Inteligența emoțională este extrem de importantă în dezvoltarea copiilor, alături de cunoștințele academice sau abilitățile practice. Aceasta îi ajută să-și identifice emoțiile, să le gestioneze în mod eficient și să-și dezvolte empatia pentru a construi relații armonioase cu cei din jurul lor. Părinții și profesorii joacă un rol esențial în acest proces, iar prin exemple pozitive și activități practice, aceștia pot să inspire și să formeze adulți echilibrați emoțional. Vom discuta în acest articol în detaliu despre ce presupune inteligența emoțională și care sunt metodele prin care se poate cultiva acasă și la clasă.
Ce este inteligența emoțională
Inteligența emoțională (cunoscută și sub denumirea de coeficient emoțional sau EQ) este mai mult decât simpla recunoaștere a stărilor afective ale propriei persoane și ale oamenilor din jurul tău. Inteligența emoțională presupune abilitatea de a decoda mesajele ascunse ale emoțiilor și de a le gestiona cu înțelepciune și flexibilitate, astfel încât să comunici mai eficient, să depășești provocările și să dezamorsezi conflictele.
Inteligența emoțională este deopotrivă un mecanism intern de autocunoaștere și un instrument extern de relaționare, deoarece pe de o parte, presupune să-ți înțelegi emoțiile și să le controlezi, iar pe de altă parte, implică și dezvoltarea empatiei, a abilității de a te pune în pielea altora, de a înțelege perspectivele și sentimentele acestora. Cu ajutorul inteligenței emoționale transformi emoțiile dintr-un potențial obstacol într-un aliat puternic, ceea ce-ți permite să relaționezi cu mai multe tipuri de persoane și să te adaptezi mai bine în diverse situații.
Există cinci componente cheie ale inteligenței emoționale, și anume:
- Conștientizarea de sine. Aceasta înseamnă să-ți recunoști propriile emoții și modul în care acestea îți afectează gândurile și comportamentul. Înseamnă să-ți cunoști punctele forte și punctele slabe și să ai încredere în tine.
- Autocontrolul/autoreglarea. Această abilitate implică controlarea sentimentelor și comportamentelor impulsive, gestionarea emoțiilor în moduri sănătoase, păstrarea motivației și adaptarea la circumstanțe în schimbare.
- Motivația. Să fii motivat înseamnă să-ți urmărești obiectivele cu energie și perseverență, să nu te dai bătut până nu realizezi ceea ce-ți propui.
- Empatia. Empatia înseamnă să înțelegi emoțiile, nevoile și grijile altor persoane, să te simți confortabil în societate și să înțelegi dinamica unui grup sau comunități.
- Abilitățile sociale. Acestea înseamnă să ai capacitatea de a comunica eficient cu ceilalți oameni, să păstrezi relațiile în stare bună, să inspiri și să influențezi pozitiv persoanele din jurul tău, să colaborezi cu ei și să eviți conflictele.
La ce ajută inteligența emoțională?
Inteligența emoțională te ajută să comunici mai eficient și să te adaptezi mai ușor în diverse împrejurări. De exemplu, dacă poți să-ți controlezi emoțiile, vei putea gândi mai obiectiv și astfel nu vei mai lua decizii impulsive care te pot costa, atât pe plan personal, cât și profesional. De asemenea, dacă poți recunoaște emoțiile celorlalți oameni, îți va fi mai ușor să le înțelegi comportamentul și astfel vei știi cum să interacționezi mai bine cu ei.
Comunicarea eficientă este crucială pentru a construi legături puternice cu alți oameni, pentru a stabili relații armonioase și autentice. Este esențial să exprimi clar ceea ce gândești, dar este important și să înțelegi ce simt ceilalți, astfel încât să poți colabora cu ei. Relaționarea nu înseamnă doar cuvinte bine alese, ci și ascultare activă, empatie și respect reciproc. Fără toate aceastea, conexiunile ar rămâne superficiale, iar conflictele nerezolvate.
De ce este importantă inteligența emoțională?
Inteligența emoțională este importantă deoarece te ajută să crești, să evoluezi, atât în viața personală, cât și în carieră. Recunoașterea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor îți pot fi de folos în mai multe moduri, și anume:
Te ajută să te cunoști mai bine și să te accepți cu bune și cu rele. Conștientizându-ți emoțiile, înțelegi mai bine cine ești și ce ai nevoie în diferite momente. Vei accepta ceea ce simți fără să te critici, ceea ce va duce la o creștere a stimei de sine.
Îți îmbunătățește relațiile cu cei din jur. Când îți recunoști emoțiile, poți să le exprimi clar și astfel eviți conflictele cauzate de neînțelegeri. De asemenea, înțelegându-ți propriile emoții și ale celor din jurul tău, îți va fi mai ușor să te conectezi cu ei și să fii sensibil la nevoile lor emoționale. Aceste lucruri te vor ajuta să dezvolți relații sănătoase cu oamenii cu care intri în contact și să fii mai apreciat în cercul tău de cunoscuți.
Vei reuși să gestionezi conflictele. Capacitatea de a-ți controla emoțiile te ajută să abordezi cu calm și rațiune orice situație. Astfel, vei evita să reacționezi impulsiv în situații tensionate și să spui sau să faci lucruri pe care mai apoi le vei regreta. Inteligența emoțională te ajută să privești o situație din mai multe perspective și să abordezi problemele cu o atitudine constructivă.
Vei lua decizii mai bune. Autocontrolul îți oferă o anumită claritate mentală. Atunci când ești copleșit de emoții, acestea îți vor influența negativ gândurile, deoarece nu vei mai putea să analizezi situațiile în mod obiectiv. În schimb, dacă îți poți controla emoțiile, îți poți păstra gândirea rațională și astfel poți lua decizii mai bune.
Autodisciplină. Capacitatea de a-ți gestiona emoțiile contribuie la menținerea concentrării asupra obiectivelor tale, chiar și atunci când întâmpini obstacole sau ești în situații de presiune. Acest lucru îți va crește reziliența la locul de muncă și îți va îmbunătăți performanța.
Te adaptezi mai bine schimbărilor. În contexte profesionale dinamice, abilitatea de a-ți recunoaște și gestiona emoțiile te ajută să te adaptezi rapid la schimbări și să îți menții echilibrul emoțional.
Stare generală de bine. O inteligență emoțională ridicată îți poate menține o stare interioară calmă și pozitivă, ceea ce contribuie la sănătatea mentală și fizică. Pe de o parte, poți identifica mai ușor sursele de stres și poți reacționa în mod conștient pentru a diminua impactul negativ asupra stării tale de bine. Iar pe de altă parte, recunoscând emoțiile pozitive, poți să le apreciezi mai profund și să trăiești cu mai multă satisfacție momentele frumoase ale vieții.
Inteligența emoțională la copii: de la ce vârste se formează?
Inteligența emoțională este o abilitate care se învață și se dezvoltă de-a lungul timpului, de aceea este important să fie stimulată încă din copilărie.
Este important să știm că, în intervalul cuprins între 2 până la 4 ani, copiii încep să dezvolte un sentiment de sine mai bine definit. Însă, deși devin mai conștienți de propriile trăiri și sentimente, de cele mai multe ori nu știu cum să le controleze și folosesc diverse mecanisme instinctive de autoapărare emoțională, de exemplu acoperindu-și ochii atunci când sunt speriați sau astupându-și urechile când aud un zgomot puternic. Tot în această etapă a vieții lor (între 2-4 ani), încep să arate empatie, de exemplu încearcă să-i consoleze pe cei din jurul lor atunci când îi văd triști sau supărați.
Abia începând cu vârsta de 7 – 10 ani, ei încep să folosească strategii mai complexe de autoreglare emoțională, să arate mai multă empatie, să-și controleze mai bine emoțiile și să înțeleagă mai bine concepte precum prietenia și toleranța.
Însă, până la acea vârstă părinții trebuie să le ofere copiilor instrumentele necesare pentru a putea experimenta controlul emoțiilor. Cei mici trebuie să fie ajutați să-și identifice emoțiile, să înțeleagă de ce simt frustrare, supărare sau furie și trebuie să fie îndrumați ca să știe cum să le exprime și să le tolereze.
Empatia și rolul ei în dezvoltarea inteligenței emoționale la copii
Empatia este o componentă cheie a inteligenței emoționale, fiind la fel de importantă precum conștienziarea și gestionarea emoțiilor. Să ai empatie înseamnă să vezi lucrurile și din perspectiva altei persoane, să înțelegi cum se simte și de ce se comportă într-un anume fel, ceea ce te ajută să știi cum și ce să vorbești cu respectiva persoană.
Empatia te ajută să te înțelegi bine cu ceilalți, să fii un coleg sau un prieten bun pentru că oamenii te percep ca fiind mai bun, mai înțelegător și mai de încredere. Acest lucru îți permite să-ți construiești relații mai sănătoase și astfel să ai o viață mai împlinită.
Empatia se dezvoltă, prin urmare este esențial ca părinții să învețe copiii de mici să se pună în pielea altor copii, să se gândească la emoțiile și nevoile celorlalți și să fie în general mai toleranți.
Metode de dezvoltare a inteligenței emoționale la copii
Iată ce poți face pentru a-l ajuta pe copilul tău să-și devolte inteligența emoțională și să devină astfel o persoană echilibrată:
Fii un exemplu pentru copilul tău
Încă de la cele mai fragede vârste, copilul copiază comportamentul părinților. De cele mai multe ori, copilul face ceea ce vede, nu neapărat ceea ce i se spune să facă. De aceea, adulții trebuie să aibă un comportament cât mai natural, să nu-și ascundă emoțiile față de copii sau să le mascheze.
Învață-l să-și accepte emoțiile
Copilul trebuie ascultat cu răbdare deoarece numai așa va înțelege că este normal să aibă anumite sentimente, fie ele pozitive sau negative. El trebuie să știe că emoțiile fac parte din viața noastră și trebuie să le acceptăm și să le gestionăm eficient, nu să le reprimăm. Nu încerca să tratezi emoțiile copilului tău ca fiind neimportante și nu încerca să le elimini oferindu-i elemente de distracție, precum dispozitivele electronice. Copilul trebuie să fie validat, dar și învățat cum să depășească emoțiile negative și cum să se bucure de emoțiile pozitive. De asemenea, trebuie să înțeleagă care sunt limitele și ce comportamente sunt potrivite în anumite situații.
Lasă-l să se joace, să socializeze, să încerce lucruri noi
Socializarea este crucială pentru copii. La fel și joaca și experimentarea. Prin aceste activități, copiii învață să comunice cu cei din jur, să se integreze în comunitate, să înțeleagă comportamente, să se adapteze. Încercând lucruri noi, cei mici își testează limitele, dar și experimentează diverse stări și emoții, care îi pot scoate din zona de confort și pune în ipostaza de a se autoregla emoțional.
Îndrumă-i spre lectură
Poveștile îi fac pe copii să descopere că nu sunt singurii care experimentează anumite emoții și le pot oferi soluții pentru gestionarea acestora. Citind despre diverse personaje și situații, copiii pot înțelege mai ușor relația cauză-efect pe plan emoțional și pot găsi mai repede soluții pentru problemele cu care se confruntă.
Teste de inteligență emoțională la copii
Există mai multe tipuri de teste de inteligență emoțională pentru copii, care pot include:
Teste de identificare a emoțiilor din imagini – copiilor li se vor prezenta mai multe imagini cu diverse situații sociale sau fețe care exprimă diverse emoții și ei trebuie să identifice corect furia, supărarea, bucuria, uimirea etc)
Jocuri de tipul ”Cum te-ai simți dacă”– copiilor li se vor prezenta scenarii simple, de exemplu: ”Cum te-ai simți dacă cineva te-ar invita să te joci” sau ”Ce ai face dacă ți-ai pierdut o jucărie” și ei trebuie să spună cum ar reacționa și ce emoție ar avea.
Exerciții de empatie – copiilor li se vor prezenta anumite probleme sociale reale și li se va cere să spună cum cred ei că s-a simțit persoana din scenariul respectiv sau să spună dacă și cum ar ajuta persoana respectivă. Se pot folosi și povești sau desene animate.
Teste cu întrebări și răspunsuri multiple – copiilor li se vor adresa mai multe întrebări legate de anumite situații sociale și ei trebuie să aleagă unul din răspunsurile oferite. Un astfel de test puteți găsi AICI>>
Teste de autoevaluare – aceste teste pot include întrebări strict legate de modul în care reacționează la anumite situații și la emoțiile pe care le au. De exemplu, pot fi întrebări foarte simple, precum: ”Îmi place să ajut alți copii”, ”Cum mă simt când cineva mă critică”, ”Îmi place să mă joc cu alți copii”, ”Mă emoționez când cineva plânge”, ”Îmi cer iertare ușor”, ”Mi se pare că nu sunt prea norocos”.
Este important de specificat faptul că, deși testele de inteligență emoțională sunt un instrument valoros pentru dezvoltarea copiilor, ele ar trebui să fie utilizate cu responsabilitate pentru a oferi beneficii reale. În acest sens, psihologii sunt persoanele cele mai în măsură să administreze aceste teste și să interpreteze rezultatele lor. Ele trebuie să fie analizate împreună cu alte informații relevante despre copilul respectiv, cum ar fi observații comportamentale , feedback din partea celor din jur și capacitatea de a rezolva conflicte și a gestiona stresul.
Așadar, testele de inteligență emoțională sunt doar o parte din imaginea completă a dezvoltării emoționale ale unei persoane.
7 activități pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii
Iată câteva activități utile pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii:
Modelarea emoțiilor cu plastelină. Prin această activitate, copiii își vor dezvolta nu doar abilitățile emoționale, ci și creativitatea și abilitățile motorii fine. Pune-i pe copii să folosească plastelină pentru a crea fețe cu diverse emoții. Spune-le să utilizeze culori diferite pentru fiecare tip de emoție. După ce copiii au terminat modelul, poți discuta cu ei despre emoția pe care au reprezentat-o.
Calități și defecte. Acest joc îi ajută pe cei mici să se cunoască mai bine. Poți crea tu o listă cu diverse calități și puncte slabe, iar copiii trebuie să aleagă din acea listă trăsăturile care li se potrivesc cel mai bine.
Crearea unui jurnal al emoțiilor. Recomandă-le copiilor să scrie într-un jurnal diversele situații cu care se confruntă pe parcursul unei zile, să identifice emoțiile pe care le au cu aceste ocazii și să se gândească la modul în care au reacționat în respectivele cazuri. Acesta este un bun exercițiu de identificare și reflectare asupra propriilor emoții, dar și a modului în care ar trebui să se comporte în anumite situații sociale.
Exerciții de respirație. După ce au învățat să-și identifice emoțiile, este important să afle cum să le controleze și să le transforme în ceva pozitiv. Respirația profundă este una din metodele cele mai eficiente și mai la îndemână pentru autoreglare emoțională. Învață-i ca atunci când se confruntă cu o emoție negativă, să respire profund și să numere până la zece. Spune-le să-și imagineze că dau afară emoția negativă și fă-i să observe cum se calmează pe măsură ce respiră.
Exercițiul 54321. Acest joc este excelent pentru dezvoltarea inteligenței emoționale deoarece îi ajută pe copii să fie atenți la lumea din jurul lor și să se simtă mai calmi. Poate fi folosit atunci când au emoții mari precum furia, frica sau chiar entuziasmul. Jocul îi pune pe copii să-și folosească cele 5 simțuri pentru a observa mediul înconjurător. Spune-le să se concentreze și să numească:
- 5 lucruri pe care le văd în cameră (de exemplu o masă, jucărie, fereastră sau altele)
- 4 obiecte pe care le simt sau le pot atige (haine, podeaua, părul, etc)
- 3 lucruri pe care le aud (mașinile, păsările)
- 2 lucruri pe care le pot mirosi (flori, aer proaspăt, plastilină, etc)
- 1 lucru căruia îi pot simți gustul sau își amintesc gustul lui (guma de mestecat, mâncarea pe care au mâncat-o, etc)
Joaca cu o minge antistres. Oferă copilului o minge antistres atunci când îl vezi tensionat, furios sau neliniștit. Încurajează-l să o strângă în mână de câteva ori și să respire adânc. De asemenea, îi poți spune să se gândească la ceva ce-l face fericit în timp ce strânge mingea în mână sau să spună emoția pe care o experimentează. Joaca cu minge antistres ajută la reglarea respirației și ritmului cardiac și permite copilului să se concentreze pe o anumită activitate (strângerea mingii, urmărirea formei mingii când o strânge sau când îi dă drumul).
Provocarea ”Săptămâna bunăvoinței”. Cu această activitate îi poți ajuta pe copii să-și exerseze empatia și să-și dezvolte abilitățile sociale, deosebit de importante în procesul de dezvoltare emoțională. Poți stabili o săptămână în care să vă numărați faptele bune. Acestea pot fi activități simple, precum să vorbească frumos cu colegii, părinții, să-și ajute frații, surorile, prietenii, să ofere locul pe scaun într-un autobuz unei persoane în vârstă și alte asemenea fapte.
5 jocuri care stimulează inteligența emoțională la copii
Pe lângă activitățile prezentate mai sus în acest articol, mai pot fi găsite o mulțime de alte jocuri care stimulează dezvoltarea inteligenței emoționale la copii. Iată câteva exemple:
Jocuri de rol. Această activitate este o oportunitate excelentă pentru copii de a-și exprima emoțiile într-un mediu sigur. Scrie pe cartonașe mai multe scenarii/situații cu care copiii s-ar putea confrunta în lumea reală și pune-i să tragă câte un cartonaș. Fiecare va trebui să răspundă ce ar face/ cum ar reacționa în scenariul respectiv. Pot fi incluse situații precum: ”Imaginează-ți că prietenul tău cel mai bun vrea să stea în bancă cu altcineva. Ce ai face/ cum te-ai simți?” sau ”Ai primit un cadou de ziua ta, dar nu este ceea ce ți-ai dorit. Cum reacționezi?”
Inventează o poveste pe baza unui scenariu dat. Spune-le copiilor o problemă și pune-i să inventeze o poveste în care să identifice emoții și să găsească soluții folosindu-se de abilitățile lor de comunicare.
Exerciții de scriere asertivă. Acesta este un joc educativ care-i învață pe copii să-și exprime gândurile și emoțiile într-un mod clar și ferm, însă în așa fel încât să respecte sentimentele altei persoane. Activitatea începe prin prezentarea unui scenariu ipotetic – de exemplu ”Un coleg ți-a luat pixul/jucăria fără să te întrebe”, iar copilul trebuie să-i scrie un mesaj în care să-i spună cum se simte și ce ar dori să se întâmple pe viitor. De exemplu, răspunsul ar putea fi : ” Eu sunt supărat pentru că mi-ai luat pixul fără să mă întrebi. Este important pentru mine să-mi respecți lucrurile și de aceea aș dori ca data viitoare să-mi ceri permisiunea.”
Brainstorming despre ce înseamnă să fii un prieten bun. Este important să discutați despre cum trebuie să te porți cu un prieten, cum să vorbești cu ele și ce implică în general prietenia. Copiii pot spune ce le place la un anumit prieten, ce situații i-au făcut să se simtă bine și în ce circumstanțe s-au simțit supărați/furioși/triști. Această activitate ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale, prin recunoașterea emoțiilor și exersarea empatiei.
Borcanul recunoștinței. Pune-i pe copii să scrie pe o hârtie în fiecare zi câte un lucru pentru care este recunoscător. Această activitate încurajează exprimarea emoțiilor pozitive și îi ajută să-și dezvolte o atitudine de recunoștință care le va oferi o bunăstare mentală generală.
Inteligența emoțională la copii: cum o pot dezvolta educatorii în clasă?
Copiii se dezvoltă în contextul relațiilor pe care le au cu oamenii din jurul lor, de aceea atât părinții, cât și educatorii au un rol important în stimularea inteligenței emoționale a copiilor. Aceștia trebuie să încurajeze conștientizarea emoțiilor, gestionarea acestora și dezvoltarea empatiei.
Iată ce pot face concret educatorii în acest sens:
Oferă copiilor un mediu sigur pentru exprimarea emoțiilor
În primul rând, profesorii trebuie să ofere un mediu sigur și prietenos, în care cei mici să se simtă confortabil șă-și exprime sentimentele. Elevii trebuie să știe care sunt așteptările și sarcinile lor, trebuie să fie implicați în diverse activități și jocuri corespunzătoare nevoilor lor. Este important ca educatorii să înțeleagă stilurile de învățare ale copiilor, să cunoască diferențele dintre ei, să fie toleranți și să încurajeze copiii să-și depășească limitele și să-și accepte greșelile.
Învață-i să fie rezilienți
Elevii trebuie să experimenteze dezacordul și conflictul. Învățarea emoțională înseamnă înțelegerea faptului că nu poți obține întotdeauna ce dorești, dar că trebuie să înveți să faci față. Ei trebuie să învețe să rezolve conflictele, să învețe să primească și să ofere. De asemenea, trebuie să știe că este în regulă să se simtă frustrați și să accepte recompensele întârziate. De exemplu, atunci când întâmpină o problemă la matematică, este important să se chinuie să găsească răspunsul, să încerce mai multe soluții și să reia exercițiul de la capăt atunci când greșesc.
Promovează empatia și colaborarea
Activitățile de grup, proiectele sunt extrem de importante deoarece îi încurajează pe elevi să vadă și perspectivele altor copii și să învețe să colaboreze pentru atingerea scopului comun. De asemenea, încurajarea comunicării asertive și folosirea limbajului pozitiv contribuie la crearea unei atmosfere de respect reciproc. Copiii se conectează emoțional cu cei din jurul lor, învață să se autoregleze și experimentează empatia, toate acestea fiind componente cheie ale inteligenței emoționale.
Așadar, dezvoltarea inteligenței emoționale este esențială pentru creșterea armonioasă a copiilor și succesul lor pe termen lung. Prin cultivarea conștientizării emoționale, gestionarea emoțiilor și dezvoltarea empatiei încă din primii ani de viață, copiii își vor construi relații sănătoase cu cei din jur și vor fi mai împliniți, atât pe plan personal, cât și profesional.
Surse articol: Positivepsychology.com, Meteoreducation.com, Veryspecialtales.com, Shichida.com.au, Wellbeingpeople.com