție de orasul in care va aflati și de timpul pe care-l aveți la dispoziție, puteți decide pentru o excursie cu copiii la monumentele istorice din oraș sau în regiune. Iată cum poate începe lista celor mai frumoase monumente istorice din Romania : Ateneul Roman, Manastirea Voronet, Palatul Cantacuzino din București, Cazinoul din Constanța, Podul Minciunilor din Sibiu, Biserica fortificată din Viscri, Palatul Culturii din Iași, Castelul Peleș din Sinaia, Biserica Neagră din Brașov. 

Descoperirea patrimoniului cultural imaterial

Cultura României nu se rezumă doar la opere de arta, obiecte și structuri fizice, ci cuprinde și elemente imateriale, cum ar fi tradițiile, folclorul și obiceiurile. Prin intermediul muzeelor de etonografie si folclor din tara, sau al asociațiilor de profil,  putem asista la prezentări interactive, demonstrații și târguri ale mestesugarilor români. Putem gasi astfel de evenimente in toata tara, la institutii precum: Muzeul Etnografic al Translivaniei din Cluj, Muzeul Etnografic al Moldovei din Iasi, Muzeul Civilizatiei Urbane din Brasov, Parcul Etnografic National Romululs Vuia din Cluj, Muzeul de Etonografie Brasov, Muzeul de Etnografie si Folclor din Tulcea, Muzeul Judetean de Etongrafie si Arta Populara din Baia Mare, Muzeul de Etnografie din Botosani.

Implicarea în proiecte de restaurare și conservare

O modalitate excelentă pentru copii de a învăța despre conservarea patrimoniului este participarea directă la proiecte de restaurare sau conservare. In acest fel, înțelegem mai bine eforturile depuse de contemporanii si de strămoșii nostri pentru a păstra moștenirea si a o da  mai departe gneratiilor viitoare. Printre organizatiile cu astfel de initiative se numara: Asociatia Art Conservation Support, Muzeul Astra din Sibiu, Ordinul Arhitectilor din România, precum si Street Delivery din București, Zilele Arhitecturii la Cluj, Anuala de arhitectură București.

Vizite la instituții publice

Copiii pot vizita o varietate de instituții publice, fie pentru a învăța despre funcționarea acestora, fie pentru a se familiariza cu diferite aspecte ale societății și guvernării. Important este ca acestea sa fie adecvate vârstei și nivelului de maturitate al copiilor. Iată câteva exemple de instituții publice unde putem face vizite educative: 

  • Primăria: pentru o înțelegere mai bună a modului în care funcționează administrația locală, despre rolul primarului si al consiliului local.
  • Biblioteca publică: Bibliotecile nu sunt doar locuri unde se împrumută cărți, ci oferă și programe educaționale, ateliere de creație și evenimente culturale.
  • Parlamentul Romaniei: Copii pot vizita Senatul si se pot implica activ prin proiectul Senat Junior
  • Postul de Poliție sau Secția de Pompieri: pentru o înțelegere mai bună a rolului și responsabilităților acestor profesioniști în comunitate. Inspectoratul pentru situații de urgenta “Dealul Spirii” Bucuresti – Ilfov organizeaza vizite in carul programului Scoala Altfel.
  • Centrul Cultural sau Teatrul din localitate: pentru a experimenta arta și cultura într-un mod interactiv, prin spectacole, ateliere de teatru sau evenimente culturale.
  • Centrul de Reciclare sau Stația de Epurare: pentru importanța protejării mediului înconjurător și a practicilor de reciclare.
  • Centre de Voluntariat sau Organizațiile Non-Guvernamentală locale: Copiii învață  despre importanța voluntariatului și despre modul în care pot contribui in comunitate.

Teatrul pentru copii

Vizionarea unui spectacol de teatru îi ajuta pe copii să se dezvolte pe mai multe planuri, de la creativitate și gândire critică, până la înțelegerea emoțiilor și a relațiilor interumane. 

De ce sa mergem la teatru:

  • Dezvolta imaginația și creativitatea 
  • Imbogateste abilitățile de comunicare și expresie verbală.
  • Susține înțelegerea emoțiilor și relațiile interumane
  • Oferă o nouă perspectivă asupra culturii, istoriei și literaturii
  • Promovează disciplina și respectul fata de ceilalti
  • Creează spațiul pentru reflecție și conversatie

Ateliere de creație

Ateliere de creație și dezvoltare a abilităților artistice

Un alt aspect important în procesul de învățare îl reprezintă cultivarea abilităților artistice. Atelierele de pictură și desen reprezintă medii propice pentru exprimarea creativității și dezvoltarea talentelor individuale. Prin intermediul acestor activități, copiii isi descoperă și dezvolta abilitățile artistice, contribuind la formarea unei viziuni proprii asupra lumii înconjurătoare.

Olărit 

La atelierele de ceramică, copiii au ocazia sa învățe tehnicile acestei arte tradiționale, de la modelare până la finisare, creând obiecte unice și expresive.

Etapele pe care le pot experimenta copiii la olărit sunt: 

  • Pregatirea lutului 
  • Folosirea unei rotative manuale pentru modelarea sulurilor de lut
  • Intinderea si modelarea formelor dorite
  • Prgatirea pigmentilor speciali pentru ceramica
  • Crearea unui design personalizat și glazurarea obiectului creat

Ateliere de muzică și dans

Atelierele de muzică și dans contribuie la formarea holistică a copiilor, oferindu-le oportunitatea de a se dezvolta atât intelectual, cât și emoțional.

De ce sunt ele atat de importante in formarea copiilor noștri:

  • Dezvolta abilitățile cognitive

Studiile arată că implicarea în activități muzicale îmbunătățește memoria, concentrarea și abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, învățarea coregrafiei de dans stimulează coordonarea și abilitățile motorii fine.

  • Îmbunătățesc abilitățile sociale

Participarea în formatii de muzică sau dans presupune colaborare și comunicare eficientă. Copiii învață să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv comun, să își asculte colegii și să își exprime propriile idei. Aceste abilități sociale sunt esențiale pentru succesul academic și în viața de zi cu zi.

  • Încurajează exprimarea personală

Muzica și dansul oferă copiilor un mediu în care să își exprime liber emoțiile și gândurile. Ei pot compune, improviza sau crea coregrafii proprii, ceea ce îi ajută să își dezvolte creativitatea și să își descopere propriul stil artistic.

  • Susțin înțelegerea culturii și istoriei prin artă

Muzica și dansul sunt expresii culturale care ofera copiilor o perspectivă mai profundă asupra istoriei și tradițiilor. Prin intermediul acestor arte, ei descopera genuri muzicale specifice unor perioade istorice sau exploreaza dansuri tradiționale cu o semnificație culturală puternică.

  • Cresc stima de sine 

Evolutia copiilor pe scena, depasirea emotiilor, satifactia de la finalul reprezentatiei artistice îi fac să se simtă mândri și le intareste increderea in propriile forte.

Evenimente culturale

În funcție de perioada în care fiecare școală alege sa desfasoare Saptamana Altfel, putem identifica mai mult evenimente culturale pe care sa le propunem copiilor. Este important sa fie potrivite varstei si interesului copiilor, pentru ca experiența să fie un succes.

Iata ce putem face:

  • Spectacole de teatru pentru copii, cu beneficiile amintite mai sus. Putem vizita Teatrul Tandarica, Teatrul Ion Creanga, Opera Comica pentru Copii, Teatrul Excelsior, Abracadabra, Teatrul Mititel, precum și o serie de spectacole independente de teatru.
  • Expoziții de artă: Fie organizăm o expoziție de artă în școală cu ajutorul comunității locale, fie vizităm un muzeu sau o galerie de arta locală, pentru a expune copiii la diferite forme de expresie artistică.
  • Concerte și recitaluri: Un concert de muzică clasică, un recital de pian sau un eveniment muzical local este deschizător de drumuri și de inimi. Întotdeauna o idee buna, mai ales atunci când știm ca pentru copiii din clasa noastra este posibil sa fie prima experienta de acest gen.
  • Festivaluri culturale: Celebram diversitatea culturală si oferim copiilor o perspectivă mai amplă asupra lumii și a diferitelor tradiții.
  • Proiecții de film educativ: Ne largim orizonturile culturale, istorice sau științifice într-un mod interactiv. Avem ocazia sa comentam, sa ne spunem parerea, sa argumentam si sa invatam despre subiecte care nu sunt acoperite de programa scoalara.
  • Prezentări și interviuri: Invitam personalități locale sau profesionisti să susțină în scoala prezentări și dialoguri cu copiii despre parcursul lor profesional, cariera sau diferite aspecte culturale și sociale.

Activități științifice

Activitatile științifice le oferă copiilor contextul să exploreze, să descopere și să înțeleaga mai bine contributia științei la evolutia omenirii si importanța ei pentru viitor.

Ateliere de robotică și electronică

Participarea copiilor la ateliere de robotică și electronică aduce cu sine o serie de beneficii, contribuind la dezvoltarea lor în mai multe domenii. Iată câteva motive pentru care merita sa ii implicăm pe copii în astfel de activități:

  • Dezvoltarea abilităților tehnice: prin familiarizarea cu noțiuni de bază în domeniul tehnologiei, cum ar fi programarea, asamblarea și programarea de circuite.
  • Stimularea gândirii logice și a rezolvării problemelor: Lucrul cu roboți și circuite electronice îi ajută pe copii să gândească logic, să analizeze situațiile și să găsească soluții pentru probleme complexe.
  • Încurajarea creativității și inovației: prin proiectarea propriilor dispozitive sau roboți
  • Munca in echipă: unde copiii învață să colaboreze, să împartă responsabilități și să comunice eficient.
  • Învățarea prin practică: prin construirea și programarea propriilor dispozitive, nu doar prin cunoștințe teoretice
  • Pregătirea pentru viitor: prin familiarizarea copiilor cu concepte cheie ale tehnologiei.
  • Cultivarea pasiunii pentru știință și tehnologie: prin explorarea ultimelor tehnologii și expunerea la informație relevantă în acest domeniu
  • Creșterea încrederii în sine: prin construirea și programarea unui produs finit, un robot funcțional ce reprezintă o realizare semnificativă.
  • Posibilitatea de a explora diverse domenii tehnice, precum ingineria, programarea, electronică și mecanică.

Ateliere de știință și experimente

Participand la ateliere de știință și experimente, copiii au ocazia să exploreze lumea și fenomenele înconjurătoare într-un mod interactiv și să învețe prin experiență practică. In acelasi timp, ele îi pregătesc pe copii pentru viitor, o lume în care știința și tehnologia contribuie din ce în ce mai mult la bunăstarea omenirii.

De ce este importantă educația științifică prin experimente:

  • Stimularea curiozității și a spiritului explorator, unde copiii sunt încurajați să pună întrebări, să exploreze și să își dezvolte curiozitatea naturală față de lumea înconjurătoare.
  • Dezvoltarea abilităților de gândire critică și analitică, intrucat experimentele științifice necesită analiză, observație și interpretare a rezultatelor.
  • Învățarea prin experiență practică, pentru ca cea mai eficienta metoda de învățare este “learning by doing”.
  • Stimularea creativității, pentru ca experimentele îi inspiră pe copii să caute soluții inovative la diversele problemele științifice 
  • Lucrul în echipă, unde copiii învață să lucreze împreună, să își împartă responsabilitățile și să comunice rezultatele experimentelor.
  • Înțelegerea procesului științific, unde copiii înțeleg etapele metodei științifice, formularea ipotezelor, colectarea datelor și formularea concluziilor.
  • Pregătirea pentru o cariera în domeniul științei și tehnologiei (STEM)
  • Creșterea încrederii în sine: Succesul unui experiment științific efectuat în clasa sau acasă cresc încrederea copilului în propriile abilități.
  • Încurajarea responsabilității: Experimentele științifice implică manipularea unor substanțe sau echipamente, ceea ce îi învăța pe copii sa fie disciplinați și sa respecte regulile de protecție în laborator.

La Wow Lab alegem întotdeauna calitatea și siguranța copiilor. Programele noastre sunt dezvoltate de o echipă de oameni de stiinta tineri, din domenii diverse: fizica, chimie, biologie, medicina, farmacie si astronomie. Pentru Scoala Altfel și Saptamana Verde am dezvoltat ateliere dedicate mai multor grupe de varsta, de la gradinita pana la liceu. Venim in scoala, nu este necesar sa va deplasati. Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati paginile dedicate Scoala Altfel si Saptamana Verde.

Activități sportive

În funcție de perioada anului, programul Școala Altfel oferă oportunitatea ideală de a organiza activități sportive fie în interior, fie in aer liber. Sportul aduce sanatate, dezvolta abilități sociale și spiritul de echipă. Iată ce activități putem face cu copiii:

Competiții sportive (fotbal, baschet, înot, handbal)

  • Turnee de fotbal, baschet, handbal, volei, inot sau atletism. Putem organiza un campionat în cadrul școlii sau putem participa la un campionat între școli. Sportul și competiția merg mână în mână, iar copiii adora sa se implice activ în astfel de inițiative.  
  • Yoga sau Pilates, prin ateliere punctuale pentru copii, prin care ei sa descopere noi discipline sportive și în care isi imbunatatesc echilibrul, flexibilitatea, relaxarea corpului și minții.
  • Aqua Gym sau natație. Dacă aveți în zona o piscină sau un bazin sportiv, organizarea unui antrenament de aqua gym sau a unor lecții de înot poate fi o optiune foarte indragita de copii.
  • Cursuri de dans sau aerobic, cu avantajul ca pot fi organizate chiar în sală de sport sau în curtea școlii. Copiii se distrează și isi imbunatatesc coordonarea și ritmul.
  • Karate sau arte marțiale, pentru a incuraja disciplina, concentrarea și a dezvolta abilitățile de auto-apărare.
  • Jocurile de echipa ale copilăriei, precum Ratele si vanatorii, Tara, Tara, vrem ostasi, Tarile, Baba Oarba, Leapsa si altele, presupun mișcare fizica intensa și le oferă copiilor posibilitatea sa asocieze scoala cu o activitate libera si distractiva.

Excursii, tabere, drumeții

Ce copil nu-si doreste sa meargă într-o nouă excursie? O metoda sigura de cointeresare a copiilor într-un mediu de învățare informal sunt excursiile, taberele și drumetiile. Astfel, avem ocazia sa invatam în afara sălilor de clasă, într-un mediu natural sau cultural diferit. 

Iată mai jos câteva idei:

  • Circuit de alpinism sau tiroliană, într-un spațiu special amenajat. Aceasta experienta îi învață pe copii despre curaj, încredere și depasirea limitelor. Exista mai multe parcuri de aventura care oferă astfel de servicii în condiții de siguranță.
  • Drumeții și excursii în natură, pentru a încuraja activitatea fizică în aer liber și pentru a explora în mod direct imprejurimile.
  • Excursie la un sit arheologic, pentru o perspectivă nouă asupra istoriei și arheologiei.
  • Tabără de astronomie. o seara cu cer senin în mijlocul naturii le oferă elevilor oportunitatea de a studia cerul înstelat și de a învăța elemente de baza din astronomie.
  • Tabără de artă și creativitate în natură. Copiii creeaza  lucrări de artă inspirate de frumusețea naturii înconjurătoare. De altfel, natura este cea mai buna muza.
  • Tabără de educație ecologică, unde copiii ajuta la plantarea copacilor, la colectarea selectiva a deseurilor sau la ateliere pe teme de reciclare, îi învață pe copii importanța unui comportament sustenabil.

Activități sociale

Voluntariat

Voluntariatul îi învață pe copii valori esențiale precum responsabilitatea, empatia și solidaritatea. În același timp educa și cultiva spiritul social, nevoia de contribui pentru binele comun, și aduce copiilor o satisfacție personală și un sentiment de împlinire.

Ce putem face cu copiii:

  • Participarea la acțiuni de ingrijire a animalelor fără adăpost
  • Activități de asistență pentru persoane defavorizate, unde elevii oferă cadouri simbolice sau ajutor în centrele de îngrijire pentru vârstnici sau pentru persoanele defavorizate, cu scopul de a aduce un zambet pe chipul lor.
  • Colectarea și donarea de alimente sau haine în beneficiul comunității

Proiecte de Educație pentru Mediu

Promovarea educației ecologice și a conștientizării asupra problemele legate de mediu este esențială în contextul actual. 

Iată câteva idei de proiecte de educație pentru mediu:

  • Organizarea de dialoguri și dezbateri cu ONG uri și specialiști de mediu
  • Plantarea de arbori și îngrijirea spațiilor verzi: 
  • Acțiuni de curatare a mediului înconjurător, parcuri, gradini
  • Crearea unui grup de lucru pentru mediu în scoală, unde elevii pot organiza evenimente și campanii de sensibilizare pentru protejarea mediului.
  • Campanie pentru reducerea consumului de plastic, promovând alternative durabile și reciclarea adecvată.
  • Organizarea unui târg ecologic, unde elevii vor promova produse și servicii sustenabile și vor oferi informații despre practici responsabile 
  • Program de reciclare în scoală, pentru a promova conștientizarea asupra importanței reciclării.
  • Ateliere creative de tipul DIY (Do It Yourself) cu materiale reciclabile: unde elevii învață să creeze obiecte utile din materiale reciclabile, promovând astfel economia circulară și reducerea deșeurilor.

La Wow Lab am dezvoltat ateliere de activități 100% practice și experimente stiintifice pe probleme de mediu și reciclare, care pot fi aduse în școli atat în cadrul programului Scoala Altfel, cat și în Săptămâna Verde.

Proiecte de Prim Ajutor

Acționarea promptă în situații de urgență poate face diferența în viața cuiva. La fel cum pentru noi, adulții este important să cunoaștem aceste noțiuni de baza, și pentru copii este util sa le cunoască și sa le folosească la nevoie. In plus, ele contribuie la formarea unor cetățeni responsabili și implicați în binele comunității.

Ce putem face cu copiii:

  • Cursuri de prim ajutor pentru elevi: Caravana SMURD este pregatita sa ne instruiasca, oferind personal specializat pentru a acționa în situații de urgență. Si noi, la Wow Lab oferim ateliere personalizate de prim-ajutor pregătit de colegii noștri medici, în care îi învățăm pe copii cum sa gestionam accidentele de acasă, la scoala sau la locul de joacă, cum sa recunosti si sa actionam în caz de lesin, innec, sangerare sau fractura. Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati.
  • Simulări de situații de urgență, pentru a învăța copiii cum să reacționeze și să acorde prim ajutor în cazuri reale.
  • Campanii de informare și conștientizare, pentru a informa comunitatea despre acțiunile de prim-ajutor și importanța acestora. 
  • Aceste activități sociale sunt menite să dezvolte în elevi responsabilitatea socială, empatia și abilitățile de a acționa în situații de urgență.

Alte idei de activități pentru Școala Altfel

  • Cursuri de Educație Financiară: despre gestionarea banilor, economisirea și investițiile.
  • Vizite la fermă sau grădina zoologică: despre viața și îngrijirea animalelor, precum și despre importanța conservării biodiversității.
  • Cursuri de limbi străine pentru o perspectivă nouă asupra altor culturi 
  • Ateliere de nutriție și gătit sănătos, pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Si noi la Wow Lab, am pregatit astfel de activitati. Pentru detalii si preturi, va rugam sa ne contactati. Cateva exemple:
    • Sanatate in culori – curcubeu din fructe si legume 
    • Anatomia fructelor si legumelor
    • Bomba nutritiva -creata manual 
    • Procesat sau natural? Razboiul din ghiozdan: Comparam perechi de alimente sanatoase (naturale) versus nesanatoase (foarte procesate). Invatam despre cum facem alegeri alimentare corecte si educam gustul pentru alimente sanatoase.
    • Magie in farfurie – Invatam despre grupele de alimente, macronutrienti, micronutrienti si proportia corecta dintr-o masa sanatoasa. Simulam portionarea ideala cu ajutorul unui joc. 
  • Excursii la diverse fabrici si companii, pentru a înțelege mai bine lumea afacerilor și a descoperi noi profesii.
  • Ateliere de psihologie și dezvoltare personală, pentru a învață sa gestionam emoțiile si sa, comunicam eficient. 
  • Cursuri de fotografie sau videografie

Concluzie: Am enumerat mai sus câteva idei de activități potrivite programului Școala Altfel pentru a veni în intampinarea parintilor și școlilor care își doresc ceva nou pentru copiii lor anul acesta. Cel mai important este, insa, sa ne adaptam nevoilor clasei noastre, afinităților și nivelului de înțelegere al elevilor. Pentru restul, se pot gasi solutii. Viitorul nu ne așteaptă, el incepe chiar acum.

Author Anca Tanasescu

Descopera mai multe despre Anca Tanasescu, parcursul ei profesional si cum a ajuns sa dezvolte acest proiect educativ pentru copii Wowlab - Ateliere cu experimente in limba romana si engleza

More posts by Anca Tanasescu