Skip to main content

Programul “Saptamana Verde” initiat de Ministerul Educatiei din Romania, își propune să susțină în școli educația privind un stil de viata sustenabil și sa constientizeze copiii asupra schimbărilor climatice și de mediu.

Va propunem mai jos o serie de activități ce pot fi organizate de către profesori, împreuna cu părinții și copiii, la clasele de nivel primar si de gimnaziu. Variantele sunt diverse, fie in aer liber, fie in interior, cu plata sau gratuite, cu vizite la diferite obiective turistice și educative sau cu activități în curtea școlii. Cu siguranta veti gasi aici cateva idei care se potrivesc nevoilor clasei voastre.

Activitati in aer liber

Într-o lume tot mai urbanizată și tehnologizată, cu toții ne încurajăm copiii să petreacă mai mult timp în aer liber și să își dezvolte dragostea pentru natura și pentru un mediu curat și protejat. Activitățile în aer liber sunt o modalitate minunată de socializare și conectare. La scoala, programul Saptamana Verde le aduce copiilor ocazii în plus de a profita de interacțiunea cu colegii de clasa într-un mediu mai puțin formal, chiar în mijlocul naturii.  

1.Excursii si activitati in natura

Excursii la Grădina Botanică

O excursie la Grădină Botanică,  le oferă elevilor oportunitatea de a explora o varietate de plante și habitate naturale. Aici pot admira atat specii comune, usor de recunoscut de catre copii, cat si specii rare sau exotice si pot învăța despre diversitatea vegetației, importanța protejarii naturii si provocarile climatice care amenință biodiversitatea Pamantului.

“Săpături arheologice” în curtea scolii

O activitate inedită și educativă constă în organizarea unor “săpături arheologice” simulate în curtea școlii. Elevii vor avea ocazia să “descopere” obiecte vechi și să înțeleagă arheologice noțiuni de baza. Invatatorii sau profesorii de istorie îi pot ghida pe copii în acest proces, ii pot transpune în trecutul istoric prin povesti și obiecte simbolice plasate în situl arheologic improvizat din curtea școlii. In plus, contextul poate fi valorificat și pentru a explica copiiilor diverse noțiuni din antropologie și paleontologie.

Ateliere de artă în aer liber

Atelierele de artă în aer liber oferă elevilor bucuria de a se conecta cu natura, de a-și exprima creativitatea și de a transpune frumusețea formelor și culorilor naturale în propriile creații. Fie ca merg în parc sau în curtea școlii, bucuria copiilor este mult mai mare atunci cand pictează, sculpteaza, modelează sau desenează în mijlocul naturii.

 2. Activitati de observare a naturii

Observarea păsărilor (Bird-watching) în parc

Poate fi extrem de interesant și educativ sa ne alocam o oră pentru observarea pasarilor dintr-un parc. In Gradina Botanica, Muzeul Satului, Delta Vacaresti, Delta Dunarii sau in oricare alte parcuri naturale, elevii devin exploratori pentru o zi, invatand să recunoască diferite specii de păsări și să înțeleagă mai bine ecosistemele în care trăiesc.

Excursii la ferme

O excursie la o fermă le oferă elevilor ocazia să înțeleagă procesul de producție agricolă și să interacționeze cu animalele. Este un mod distractiv de a-i învăța pe copii despre importanța agriculturii sustenabile și a alimentatiei sanatoase.

Sesiuni de Yoga sau meditație în grădină

Organizarea unor sesiuni de yoga sau meditație într-o grădină îi ajuta pe elevii să isi mareasca capacitatea de concentrare, sa se relaxeze, sa facă mișcare în aer liber și să se conecteze mai ușor cu mediul înconjurător. Obiceiurile sănătoase pentru o viata activa, in armonie cu natura, și pentru sănătatea minții (mindfulness) se formează din copilarie.

3. Activitati de protejare a mediului inconjurator

Concursuri de plante și flori

Cui nu-i plac florile? Putem organiza un concurs prin care sa identificăm diferite familii și specii de flori. Copiii vor învăța distrandu-se, își vor consolida și dezvolta cunoștințele de biologie și științe ale naturii. Putem studia frunzele aparținând anumitor tipuri de arbori sau plantele din gospodarie, cum ar fi cerealele, legumele și fructele.

Jocul “Micii ecologisti in actiune”

Cu ajutorul acestui joc putem încuraja copiii în colectarea selectiva a deseurilor cu scopul reducerii poluării de mediu. Ne putem organiza astfel: 

 • O grupa de copii va confecționa trei containere specifice pentru hartie, plastic si electronice mici. 
 • O alta grupa va realiza un afiș pentru a anunța restul elevilor din scoala despre ziua și locul în care vor fi stranse deșeurile. 
 • O a treia grupă va concepe un chestionar privind rolul deseurilor in poluarea mediului și îl va distribui printre părinți. 
 • În final vom cuantifica rezultatele acțiunilor noastre, vom discuta despre impactul poluării și mijloacele de minimizare a acesteia.

Activitati in interior

Explorăm mai jos cateva idei creative și interactive de activități pentru copiii din ciclul primar și gimnazial, care se pot desfășura în scoala sau în interior. 

1. Activitati de invatare despre mediu

Proiecții de filme documentare educaționale

O metodă captivantă pentru elevi este organizarea unor sesiuni tematice de proiecții ale filmelor documentare despre mediu și problemele legate de acesta. Proiecțiile pot fi urmate de discuții de conștientizare și o lista de acțiuni concrete pe care fiecare dintre noi le putem face zilnic pentru a proteja viitorul planetei noastre. 

Sugestii de filme documentare:

 • Our Planet (2019) – Documentar britanic care arată cum acțiunile oamenilor au cauzat o reacție în lanț ce afectează dramatic eco-sistemul 
 • Chasing Ice (2012) – Film de exceptie, premiat, despre realitatea și adevărul din spatele topirii ghețarilor.
 • Earth (2007) – In care vedem cum animalele încearcă să supravietuiasca si sa iși crească puii într-un mediu care devine din ce în ce mai ostil si periculos. 
 • Before the Flood (2016) – O discutie dintre Leonardo di Caprio si activiști ai mediului sau oameni de știință pentru a gasi solutii la pericolele schimbării climatice și impactul acestora asupra vietii pe Pamant.
 • Racing Extinction (2015)Despre rolul important pe care omenirea l-a jucat în pierderea a cel puțin jumătate dintre speciile lumii. 
 • An Inconvenient Truth (2006) – Documentar câștigător al premiului Oscar, in care diverse celebritati explica cum au creat oamenii o adevărată dezordine pe planetă. 
 • A Plastic Ocean (2013)  – Despre impactul asupra mediului produs de poluarea prin plastic si despre cum o putem diminua.
 • Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014) – despre impactul pe care agricultura animală o are asupra mediului, despre încălzirea globală, defrișarea și distrugerea mediului înconjurător.

Dezbatere despre schimbările climatice

Împărțim elevii în echipe și organizăm o dezbatere despre schimbările climatice. Fiecare echipă poate să-și susțină punctul de vedere privind impactul acestor schimbări și măsurile ce pot fi luate pentru a le combate. La gimnaziu putem introduce jocuri de rol, iar fiecare echipa poate aduce argumente in lumina unei anumite institutii pe care o reprezinta. De exemplu: o companie de exploatare a lemnului, o organizație pentru protejarea mediului, o asociație pentru salvarea animalelor, o companie de reciclare a electrocasnicelor, o asociație de fermieri etc.

Vizite fizice sau virtuale la centrele de conservare a naturii

Cel mai mare centru de activități și explorarea naturii din Munții Făgăraș și-a deschis porțile în 2021, la Richita, jud Arges. Acolo găsim cel mai potrivit context pentru descoperirea lumii vii. Dacă vizitele fizice nu sunt posibile, putem organiza vizite virtuale la centrele sau muzeele de istorie naturală. Aceste experiențe interactive vor oferi elevilor o perspectivă nouă asupra eforturilor de protejare a mediului.

Invitarea unor experți de mediu în clasă

Putem invita specialiști din domeniul mediului pentru a susține prezentări sau discuții cu elevii. Interacțiunea directă le oferă copiilor șansa de a pune întrebări, de a afla mai multe despre schimbările climatice și despre cum se pot implica activ in activitati ecologice.

Experimente practice despre poluare

Organizăm experimente stiintifice simple în laborator pentru a ilustra efectele poluării asupra mediului. De exemplu, putem simula efectele unor substanțe chimice asupra apei sau ale fumului asupra aerului. La Wow Lab am creat programe speciale de experimente pentru Saptamana Verde.

Ateliere de reciclare creativă

Promovăm reciclarea și creativitatea prin organizarea de ateliere în care elevii pot transforma materiale reciclabile în obiecte utile sau decorative. Acest lucru îi învață să valorifice resursele în mod responsabil.

Planificarea grădinii scolii sau a spațiului verde

Elevii sunt dornici sa contribuie in mediul micro social si pot fi motivati sa se implice în planificarea și întreținerea unei grădini școlare sau a unui spațiu verde. Acest proiect le oferă responsabilitate și oportunitatea de a se conecta cu natura.

2. Activitati de invatare despre reducerea consumului

Joc pentru economisirea energiei

Organizăm un joc în care elevii să simuleze activități de zi cu zi în care pot economisi energie. Exemple de activitati: închiderea luminilor atunci când nu sunt necesare, oprirea echipamentelor electronice în mod corespunzător si reciclarea produselor sau componentelor electronice.

Proiecte de economisire a apei

Împărțim elevii în echipe și îi învățăm să dezvolte proiecte pentru economisirea apei în școală sau acasă. Ei pot propune idei precum colectarea apei de ploaie pentru irigare sau instalarea dispozitivelor care economisesc apa.

Ateliere de reparare a articolelor deteriorate

Trăim în epoca unui consum excesiv, iar copiii pot fi invatati sa constientizeze acest fenomen si sa opreasca risipa. Putem organiza ateliere în care elevii să învețe cum să repare articole uzate sau deteriorate în loc să le arunce. Acest lucru îi învață să aprecieze și să valorifice resursele existente.

Studierea impactului consumului de carne asupra mediului

Folosind ca baza de discuție rapoartele realizate de World Wide Fund for Nature (WWF) sau documentare precum “Cowspiracy: The Sustainability Secret”, copiii au ocazia sa afle mai multe despre impactul consumului de carne asupra mediului, despre alternativele vegetariene și beneficiile lor pentru mediu.

Concursuri de proiecte Eco-Friendly

Organizăm un concurs pe echipe, în care elevii prezinta proiecte eco-friendly pe teme precum economisirea energiei, reciclare, reducerea consumului de apă etc. Putem oferi premii pentru cele mai inovatoare și eficiente idei.

3. Proiecte de reciclare

Reciclarea este esențială în protejarea mediului. Prin transformarea materialelor uzate în resurse valoroase, reducem impactul asupra ecosistemelor naturale și economisim resursele naturale.

Reciclarea îi ajuta pe elevi să învețe să aprecieze resursele naturale și să își dezvolte abilități de cetățeni responsabili. Implicarea în astfel de proiecte îi va ajuta să devină agenți activi în protejarea mediului și promovarea unui viitor sustenabil.

Activități de colectare a deseurilor reciclabile din scoală

Organizăm o campanie de colectare a deșeurilor reciclabile în școală. Alocam recipiente speciale pentru hârtie, sticlă, plastic și alte materiale reciclabile. Implică elevii în procesul de sortare și predare către centrele de reciclare locale.

Crearea unui composter

Pentru a înțelege procesul de compostare și importanța reciclării materialelor organice, putem organiza un proiect de construire a unui compostor în curtea școlii. Acesta poate fi utilizat pentru a transforma resturile alimentare în îngrășământ natural pentru grădina școlii.

Concursuri de artă din materiale reciclabile

Invitam elevii să-și folosească creativitatea pentru a crea opere de artă folosind materiale reciclabile. Acest tip de concurs îi încurajează să gândească inovator și să vadă potențialul resurselor reciclabile.

Proiecte de conștientizare si sensibilizare

Organizăm prezentări sau proiecte de grup în care elevii să abordeze subiecte legate de reciclare și impactul asupra mediului într-un mod creativ și informativ.

Alte idei de activitati pentru saptamana verde

Pe lângă activitățile menționate anterior, iată și alte propuneri captivante pentru Saptamana Verde la ciclul primar și gimnazial.

1. Excursii virtuale în zone naturale spectaculoase indepartate

Putem vizita cu elevii de la distanță, prin intermediul tehnologiei, rezervații naturale sau parcuri naționale de pe alte continente. Sugestii:

2. Concursuri de articole și afise Eco-Friendly

Incurajam creativitatea elevilor prin organizarea unor concursuri de scriere de articole sau realizare de afișe cu teme legate de protejarea mediului.

3. Ateliere de confecționare a jucăriilor din materiale reciclabile

Invitam elevii să folosească materiale reciclabile pentru a crea jucării inovatoare. Aceasta îi va învăța să valorifice resursele și să gândească sustenabil. La Wow Lab unul dintre experimentele prin care ne confectionam singuri jucarii cu ajutorul stiintei este Casein plastic. Obtinem din lapte o substanță asemănătoare plastilinei, care poate fi modelata si apoi uscata de catre copii in forma dorita.

4. Plantarea arborilor și ingrijirea plantelor

Este atat de memorabil si educativ sa plantam arbori în curtea școlii sau în jurul acesteia! O adevarata lectie de sustenabilitate si munca de echipa. Elevii vor avea grijă de plante și vor învăța despre importanța păstrării unui mediu curat si verde.

5. Concursuri de design de grădini scolare

Daca ai putea ca elev sa decizi cum sa arate gradina scolii, ce ai propune? Elevii vor fi bucurosi să vina cu sugestii pentru design-ul curtii si grădinii școlii, inclusiv alei, flori și spații de relaxare. Cu sprijinul scolii si al comunitatii locale, echipa castigatoare poate vedea designul său implementat în realitate.

6. Lecții interdisciplinare despre mediu

Educatia ecologica poate si ar trebui sa fie abordata interdisciplinar. De exemplu, matematica poate fi folosită pentru a calcula economiile de apă, științele pentru a înțelege ciclurile naturale, chimia pentru a intelegere reactiile care descompun materiile organice, iar fizica pentru a intelege formarea norilor si a ploilor acide.

Aceste activități diverse si ofertante pentru Săptămâna Verde pot fi integrate cu succes în programul scolilor pentru a inspira și educa elevii cu privire la importanța protejării mediului înconjurător. Prin implicarea activă, copiii devin promotorii unui stil de viata mai constient, mai responsabil, mai sustenabil.

Author Anca Tanasescu

Descopera mai multe despre Anca Tanasescu, parcursul ei profesional si cum a ajuns sa dezvolte acest proiect educativ pentru copii Wowlab - Ateliere cu experimente in limba romana si engleza

More posts by Anca Tanasescu