Skip to main content

Bunele maniere nu sunt de modă veche, ba dimpotrivă, ele reprezintă un element de bază al relațiilor interumane sănătoase și civilizate, indiferent de vremurile în care trăim. Respectul, politețea și comportamentul adecvat sunt esențiale în orice context social sau profesional, deoarece te ajută să-ți construiești o imagine bună și să creezi relații pozitive cu cei din jurul tău. În general, bunele maniere îți vor deschide multe uși și îți vor crea o mulțime de oportunități, însă este important să le deprinzi devreme, în anii copilăriei.

Vom discuta pe larg în acest articol despre bunele maniere, cum îi ajută acestea pe copii în viață și care sunt regulile de bază pe care cei mici trebuie să le respecte atunci când se află în diverse situații, de exemplu la masă, în vizită sau în parc!

Ce sunt bunele maniere și de ce sunt importante pentru dezvoltarea copiilor?

Bunele maniere includ de fapt bunul simț, o combinație de politețe, bunătate și respect, virtuți care încep să se dezvolte în anii copilăriei, apoi continuă în adolescență și mai târziu, pe măsura intrării tinerilor în viața adultă. Bunele maniere trebuie văzute în contextul mai larg al dezvoltării caracterului, alături de valorile morale și principiile de viață ale unei persoane. Bunele maniere fac parte din personalitatea unui om și sunt strâns legate de caracterul acestuia, influențând modul în care interacționează cu lumea din jur.

În același timp, bunele maniere nu se rezumă doar la niște gesturi formale sau reguli sociale, ci reflectă o atitudine profundă de respect față de ceilalți, dar și față de propria persoană. Astfel, bunele maniere devin un mod de viață.

Concret, să ai maniere înseamnă să-i tratezi pe ceilalți cu bunătate și considerație, să fii amabil, să comunici și să te comporți într-un mod adecvat și atent, demonstrând empatie și înțelegere. De asemenea, înseamnă să recunoști și să apreciezi valoarea fiecărei persoane și s-o tratezi în consecință. Bunele maniere implică, totodată, ascultarea activă și încercarea de a înțelege perspectivele celorlalți.

Să fii manierat este o trăsătură esențială care te ajută să ai o viață împlinită, în primul rând pentru că influențează modul în care te percep ceilalți oameni. Datorită bunelor maniere, îți creezi o imagine pozitivă și demonstrezi că ești o persoană atentă, respectuoasă și educată. Iar de aici pornește aproape totul. Acest comportament îți poate deschide multe uși în viață. Îți facilitează relațiile interpersonale și te ajută să depășești cu succes orice provocare, indiferent de context.

Când ai bune maniere, îți construiești un mediu propice pentru relații sănătoase și interacțiuni pozitive, ceea ce îți poate aduce multe satisfacții, atât personale, cât și profesionale și te poate ajuta să fii mai împlinit și fericit.

Cum a apărut codul bunelor maniere

Codurile de comportament au fost o preocupare a oamenilor de mii de ani. Prima carte cunoscută despre comportamentul adecvat a fost un ghid pe care un oficial guvernamental din Egipt în 2500 î.Hr. l-a scris pentru fiul său. Mai mulți greci și romani au scris la rândul lor diverse ghiduri de comportament, inclusiv Aristotel, Horațiu, Cicero și Plutarh.

În Europa secolului al XIII-lea, codul cavaleresc era cel care impunea cavalerilor cum trebuie să se comporte, inclusiv în relațiile cu biserica și cu femeile.

Mai târziu, la începutul secolului al XVIII-lea, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea a intrat în uz termenul de „etichetă”.  Atunci s-au stabilit regulile pe care trebuia nobilimea să le respecte în grădinile palatului de la Versailles, atât în ceea ce privește îmbrăcămintea, cât și comportamentul. La vremea respectivă, o etichetă corespunzătoare era asociată cu clasele superioare.

În America, George Washington și-a transcris propriile „Reguli de civilitate”, iar Benjamin Franklin a scris un almanah care era plin de comentarii despre comportamentul adecvat. În timpul secolului al XIX-lea, în Statele Unite au fost publicate sute de cărți despre etichetă, concepute pentru omul obișnuit și pentru școlari, precum și pentru clasele superioare. Un manuscris care a supraviețuit până în zilele noastre este ”Educatorul tinerilor pentru casă și societate”, publicat în 1896, care acoperea o mare varietate de situații, inclusiv cele obișnuite – petreceri, călătorii, nunți, relațiile dintre părinți și copii, scrisul scrisorilor și igiena personală.

Pe măsură ce societatea s-a schimbat, la fel și regulile de comportament adecvat. Însă, acestea nu au devenit mai puțin importante.

Care sunt regulile de bază pentru bunele maniere pe care un copil trebuie să le știe?

Cuvintele „te rog” și „mulțumesc” sunt formulele de politețe pe care toți copiii ar trebui să le învețe de la cele mai fragede vârste. Aceste cuvinte îi ajută în primul rând să interacționeze mai ușor și mai plăcut cu ceilalți, dar și să-și dezvolte empatia, respectul și recunoștința și fac parte din codul bunelor maniere.

Spui „te rog” atunci când ceri ceva de la o persoană, când vrei ca aceasta să-ți îndeplinească o dorință, să-ți satisfacă o nevoie. Folosirea termenului ”te rog” indică faptul că apreciezi ajutorul respectivei persoane. De exemplu, spui „te rog” când ceri să ți se dea sarea la masă, când rogi pe cineva să te ajute cu o sarcină sau când soliciți permisiunea de a face ceva.

Spui „mulțumesc” atunci când primești un ajutor, un cadou, un compliment sau orice alt gest de bunăvoință din partea cuiva. Este un cuvânt prin care îți exprimi recunoștința față o anumită persoană, un cuvânt care arată că apreciezi efortul, atenția sau generozitatea persoanei respective.

Alte cuvinte fundamentale pe care cei mici trebuie să le învețe cât mai devreme sunt ”scuze” și ”îmi pare rău”. Acestea se folosesc pentru a recunoaște și a-și cere iertare pentru o greșeală sau o situație în care au cauzat un disconfort sau o neplăcere altcuiva.

Spui „scuze” atunci când deranjezi pe cineva din greșeală sau când vrei să corectezi rapid o mică greșeală. De exemplu, spui „scuze” când calci pe cineva din greșeală, când întrerupi o persoană în timp ce vorbește sau când întârzii puțin la o întâlnire.

Spui „îmi pare rău” atunci când greșeala pe care ai făcut-o a avut un impact mai mare asupra celorlalți. De exemplu, spui „îmi pare rău” când ai rănit sentimentele cuiva sau când ai făcut o eroare semnificativă.

Ce bune maniere din celebrul cod sunt necesare în copilărie?

Copii care se salută pe terenul de baschet
Sursa foto: Pexels.com

Bunele maniere se învață în copilărie, iar cei mici trebuie să deprindă cât mai repede un comportament pozitiv, o atitudine respectuoasă atât față de membrii familiei, cât și față de persoanele din cercul restrâns al prietenilor și cunoscuților. Iată câteva obiceiuri importante pe care părinții trebuie să le cultive în educația copiilor:

  • Să salute

Copiii trebuie încurajați să-i salute politicos pe oamenii pe care-i întâlnesc. Un simplu ”Bună”, ”Salut”, ”Bună ziua”, ”La revedere” și alte cuvinte corespunzătoare îi va ajuta pe cei mici să lase o impresie bună și să-și arate respectul față de sine și persoanele din jur. Pentru că modul în care salută este esențial, învață-i pe copii să însoțească întotdeauna salutul de un mic ”zâmbet”. De asemenea, este important să le spui cine salută primul. De exemplu, cel care intră într-o încăpere sau într-un spațiu nou ar trebui să salute primul. De asemenea, persoana mai tânără salută prima pe cea mai în vârstă, iar bărbatul este cel care ar trebui să salute primul. În cazul în care merge sau primește pe cineva în vizită, trebuie să știe că gazda este cea care salută prima invitații, arătând deschidere și ospitalitate.

  • Să respecte toți oamenii, fără discriminare

Pentru a-i învăța pe copii să-i respecte pe cei din jur este esențial să le oferi un exemplu personal de comportament respectuos și empatic în toate interacțiunile. Explică-le importanța diversității și diferențelor dintre oameni și încurajează-i să trateze pe toată lumea cu aceeași amabilitate și respect, indiferent de circumstanțe.

  • Să ceară voie

Copiii trebuie să știe să ceară permisiunea, de exemplu înainte să ia lucrurile altora sau înainte să intre într-o cameră închisă. Acest comportament îi ajută să înțeleagă importanța respectării spațiului personal și a bunurilor celorlalți. De asemenea, este esențial să fie conștienți că cererea de permisiune nu este doar o formalitate, așadar dacă sunt refuzați, ei trebuie să respecte drepturile și sentimentele celor din jur.

  • Să nu întrerupă o conversație

Evitarea întreruperii unei conversații face parte din regulile codului de bune maniere. Cei mici trebuie să învețe să-i lase pe ceilalți să spună ce au de spus, înainte de a-și exprima și ei părerea despre un anumit subiect. Dacă ai dificultăți în a-i învăța pe cei mici acest lucru, sunt la îndemână o sumedenie de resurse, atât online, cât și în librării, cu exemple concrete despre cum să procedezi atunci când copilul intervine neîntrebat într-o conversație.

  • Să ofere o mână de ajutor

Acest gest simplu este un semn de bună-creștere și arată empatie, generozitate și respect față de ceilalți. Oferirea ajutorului este o expresie a bunătății și a grijii față de cei din jur și demonstrează un caracter altruist și responsabil. Îl poți învăța pe copil aceste valori morale esențiale încurajându-l de mic să ajute activ în treburile casnice, de exemplu să-și aranjeze camera, să ajute la curățenie, spălarea rufelor etc.

Codul bunelor maniere pentru copii în familie

Deprinderea bunelor maniere începe acasă, în mediul familial. Nu degeaba există expresia ”cei șapte ani de-acasă”. Buna creștere se învață în primii ani de viață și nu se limitează doar la cunoașterea și aplicarea unor reguli de comportament, ci include și dezvoltarea unui caracter integru și a unor relații armonioase cu cei din jur.

Părinții joacă un rol esențial în acest proces, deoarece prin propriul exemplu și îndrumările pe care le oferă, transmit valorile fundamentale ale respectului, politeții, empatiei și responsabilității.

Așadar, regulile pe care trebuie să le respecte un copil acasă sunt simple și de bun-simț. Iată câteva exemple:

  • Să salute membrii familiei dimineața și seara;
  • Să folosească expresiile de politețe precum „te rog”, „mulțumesc”, „scuze” și „cu plăcere”;
  • Să respecte intimitatea celorlalți, bătând la ușă înainte de a intra în camera cuiva;
  • Să nu întrerupă conversațiile altora, ci să aștepte până când este un moment potrivit să vorbească;
  • Să-și însușească bunele maniere la masă;
  • Să își facă patul și să își strângă jucăriile sau lucrurile personale după ce le folosește;
  • Să ajute la treburile casei adecvate vârstei sale, de exemplu să pună masa sau să ajute la curățenie;
  • Să vorbească frumos, să asculte cu atenție când cineva vorbește și să răspundă cu respect;
  • Să fie recunoscător pentru ceea ce primește și să aprecieze eforturile altora, fie că este vorba de o mâncare gătită, un cadou sau un gest de bunătate.

Codul bunelor maniere pentru copii în parc

În parc, copiii trebuie să învețe să respecte spațiul și lucrurile celorlalți copii, cerându-le acestora permisiunea să le împrumute jucăriile sau să se joace împreună. De asemenea, este important respecte regulile afișate în parcul respectiv, să nu blocheze căile de acces sau să nu ocupe locurile de joacă, astfel încât toți copiii să aibă oportunitatea de a se distra.

Tot din codul bunelor maniere face parte și dezvoltarea obiceiului de a nu-i exclude pe alți copii din joc, de a evita comportamentele agresive și de a folosi un limbaj respectuos. În plus, cei mici ar trebui să învețe să nu lase gunoaie în urma lor și să adune jucăriile sau obiectele personale după ce termină joaca.

Codul bunelor maniere pentru copii la masă

Băiat care mănâncă frumos la masă
Sursa foto: Pexels.com

Mesele în familie sunt momente prețioase care oferă oportunitatea de a întări legăturile și de a construi relații solide între membrii săi. Aceste momente nu sunt doar ocazii de a savura o masă împreună, ci și de a împărtăși experiențe, a discuta evenimentele zilei și a învăța lecții importante despre comportamentul adecvat și comunicare.

Participarea la mesele în familie sunt o ocazie excelentă de a învăța regulile esențiale de  bune maniere, inclusiv:

  • Să pună deoparte smartphone-urile când sunt la masă

Acesta este regula de bază pe care toți copiii din ziua de azi ar trebui s-o învețe cât mai devreme. Cei mici trebuie să cunoască importanța meselor în familie și faptul că este un semn de respect să pună deoparte smartphone-urile atunci când mănâncă.

  • Să folosească un șervețel

Este important ca cei mici să fie obișnuiți să țină un șervețel la îndemână în orice moment la masă și să-l folosească să se șteargă la gură și pe mâini. Ei nu se vor șterge pe haine sau cu dosul palmei.

  • Să nu vorbească cu gura plină și să nu plescăie

O lecție importantă pentru copii este că nimeni nu vrea să știe ce au în gură și, evident, să nu audă niciun plescăit la masă. Este deranjant și neplăcut.

  • Să spună ”mulțumesc pentru masă” sau să se scuze înainte de a părăsi masa

Dezvoltă politețea la copii, așa că învață-i să spună întotdeauna ”mulțumesc pentru masă” atunci când au terminat. De asemenea, este important să le spui că, atunci când sunt la restaurant cu un grup de oameni, trebuie să se scuze dacă părăsesc masa înaintea celorlalți.

Codul bunelor maniere pentru copii în vizită

Atunci când sunt în vizită, copiii trebuie să respecte niște reguli simple, precum:

  • Să nu se ducă în vizită neinvitat

Copiii trebuie să știe că pot merge în vizită la cel mai bun prieten al lor numai atunci când sunt invitați.

  • Să stea o perioadă limitată de timp

A-i face pe copii să înțeleagă că nu pot sta acasă la prietenul lor atât timp cât doresc intră în sfera celor ”7 ani de-acasă” sau codul bunelor maniere. Ei trebuie să știe că pot petrece un timp limită decent ca oaspeți la domiciliul oricui.

  • Să respecte regulile casei gazdei

Un oaspete bun este cineva care respectă regulile casei gazdei. Copiii trebuie să știe că suntem diferiți, că fiecare familie are alte reguli după care își desfășoară activitățile și este o dovadă de respect și de bună-creștere să respecți regulile casei persoanei care îți oferă ospitalitatea.

  • Să ofere ajutor dacă este nevoie și să mulțumească pentru ospitalitate

Aceste obiceiuri arată recunoştinţa şi aprecierea față de gazdă și le dezvoltă abilități sociale importante care îi va ajuta să se integreze mai bine în comunitate și să construiască relații sănătoase.

Codul bunelor maniere pentru copii când primesc o vizită

Lucruri simple precum întâmpinarea oaspeților, salutarea acestora la venire și plecare sunt semne de bune maniere.

De asemenea, copiii trebuie învățați să fie amabili și să-i facă pe oaspeții lor să se simtă cât mai bine. Acest lucru poate implica să-i servească pe aceștia cu mici gustări, să inițieze și să mențină o conversație plăcută, să-și împrumute jucăriile, să intre în jocul copiilor invitați, să nu se laude cu lucrurile pe care le au.

Codul bunelor maniere pentru copii la grădiniță

Copii care se joacă cu plastilina pe o masă albă
Sursa foto: Pexels.com

La grădiniță, copiii trebuie să fie politicoși cu educatorii și colegii lor, să asculte cu atenție și să comunice cu aceștia folosind un limbaj prietenos.

Este important să împartă jucăriile, să participe în activitățile de grup și să nu-i excludă pe alți copii sau să se impună prin violență, intimidare sau limbaj agresiv.

Codul bunelor maniere pentru copii la școală

Mediul școlar joacă un rol crucial în consolidarea bunelor maniere învățate acasă. În școală, respectul pentru profesori este esențial, precum și comportamentul și comunicarea cu ceilalți colegi.

Pe lângă regulile menționate mai sus în acest articol, codul de conduită al unui copil la școală ar trebui să includă:

  • Folosirea unui limbaj politicos cu toată lumea
  • Ascultarea activă atunci când cineva vorbește cu el, fără întreruperi
  • Răspunsul respectuos la întrebările profesorilor
  • Adoptarea unei atitudini pozitive, fără acte de bullying îndreptate spre ceilalți copii
  • Păstrarea ordinii și liniștii în clasă
  • Spunerea adevărului

Codul bunelor maniere pentru adolescenți

Adolescenți care se uită pe laptop
Sursa foto: Pexels.com

Bineînțeles că toate regulile de bune maniere despre care am vorbit până acum se aplică și adolescenților, în aceeași măsură ca și copiilor sau adulților. Totuși, în plus, ținând cont de etapa de dezvoltare în care se află adolescenții, este esențial să le oferim și ghidare suplimentară pentru a-i ajuta să facă față cu succes complexității interacțiunilor sociale specifice acestei perioade.

Astfel, în linii mari, adolescenții trebuie să învețe să gestioneze responsabil tehnologia, să respecte spațiul privat al celorlalți, să fie respectuoși și politicoși și să evite un comportament agresiv și limbaj nepotrivit.  

Iată câteva sfaturi pentru adolescenți cu privire la regulile de bune maniere:

  • Fiți punctuali și ajungeți la timp la școală sau la diverse întâlniri
  • Ascultați cu atenție pe ceilalți și manifestați interes pentru gândurile și opiniile lor
  • Evitați să-i întrerupeți pe alții când vorbesc
  • Evitați folosirea unui limbaj ofensator
  • Fiți politicoși în toate interacțiunile, inclusiv în online
  • Oferiți ajutor și sprijin altora atunci când este necesar
  • Cereți-vă scuze atunci când faceți o greșeală și asumați-vă responsabilitatea pentru acțiunile voastre
  • Fiți atenți la limbajul corpului și la expresiile faciale, deoarece acestea transmit multe despre atitudinea și comportamentul vostru
  • Nu deranjați alte persoane cu telefonul mobil. Nu ascultați muzica la maxim când sunteți într-un grup de persoane, de exemplu atunci când călătoriți cu metroul
  • Nu purtați căști în ureche și nu ascultați muzică atunci când vorbiți cu alte persoane
  • Folosiți cuvintele ”Scuzați-mă” , ”Vă rog” sau ”Îmi pare rău” atunci când este cazul
  • Arătați empatie și compasiune față de prietenii voștri, față de alți semeni și față de animale, nu vă bateți joc de alții
  • Nu risipiți alimentele, nu aruncați ambalajele pe jos și strângeți în urma voastră la restaurant, la școală sau oriunde vă aflați

Cum introducem bunele maniere la copiii de vârstă mică?

Un părinte are o satisfacție enormă să-și vadă copilul politicos, respectuos și bine integrat în societate, știind că eforturile depuse pentru a-i forma bune maniere au dat roade. Însă, pentru modelarea comportamentului unui copil și formarea de obiceiuri pozitive este nevoie de multă răbdare și consecvență.

Iată o listă de lucruri mărunte de care părinții ar trebui să țină cont atunci când oferă lecții de bună-purtare celor mici.

  • Oferă un bun exemplu prin propriul comportament

Acesta este cel mai eficient mod de a-ți învăța copiii despre bunele maniere și etichetă. Ca părinți, trebuie să fim un model pozitiv pentru cei mici și să avem aceeași atitudine  pe care ne aşteptăm ca cei mici să o arate la rândul lor. Dacă tu, ca părinte, oferi un bun exemplu de maniere prin acțiunile tale, vei vedea cât de repede micuțul tău le va înțelege și le va pune în practică.

  • Începe cu lecțiile devreme

Cel mai bun moment pentru a începe cu lecțiile de bune maniere este în jurul vârstei de 1 an, atunci când bebelușii încep să observe și să imite acțiunile părinților lor. De exemplu, poți arăta copilului tău cum să aibă bune maniere învățându-l să-și pună jucăriile la locul lor. În mod similar, învață-l să folosească cât mai devreme cuvintele „Te rog”, „Mulțumesc” sau ”Scuze”. Nu este cazul să aștepți să meargă la grădiniță pentru a le învăța.

  • Fii consecvent

Ca orice altă lecție, rezultatele nu se obțin într-o zi. Trebuie să fii consecvent în repetarea acțiunilor și să-ți stabilești niște așteptări clare. De exemplu, dacă te aștepți ca cel mic să învețe bunele maniere la masă, trebuie să-i reamintești regulile de fiecare dată până când devin un obicei.

  • Corectează-l cu blândețe

Părinții își pedepsesc adesea copiii în cazul în care aceștia nu reușesc să urmeze regulile, însă acest lucru nu este neapărat bun. Ai răbdare și încearcă să-i explici de mai multe ori și în mai multe feluri. Dacă le explici de ce trebuie să se comporte așa și îi corectezi cu blândețe, șansele sunt mai mari ca rezultatele să nu întârzie să apară.

  • Complimentează buna purtare

Un mic compliment și apreciere contribuie în mare măsură la construirea unui sentiment de împlinire la oameni, iar copiii nu fac excepție. În calitate de părinți, trebuie să recunoaștem eforturile copiilor noștri și să îi facem să se simtă apreciați. De exemplu, atunci când copilul tău răspunde cu „Mulțumesc”, laudă-l. Sau, când copilul tău te ajută la treburi din proprie inițiativă, spune-i că ești mândru/ă de el. Recunoașterea unor astfel de lucruri ajută la însușirea mai rapidă a bunelor maniere și le arată copiilor că sunt apreciați.

Și pentru că jocul îi ajută pe copii să învețe mai repede, poți transforma lecțiile de bune maniere în activități distractive și interactive.

Iată câteva exemple:

  1. Poți crea scenarii de rol în care copilul să fie gazdă sau invitat la o masă imaginară, unde va exersa politețea și comportamentul adecvat.
  2. Printează diagrame de bune maniere specifice pentru diverse situații și pune-le pe frigider sau în bucătărie, acolo unde copilul le poate vedea zilnic. În  acest fel, regulile i se vor imprima mai ușor în minte.
  3. Ia un borcan și etichetează-l cu „Te-am prins că ești bun”. Ori de câte ori copilul tău aplică lecțiile de bune maniere și etichetă, scrie acest lucru pe o bucată de hârtie și introdu-o în borcan. Numără săptămânal/lunar numărul de bilețele din borcan și recompensează-ți copilul pentru asta.
  4. Jocul mărgelelor pe ață. Ia o ață colorată și o cutie de mărgele. Ori de câte ori copilul tău spune „Mulțumesc”, ”Te rog” sau își arată bunele maniere, adaugă o mărgea pe ață. Când nu se comportă frumos, fă un nod. La sfârșitul săptămânii, numără mărgelele și nodurile și oferă recompense conform unor limite stabilite inițial.
  5. Citiți cărți despre maniere. Bunele maniere se consolidează și cu ajutorul cărților. Poveștile joacă un rol important în modelarea personalității copiilor, inclusiv pentru învățarea respectului, recunoștinței și a comportamentului pozitiv, toate elementele de bază ale bunelor maniere.

În concluzie, bunele maniere sunt o parte fundamentală a dezvoltării unui copil, influențând modul în care acesta va interacționa cu lumea înconjurătoare pe tot parcursul vieții. Începând din copilărie și continuând în adolescență, aceste obiceiuri formează baza respectului, politeții și empatiei, care vor fi apreciate și recunoscute în orice context social. Învățarea bunelor maniere nu doar că ajută la crearea unor relații armonioase, dar contribuie și la dezvoltarea unui caracter puternic și a unei personalități bine echilibrate.

Citește și: Stima de sine la copii: ce este și cum se construiește?

Author Raluca Margean

More posts by Raluca Margean