Skip to main content

Vara este perioada perfectă pentru a transforma timpul liber al copiilor într-o experiență de neuitat, plină de aventură, învățare și distracție. Școlile de vară reprezintă o oportunitate excelentă pentru tineri nu doar să-și dezvolte abilitățile, ci și să-și descopere noi pasiuni și să-și facă noi prieteni. Fie că este vorba despre ateliere de artă sau știință, sporturi sau excursii captivante, activitățile școlilor de vară sunt concepute pentru a stimula curiozitatea și a încuraja dezvoltarea personală într-un mod plăcut și antrenant.

Există o multitudine de opțiuni care să le ofere copiilor un sezon estival plin de bucurie și cunoaștere, nu doar pentru această vară, ci și pentru verile care vor veni. În acest articol, vom vorbi despre acest tip de activități, evidențiind beneficiile fiecărei experiențe. 

7 beneficii pe care le aduc activitățile în cadrul unei școli de vară

Copiii iubesc vacanța de vară, mai ales când nu au teme de făcut. Simplul fapt că nu mai trebuie să se trezească dimineața ca să meargă la școală pare a fi  un vis devenit realitate. Însă, vacanța este lungă și vine un moment când statul degeaba și chiar și jocurile video nu mai au același farmec.

Chiar dacă școala este poate ultimul lucru la care se gândesc copiii vara, este posibil ca tocmai aceasta să le ofere oportunități excelente de distracție și aventură. Este vorba de școlile de vară și de activitățile extraordinare pe care le pot face aici prin intermediul programelor special concepute pentru copiii de toate vârstele. Participarea la cursurile de vară  este o ocazie optimă de a îmbina educația cu jocul, explorarea și descoperirea de noi pasiuni și, indiferent că participă la ateliere de pictură, experimente științifice, sporturi sau excursii montane, tinerii pot obține multiple beneficii în urma activităților din cadrul școlilor de vară.

Iată câteva dintre avantajele majore ale participării la astfel de programe:

Dezvoltarea abilităților academice. Școlile de vară pot ajuta copiii să își consolideze cunoștințele și să învețe noi subiecte într-un mediu mai relaxat decât cel al anului școlar. Aceste programe pot include ateliere de matematică, științe, literatură și limbi străine. De asemenea, este o oportunitate extraordinară de a aprofunda unele subiecte sau concepte pe care copii nu le-au înțeles la anumite materii.

Cercetările arată că abilitățile copiilor, în special cele de matematică, scad foarte mult pe timpul vacanței de vară. Pierderea acelor abilități îi pune pe elevi într-un dezavantaj când începe școala în toamnă, însă participarea la activitățile unei școli de vară poate preveni acest lucru.

Explorarea și învățarea experimentală. Școlile de vară oferă oportunități de învățare prin experiențe practice, excursii educative și proiecte interactive. Această metodă de învățare informală este mai captivantă și mai eficientă decât lecțiile tradiționale din clasă.

Creșterea motivației pentru învățare. Într-o clasă obișnuită în timpul anului școlar, profesorii nu pot petrece timp individual cu elevii pentru a le explica acestora așa cum au nevoie. În schimb, la școlile de vară, copiii au șansa  să interacționeze mai mult cu un profesor, iar acest lucru poate crește motivația de învățare. Acest lucru este posibil deoarece, dacă obțin atenția personală de care au nevoie, copiii pot depăși blocajele de învățare.

Stimularea creativității. Prin activități precum artă, muzică sau teatru, școlile de vară oferă copiilor oportunitatea de a-și exprima creativitatea și de a-și dezvolta talentele artistice.

Îmbunătățirea abilităților sociale. Prin intermediul școlilor de vară, copiii au ocazia să interacționeze cu colegi de vârste și medii diferite, îmbunătățindu-și astfel abilitățile de comunicare și colaborare. Își pot face prieteni noi și pot construi relații durabile, care se extind mult dincolo de perioada vacanței.

Școlile de vară atrag copii din diverse comunități și medii sociale, iar acest context multicultural îi ajută pe copii să înțeleagă și să aprecieze diferențele culturale, sociale și economice, oferind perspective noi și valoroase.

De asemenea, activitățile de grup și proiectele comune din cadrul școlilor de vară îi învață pe copii să lucreze în echipă, să-și exprime ideile clar și să asculte opiniile altora, ceea ce le va dezvolta abilitățile de comunicare și colaborare, dar și respectul reciproc, empatia și capacitatea de a rezolva conflictele într-un mod constructiv.

Dezvoltarea încrederii în sine. Stima de sine este extrem de importantă pentru dezvoltarea personală a copiilor, iar prin activitățile școlilor de vară, unde copiii învață să fie mai independenți și să-și asume responsabilități, ei își pot crește încrederea și stima de sine. 

Eliminarea plictiselii. Dacă au parte de o vară plină de activități interesante și diverse, copiii rămân activi și implicați, fără să se plictisească. Chiar dacă în vacanța de vară programul lor nu mai este la fel de încărcat, urmărirea unei rutine regulate este esențială. Rutina oferă structură, îi ajută pe copii să-și dezvolte autodisciplina, dar îi și menține implicați, deoarece știu că au ceva de făcut la o oră regulată în fiecare săptămână.

Distracție și flexibilitate. Școlile de vară își pot adapta lecțiile în funcție de nevoile elevilor, existând o mai mare flexibilitate decât în cazul școlilor tradiționale. Copiii nu sunt blocați într-o sală de clasă, ei pot învăța afară,  în timp ce se bucură de soare și aer curat.

11 activități școală de vară pentru învățământul primar

Mai ales în școala primară, învățarea trebuie să fie experimentală, prin jocuri interactive, prin explorare și distracție. Este important ca elevii să se simtă bine, iar procesul de învățare să fie cât mai distractiv. Iată câteva activități de școală de vară pentru învățământul primar.   

1. Operații simple de matematică în aer liber

Transformă învățarea matematicii într-o aventură interactivă cu jocuri distractive de matematică în aer liber. De exemplu, se pot folosi cartonașe cu provocări în care elevii trebuie să măsoare firele de iarbă sau locul de joacă (pentru a învăța unitățile de măsură) sau pot estima câte fire de iarbă sunt într-un loc (pentru a învăța estimările). De asemenea, pot număra copacii dintr-un parc sau se pot crea alte jocuri de numărare.

Un alt exemplu bun este transformarea jocului de X și 0 în adunări. În loc să facă 3 de x sau 3 de 0 pe o linie sau diagonală, copiii vor trebui să pună cifre de la 1 la 9 astfel încât adunate să dea 15 pe o linie. Pentru a desena pătratul cu X și 0 se pot folosi bețe sau cretă.

2. Activități de grădinărit

Mi multe ghiveci și instrumente de grădinărit
Sursa foto: Pexels.com

Implicați copiii într-un proiect de grădină în școala de vară. Oferiți-le semințe de flori ușor de cultivat, cum ar fi floarea-soarelui sau margarete și învățați-i cum să planteze semințele în pământ, să le ude și să aibă grijă de ele pe măsură ce cresc. De asemenea, se pot planta legume, precum roșii sau castraveți sau se pot pune plante suculente în borcane sau ghivece. Copiii pot adăuga pietricele decorative pentru a crea ceva interesant.

3. Tururi la muzee

O idee simplă, dar memorabilă pentru școala de vară, este de a duce copiii la muzee, unde pot explora exponate de artă, istorie și știință. Aceste activități distractive ale școlii de vară le deschid copiilor mintea și le stârnesc curiozitatea și oferă experiențe educaționale unice în afara sălii de clasă tradiționale.

4. Ateliere de gătit

Atelierele de gătit nu sunt doar distractive, ci pot fi o oportunitate excelentă pentru a-și dezvolta abilitățile de matematică și citire, deoarece copiii trebuie să măsoare ingredientele și să citească rețetele. Combinarea ingredientelor, frământarea aluatului și coacerea promovează nu doar creativitatea, ci și munca în echipă.

5. Vânătoare de comori

Organizați o vânătoare de comori în aer liber și faceți totul mai interesant adăugând elemente moderne precum dispozitive GPS sau o aplicații cu busole pentru a căuta diverse obiecte ascunse. Puneți-i să lucreze în echipe și includeți activități de rezolvarea problemelor.

6. Cursă cu obstacole

Configurați o cursă de obstacole incitantă pentru copii. Cei mici se pot târî pe sub frânghii, pot sări peste obstacole și pot face echilibristică pe scânduri. Pentru a fi mai distractiv, îi puteți face să treacă prin apă sau o grămadă de baloane. Această activitate este excelentă pentru a le antrena copiilor condiția fizică, coordonarea și abilitățile de rezolvare a problemelor.

7. Experimente științifice

Școlile de vară sunt o oportunitate excelentă de a învăța concepte complexe din diverse domenii într-un mod distractiv, prin experimente științifice impresionante. Acestea trezesc curiozitate în mintea copiilor și bucurie în ochii lor. Este important ca atunci când realizați un experiment, să le oferiți tinerilor și explicația științifică din spatele fenomenului. Sunt instituții educaționale care lucrează deja cu echipa Wow Lab, formată din oameni de știință adevărați, care, la fiecare experiment, aceștia le explică copiilor, pe înțelesul lor, tot ce se întâmplă.

8. Înălțarea unui zmeu

Alegeți o zi caldă, cu o briză ușoară a vântului pentru a înălța un zmeu. Copiii adoră această activitate în școala de vară , deoarece este o senzație minunată atunci când îți vezi zmeul dansând frumos pe cer. Explicați-le celor mici cum să așeze zmeul în direcția vântului și cum să-l manevreze. Asigurați-vă că aveți un spațiu mare unde puteți lansa 2-3 zmee deodată. În acest fel puteți face un concurs, câștigătorul fiind cel care reușește să țină cel mai mult zmeul în aer.  

9. Slime

Ce poate fi mai distractiv decât un atelier de slime? Copiii pur și simplu adoră această activitate, care este foarte simplu de pus în practică. Se poate realiza înăuntru, dar este muuuult mai interesantă în aer liber. Amenajați câteva mese afară dacă aveți posibilitatea, oferiți-le copiilor materialele necesare și dați drumul distracției!   

10. Concurs de puzzle-uri

Puzzle-ul este o activitate care le antrenează capacitățile de concentrare și de atenție ale copiilor. Alegeți mai multe puzzle-uri și lansați un concurs cu cine termină primul. Pentru a fi mai interesant, puneți-i să lucreze împreună la un puzzle foarte mare pentru a le dezvolta capacitatea de a lucra în echipă.

11. Atelier de pictură

Dacă sunteți în căutarea unei activități creative, relaxante și distractive, pictura este exact ceea ce aveți nevoie. Puteți organiza ateliere de pictură cu mâinile sau cu bule de săpun. Pentru pictura cu bule, trebuie să faceți mai multe soluții de diverse culori și apoi să suflați bulele pe pânză.  

10 activități școală de vară pentru gimnaziu

De la ateliere de creație până la activități sportive antrenante, programele școlii de vară pentru gimnaziu trebuie concepute în așa fel încât să le ofere copiilor o experiență de învățare plină de aventură și descoperiri. Iată câteva idei de activități:

12. Lecția de muzică

Băiat care cântă la chitară
Sursa foto: Pexels.com

În cadrul acestei lecții, copiii pot învăța să cânte la un instrument, fiecare elev având posibilitatea să-și aleagă instrumentul pe care și-l dorește. În funcție de posibilitățile școlii, opțiunile pot include pian, chitară, vioară, flaut sau tobe. Această experiență nu doar stimulează creativitatea, dar contribuie și la dezvoltarea cognitivă și emoțională a elevilor, fiind în același timp o activitate distractivă.

13. Construirea de căsuțe pentru păsări

Unul dintre cele mai mari avantaje ale construcției unei căsuțe de păsări este faptul că această activitate îi va ajuta pe copii să dobândească abilități motorii fine. Pentru realizarea căsuței , ei își vor folosi mâinile și vor trebui să fie atenți la menținerea coordonării bilaterale. Desenarea proiectului pe hârtie, tăierea sau unirea diferitelor piese sunt sarcini destul de distractive, iar copiii vor fi super încântați. În timp ce construiesc, explicați-le cum le vor ajuta pe păsări aceste căsuțe (de exemplu faptul că le vor feri de prădători sau le vor ajuta să-și construiască cuib pentru puișori), pentru a-i face conștienți de lucrurile care se întâmplă în natură.

14. Atelier de înghețată

Atelierele de gătit sunt întotdeauna la mare căutare printre copii, iar înghețata este unul dintre cele mai îndrăgite delicii culinare, așadar ce poate fi mai inspirat decât să organizați un atelier de înghețată? Sunt nenumărate rețete simple pe care le puteți încerca, fie o înghețată cremoasă cu vanilie, fie una răcoritoare cu fructe.

15. Lecții de programare și robotică

În cadrul acestor lecții, elevii pot învăța programare folosind limbaje simple de cod sau pot construi roboți cu diverse kituri special concepute pentru acest lucru. Atelierele de programare și robotică sunt excelente pentru dezvoltarea gândirii logice, rezolvarea problemelor și abilităților tehnologice.

16. Experimente de fizică – lichidul non-newtonian

Conceptele de fizică sunt înțelese mult mai ușor prin experimente practice, de aceea este o idee excelentă să introduceți în programele școlii de vară astfel de activități.

Unul dintre cele mai îndrăgite experimente de la Wow Lab este cel cu lichidul non-newtonian, un fluid care are proprietăți foarte interesante. Lăsat în pace, el acționează ca orice lichid, însă atunci când i se aplică o forță oarecare, el își schimbă proprietățile și se comportă ca un material solid. Nu, nu este magie, este fizică, iar echipa Wow Lab îți poate explica în detaliu fenomenul.

17. Organizarea unei piese de teatru

Organizarea unei piese de teatru este o ocazie excelentă de a-i ține ocupați pe copii mai multe zile și în plus, este o activitate super distractivă și antrenantă. De la selectarea piesei și distribuirea rolurilor, până la stabilirea unui program de repetiții și crearea decorurilor, sunt o mulțime lucruri de făcut și fiecare copil poate fi implicat într-una dintre aceste activități. Unii elevi pot fi aleși să regizeze, alții pot fi actori, iar ceilalți pot fi responsabili cu filmările, realizarea decorurilor și tot mai este necesar pentru a aduce piesa la viață.

18. Concurs de improvizație

La fel ca piesa de teatru, concursul de improvizație poate fi o activitate inspirată de introdus în programele școlii de vară deoarece oferă posibilitatea de dezvoltare a creativității și spontaneității copiilor. Stabiliți echipele participante, juriul, temele de improvizație și dați startul concursului, copiii vor fi super încântați. Oferiți premii pentru cel mai amuzant participant, cel mai inspirat , favoritul publicului sau al juriului, pentru ca fiecare copil să fie mulțumit.

19. Excursii educaționale și drumeții în natură

Copii care merg prin pădure
Sursa foto: Pexels.com

Organizați excursii la muzee, centre științifice, grădini botanice sau alte locații de interes educațional. Elevii pot învăța despre istorie, știință și natură într-un mod interactiv. De asemenea, stabiliți o zi în care să faceți o drumeție în natură. Pregătiți-vă rucsacurile cu apă și câteva sandvișuri și faceți un picnic într-o poieniță.

20. Cluburi de lectură și discuții literare

Chiar dacă este vacanță, copiii trebuie să fie încurajați să citească. Pentru acest lucru, organizați cluburi de lectură, unde să discutați fie despre o anumită carte, fie mai multe cărți pe o anumită temă.

21. Confecționarea de tricotaje

Atelierele de tricotat sunt activități potrivite pentru școlile de vară deoarece îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii fine, concentrarea și răbdarea, stimulând în același timp un sentiment de realizare atunci când văd ce iese din mâinile lor. Oferiți-le ace de tricotat și fire colorate și arătați-le tehnica de bază. Începeți cu proiecte simple, precum eșarfe, iar pe măsură ce deprind abilități mai avansate, treceți la confecționarea de pulovere, fuste sau chiar șosete.

9 activități școală de vară pentru liceu

Liceenii au nevoie de activități mai complexe pentru școala de vară, care să le dezvolte diverse abilități de viață. Iată câteva idei:

22. Ateliere de dezvoltare personală

Pot fi sesiuni dedicate dezvoltării abilităților de leadership, managementul timpului sau vorbitul în public. În funcție de nevoile participanților, se pot include și workshop-uri despre gestionarea stresului sau coaching pentru alegerea unei cariere.

23. Proiecte de cercetare științifică

Pentru pasionații de știință, se pot organiza proiecte de cercetare în diverse domenii științifice, sub îndrumarea unor profesori sau experți. Aceste activități pot include experimente de laborator, prezentarea tehnicilor de investigație criminalistică, studiul datelor și prezentarea rezultatelor.

24. Cursuri de programare și tehnologie

Cursurile avansate de programare, robotică, inteligență artificială (IA) și alte tehnologii emergente sunt la mare căutare printre elevii de liceu. În cadrul acestor programe, ei pot descifra diverse limbaje de programare sau pot învăța fundamentele IA și crea aplicații folosind inteligența artificială.

25. Vizite la universități și companii

Aceste excursii pot include tururi ghidate și discuții cu profesioniști din diverse domenii. Scopul lor este de a oferi o perspectivă practică asupra diferitelor cariere și oportunități educaționale, motivând elevii să își continue studiile.

26. Proiecte de voluntariat

Creați parteneriate cu organizații non-profit și implicați elevii în proiecte de voluntariat, cum ar fi curățarea parcurilor, organizarea de campanii de strângere de fonduri sau ajutorarea persoanelor în nevoie sau îngrijirea animalelor fără stăpân. Aceste activități de școală de vară sunt excelente pentru a dezvolta empatia și responsabilitatea socială.

27. Workshop-uri de scriere creativă și jurnalism

În atelierele de scriere creativă, jurnalism și storytelling, elevii pot învăța despre tehnici de scriere, structura articolelor și cum să își exprime ideile în mod clar și captivant. Puteți invita un scriitor sau un jurnalist care să le ofere câteva sfaturi utile.

28. Sporturi și activități fizice

Organizarea de competiții sportive reprezintă întotdeauna o idee excelentă. Elevii pot participa la cursuri de yoga, fitness sau diverse sporturi de echipă.  Activitățile fizice promovează un stil de viață sănătos și activ, îmbunătățind condiția fizică și abilitățile de colaborare.

29. Ateliere vocaționale

În funcție de interesele și planurile de carieră ale liceenilor, se pot organiza diverse programe în care să se aprofundeze anumite subiecte. De exemplu, pentru elevii care au în plan să urmeze Facultatea de Educație Fizică și Sport se pot organiza cursuri despre ”Cum să fiu un profesor/antrenor bun?”. Aici se poate discuta despre problemele pe care le pot întâmpina în meseria lor, care sunt abilitățile de care au nevoie și se pot prezenta diverse studii de caz, se pot organiza jocuri de rol și alte activități care să-i pregătească pentru următoarea etapă din viața lor.

30. Cursuri de antreprenoriat

Mulți tineri visează să se facă antreprenori, însă puțini știu ce implică administrarea unei afaceri. Pentru a-i ajuta în acest sens, se pot organiza diverse activități în cadrul școlilor de vară ce au legătură cu antreprennoriatul. De exemplu, tinerii pot face brainstorming pentru a descoperi cele mai bune idei de business și pot învăța să facă un plan de afaceri. De asemenea, se pot invita oameni de afaceri locali, care să vină în fața tinerilor și să le ofere sfaturi, să le răspundă la întrebări și de ce nu, să participe la prezentări și pitch-uri despre idei de afaceri inovatoare.

31. Simulări de interviuri și workshop-uri de redactare a CV-ului

Astfel de activități pregătesc elevii pentru a participa cu succes la interviuri de angajare sau de admitere la universitate. În cadrul simulărilor de interviuri, elevii vor avea oportunitatea de a experimenta atmosfera unui interviu real, primind feedback constructiv și sfaturi practice pentru îmbunătățirea performanței lor. De asemenea, în cadrul workshop-urilor de redactare a CV-ului, ei vor învăța să își pună în valoare experiența, aptitudinile și realizările într-un mod concis și atrăgător.

Activități în aer liber la școala de vară

Cursurile școlii de vară nu trebuie să fie plictisitoare și nici nu trebuie limitate la sala de clasă. Puteți ieși afară și organiza ateliere spectaculoase, unde copiii să combine educația cu distracția. Iată câteva idei de activități în aer liber la școala de vară:

32. Jocul ”răspunde rapid la întrebare și pasează mingea

Rugați elevii să se așeze într-un cerc și dați unuia dintre ei o minge. Puneți copilului cu mingea o întrebare simplă, de exemplu: ”15 este par sau impar?”, ”Cât este 3+5?”, ”Numiți oricare trei culori și fructele de aceeași culoare”. Înainte ca elevul să răspundă, trebuie să transmită mingea elevului de lângă el. Ceilalți elevi trec mingea rapid între ei, în timp ce elevul căruia i se pune întrebarea își propune să răspundă înainte ca mingea să revină la el. Elevului care are mingea atunci când este dat răspunsul corect i se poate adresa următoarea întrebare.

33. Catapulta din bezele

Această activitate este super distractivă, dar și educativă. Copiii pot învăța despre viteze, traiectorii și ținte, în timp ce se amuză copios. Se poate face și în interior, însă este mai interesant afară. Procesul de asamblare este simplu și rapid, iar instrumentele necesare sunt la îndemâna oricui. Vei avea nevoie de bețe subțiri de lemn (din acelea folosite la frigărui), un elastic, o linguriță de plastic, bezele moi și scotch. Acest experiment este deosebit de apreciat de copii, vă spunem din experiență:) De fiecare dată când îl prezentăm la Wow Lab, distracția este garantată. Nu uitați să explicați copiilor fenomenele fizice care au loc la catapultarea bezelelor sau vă invităm la Wow Lab pentru detalii clare, oferite direct de oameni de știință adevărați.

34. Jocuri sportive în aer liber

Fată care ține în mână o paletă de badminton
Sursa foto: Pexels.com

Puteți organiza jocuri de fotbal, volei, baschet, frisbee sau badmington . Mișcarea în aer liber este recomandată pentru toți copiii și în plus, oferă oportunități de socializare și colaborare în echipă.

35. Camping și foc de tabără

Vacanța de vară este lungă, astfel că veți avea timp să planificați și organizați excursii de camping și nopți petrecute în aer liber. În cadrul acestor activități, copii nu doar se vor relaxa și distra, dar își pot dezvolta abilitățile de supraviețuire în natură, pot învăța să-și facă foc de tabără și să aprecieze mai bine natura.

36. Observare astronomică

Dacă faceți camping și vă petreceți seara în aer liber, nu ratați oportunitatea de a include în programul vostru și sesiuni de observare astronomică, unde elevii pot învăța despre constelații, fazele lunii și alte informații astronomice prețioase.

37. Observarea păsărilor

Nu trebuie să plecați prea departe pentru a observa păsările, este de ajuns să mergeți într-un parc plin de verdeață. Faceți rost de binocluri și identificați diferitele specii de păsări în habitatul lor natural. Copiii pot folosi un jurnal în care să noteze ce păsări au identificat și ce au observat la comportamentul acestora.

38. Lansarea rachetelor cu apă

Este un experiment pe care-l realizăm la Wow Lab de fiecare dată când avem ocazia deoarece este nu numai distractiv și spectaculos, dar oferă și oportunități excelente de învățare despre principiile fizice ale presiunii și reacției.

Iată ce trebuie să faceți: Umpleți o sticlă cu apă până la aproximativ 1/3 sau 1/2 din volumul său și construiți un dispozitiv de lansare. Fixați sticla pe dispozitivul de lansare în poziție verticală și pompați aer în sticlă folosind o pompă până când presiunea din interior crește suficient. Eliberați sticla din dispozitivul de lansare și urmăriți cum racheta cu apă este propulsată în aer.

39. Exerciții de matematică mai avansată în aer liber

Copiii pot învăța matematică prin aplicații practice. Activitățile distractive ale școlii de vară pentru copii implică cercetarea formelor geometrice în natură, calcularea distanțelor și vitezelor, apoi efectuarea de calcule pentru a afla timpul necesar pentru a parcurge o anumită distanță.

40. Pictarea pietrelor

Strângeți pietre din parcuri sau de pe stradă , curățați-le bine, apoi lăsați-i pe copii să le picteze. Pietrele astfel pictate pot fi folosite ca ornamente de grădină.

41. Bătaie cu pistoale de apă

După o lecție intensă de matematică, fizică sau chimie, vă puteți relaxa cu o binemeritată bătaie cu apă, copiii vor fi super încântați. Planificați din timp această activitate și spuneți copiilor să-și aducă haine de schimb.

42. Crearea unui vulcan

Implicați copiii într-un experiment științific exploziv prin crearea unui vulcan. Ei pot fi martori la o reacție chimică fascinantă cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, a oțetului și a unui model de vulcan. Această activitate practică îi învață principii științifice și le stârnește curiozitatea și entuziasmul.

43. Flori, fete și băieți

Acest joc este perfect pentru momentele de relaxare între două activități educative. Iată cum se joacă: doi copii se îndepărtează de restul și aleg un număr de la 1 la 10. După întoarcerea lor, ceilalți jucători trebuie să ghicească cifra. Primul care ghicește numărul își va alege o categorie: flori, nume de fete sau de băieți, filme, artiști sau cântăreți. Cei doi copii care au ales numărul se îndepărtează din nou, alegându-și fiecare un reprezentant din categoria respectivă. Cel ce a ghicit numărul își va alege una din cele două variante și va face pereche cu copilul care a ales varianta respectivă. Jocul se reia cu noua pereche.

44. Jocuri de popice

Organizarea unei sesiuni de jocuri de popice poate fi o experiență distractivă și antrenantă în cadrul unei școli de vară, în cadrul căreia copiii își pot îmbunătăți abilitățile de coordonare, echilibru și concentrare. Astfel de activități recreative sunt foarte distractive, dar reprezintă și un mod sănătos și constructiv de interacționare.

45. Realizarea de frigărui din bezele

Aceasta este o activitate excelentă pentru aer liber. Faceți un foc mic din bețe subțiri de lemn și gătiți frigăruile din bezele acolo. Le puteți explica copiilor ce se întâmplă cu bezelele când sunt puse deasupra focului și apoi ei se pot bucura de simplul deliciu culinar.  

Activități în interior la școala de vară

Unele activități se pretează doar pentru interior, dar altele pot fi realizate, atât înăuntru, cât și afară. Iată ce vă propunem:

46. Mima

Jocul de mimă dezvoltă abilitățile de comunicare nonverbală, creativitatea și colaborarea. Jucătorii își îmbunătățesc capacitatea de a transmite idei și emoții fără cuvinte, își stimulează imaginația și învață să lucreze în echipă pentru a rezolva provocările jocului.

47. Experiment științific – chimie cosmetică și alimentară

Unul dintre cele mai apreciate ateliere Wow Lab este cel de chimie cosmetică și alimentară, în cadrul căruia copiii învață procesele chimice din spatele alimentelor și produselor cosmetice pe care le folosim zilnic. Copiii învață să-și facă singuri parfum, săpun, sare de baie sau strugurel de buze și sunt super încântați, așadar recomandăm introducerea unui astfel de atelier în programele școlilor de vară.

48. Concursuri și jocuri inteligente

Pot fi concursuri de șah, cuvinte încrucișate sau ghicitori, care să stimuleze gândirea, să-i provoace pe copii să-și pună la încercare abilitățile și cunoștințele într-un mod distractiv și captivant.

49. Jocuri de societate

Fie că vă jucați Jenga, Catan, Dixit sau Monopoly, jocurile de societate oferă o pauză plăcută și promovează interacțiunea socială pozitivă. De asemenea, îi ajută pe copii să-și dezvolte diverse abilități, inclusiv creativitatea, dexteritatea și gândirea strategică.

50. Sesiuni de yoga și meditație

Sesiunile de yoga și meditație nu sunt doar pentru adulți, ci și copiii pot beneficia de efectele pozitive ale acestor activități. Yoga îi învață pe copii să-și concentreze atenția asupra propriului corp și a respirației, îmbunătățindu-le abilitățile de concentrare și de gestionare a atenției. De asemenea, copiii își dezvoltă flexibilitatea și forța musculară, contribuind la obținerea unei posturi corecte.

51. Desene mandala

Colorarea mandalelor îi ajută pe copii să-și îmbunătățească concentrarea și să-și calmeze mintea, îi stimulează să-și exploreze creativitatea și imaginația, contribuind la dezvoltarea abilităților artistice și a gândirii abstracte. De asemenea, mandalele pot fi folosite ca instrumente de învățare, ajutând la îmbunătățirea coordonării mână-ochi și a abilităților motorii fine.

Activități culturale în cadrul școlii de vară

Activitățile culturale din cadrul școlilor de vară reprezintă o modalitate minunată pentru copii de a descoperi și explora arta, muzica, teatrul și alte aspecte ale culturii. Iată câteva idei interesante:

52. Ateliere de arte vizuale

Copiii pot crea tablouri, desene sau colaje inspirate de opere de artă celebre sau de teme culturale și istorice relevante, în timp ce află mai multe detalii despre artiștii care au realizat originalele, despre obiceiurile și activitățile  secolelelor trecute.  

53. Proiecții de filme și documentare

Vizionarea de filme culturale și documentare care explorează diferite aspecte ale istoriei, culturii și societății sunt activități excelente pentru școlile de vară deoarece reprezintă o oportunitate minunată de a învăța lucruri noi.

54. Ateliere de scriere creativă și storytelling

Aceste activități îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de scriere, să-și exploreze imaginația și să-și exprime ideile în mod liber. De asemenea, prin sesiunile de storytelling, copiii își pot pune în valoare creativitatea și dezvolta abilitățile de vorbire în public.

55. Cursuri de limbi străine

Este întotdeauna oportună o activitate în care tinerii pot învăța sau îmbunătăți abilitățile de limbă străină  în mod interactiv. Se pot gândi diverse activități în funcție de vârsta copiilor, inclusiv jocuri de rol, vizionarea de filme sau ascultarea de cântece.

56. Ateliere de artizanat și meșteșuguri tradiționale

Învățarea unor tehnici tradiționale de artizanat și meșteșuguri, cum ar fi țesutul, olăritul sau brodatul reprezintă o oportunitate excelentă de a păstra și transmite tradițiile culturale.

Activități de creație la școala de vară

Activitățile în care tinerii își pot dezvolta creativitatea și da frâu imaginației sunt foarte apreciate. Iată câteva exemple de activități care pot fi introduse în programele școlilor de vară.

57. Pictură cu pendul

Pictura cu pendulul este o tehnică creativă care implică folosirea unui pendul suspendat pentru a aplica vopsea pe o suprafață, creând modele și efecte unice. Pentru a începe, se diluează vopseaua și se suspendă pendulul deasupra suprafeței de lucru pregătită. Apoi, se mișcă pendulul într-un mod controlat pentru a permite picurarea vopselii. Se ajustează viteza și direcția pentru a obține modele și linii interesante. De asemenea, se poate experimenta cu diferite lungimi de sfoară și straturi diferite de vopsea, pentru a crea adevărate opere de artă.

58. Prezentarea unui truc de magie

Doi copii îmbrăcați în costume de Harry Potter
Sursa foto: Pexels.com

Copiii pot arăta diverse trucuri de magie în fața celorlalți colegi. Această activitate nu este doar distractivă, ci și bună pentru dezvoltarea lor personală, deoarece îi ajută să-și îmbunătățească abilitățile de prezentare și să-și crească încrederea în sine.  

59. Crearea de brățări de prietenie

Oferiți-le copiilor ață colorată și învățati-i diferite tehnici de confecţionare a brățărilor. Această activitate este potrivită pentru școlile de vară deoarece ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine, exprimarea creativității și încurajează conexiunile sociale. Brățările se pot face nu doar din fire de ață, ci și din mărgele.

60. Spectacol de karaoke

Nu este un spectacol de talente, deci nu contează dacă copiii au voce sau nu.  Importantă este distracția și crearea unei atmosfere pozitive. Copiii își pot alege melodiile preferate, pot cânta și dansa alături de colegii lor.

61. Realizarea unei ședințe foto afară

Copiii își pot pune în valoare creativitatea cu ajutorul unei ședințe foto. Puteți planifica din timp această activitate, stabilind o tematică și un cadru bine pus la punct sau îi puteți lăsa pe copii să fie spontani și să se fotografieze unul pe celălalt în ipostaze haioase. Cele mai frumoase poze pot fi afișate la panou pentru a vă aminti de această experiență unică.

Activități de echipă la școala de vară

O abilitate extraordinară pe care copii ar trebui s-o dezvolte încă de timpuriu este capacitatea de a lucra în echipă. Aceasta se poate dezvolta prin diverse jocuri și activități care pot fi introduse în programele școlilor de vară. Iată câteva idei:

62. Construcția unui turn din materiale reciclate

Pentru această activitate, copiii formează echipe și concurează pentru a construi cel mai înalt și stabil turn folosind doar materiale reciclate, precum sticle de plastic, carton și hârtie.

63. Vânătoare de comori

Echipele primesc o listă de indicii și trebuie să găsească obiecte ascunse în jurul școlii sau parcului, dezvoltându-și abilitățile de colaborare și rezolvare a problemelor.

64. Gătit în echipă

Copiii sunt împărțiți în echipe și trebuie să colaboreze pentru a prepara o rețetă simplă, precum un desert, aperitive sau chiar o ciorbă, învățând despre munca în echipă și nutriție. Copiii mai mari pot crea meniuri complete, cu felul principal, secundar și desert. Se poate crea și un juriu care să stabilească cel mai bun preparat, organizându-se un adevărat concurs Chefi la cuțite!

65. Olimpiada sportivă

Se pot crea echipe care vor participa la diverse probe sportive, precum ștafete, aruncarea mingii sau alergare, încurajându-i să lucreze împreună și să se bucure de activitatea fizică.

66. Atelier de artă colaborativă

Copiii sunt puși să lucreze împreună pentru a crea o operă de artă mare, cum ar fi un desen mural sau o sculptură din argilă, dezvoltându-și astfel creativitatea și abilitățile de cooperare.

67. Proiect de grădinărit comunitar

Tinerii sunt împărțiți în echipe și lucrează împreună pentru a amenaja și îngriji o grădină, învățând despre natură și importanța colaborării.

68. Crearea unui film de scurt metraj

Unii copii scriu scenariile, alții filmează și editează filmele, iar alții pot fi actori, totul ca la final să iasă un film excelent făcut de întreaga echipă. La sfârșit, se poate organiza un mic festival de filme.

69. Construirea de poduri sau diverse structuri din bețe de înghețată

Trebuie stabilit un proiect de la bun început, de exemplu fiecare echipă să construiască un pod din bețe de înghețată care să poată susține greutatea unui obiect. Se pot face și alte structuri, precum căsuțe sau diverse construcții arhitecturale.

70. Proiect de știință

În cadrul acestei activități, echipele trebuie să colaboreze pentru a realiza experimente științifice simple, cum ar fi un circuit electric sau un mini-robot.

71. Crearea unui caleidoscop

Acest proiect implică asamblarea unui tub cu oglinzi și materiale colorate care, odată rotit, creează modele simetrice fascinante. Este o ocazie bună de a lucra în echipă, de a-și dezvolta abilitățile motorii fine, dar și de a înțelege principiile de reflexie și simetrie.

Așadar, de la aventuri în aer liber, la explorarea artelor și a științelor, aceste activități ale școlilor de vară reprezintă o oportunitate extraordinară de a combina învățarea și dezvoltarea abilităților cu distracția și interactivitatea. În timp ce vara se apropie de sfârșit, amintirile create și abilitățile dobândite vor rămâne cu ei și îi vor influența în mod pozitiv pe termen lung.

Author Raluca Margean

Cu o diplomă de economist în mână și după mai mult de un deceniu petrecut în companii multinaționale pe diverse joburi, în 2016 am realizat că vreau să fac ceva cu totul diferit de tot ce realizasem până în momentul respectiv. Voiam ceva care să-mi permită să-mi pun în valoare latura creativă a personalității mele și astfel m-am apucat de organizat ateliere pentru copii și am început să scriu. Mi-am creat propriul blog, apoi am continuat să scriu și pe alte site-uri și bloguri, pe diverse teme (dezvoltare personală, parenting, cărți, lifestyle, orice). Și ceea ce a început ca o pasiune a devenit, în scurt timp, o sursă de împlinire personală și profesională. Scriu pentru că-mi place. Și vreau să scriu în continuare despre subiecte în care cred și aduc valoare oricui citește conținutul creat de mine. În rest, sunt o femeie care iubește. Iubesc copiii, iubesc cărțile, iubesc călătoriile, iubesc viața. Viața mea este plină de culoare și îmi place să stropesc din belșug în jurul meu, să-i colorez și pe alții...Tot ce-mi doresc eu de la viață este să-mi pot păstra zâmbetul cât mai mult timp (pentru totdeauna, dacă se poate) și să-mi văd copiii fericiți. Restul sunt detalii care mă ajută să-mi îndeplinesc scopul mai sus definit.

More posts by Raluca Margean