Skip to main content

Cu totii vrem sa le oferim copiilor nostri sansa de a profita din plin de anii de scoala, astfel ca va propunem un sir de activitati si metode prin care sa va ajutati copilul sa o indrageasca mai mult!

1. Ajuta-l sa se imprieteneasca cu colegii:

Colectivul si apartenenta sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale vietii in general si ale scolii in particular. Daca stiti ca aveti un copil care se integreaza mai greu intr-un nou colectiv, il puteti ajuta propunand o petrecere la dumneavoastra acasa (sau o alta activitate asemanatoare: o iesire in parc, un film, poate chiar o excursie). Astfel se faciliteaza intergrarea si legarea relatiilor. Avantajul cel mai mare pe care il aduce o asemenea petrecere este ca totul are loc intr-un mediu controlat, sub supravegherea discreta unui adult cel putin. Exista si un plus la care poate nu v-ati gandit: cu aceasta ocazie puteti face cunostinta cu alti parinti, legand cu acestia prietenii, sau cel putin o relatie de cooperare, utila cand copilul lipseste din cauza unei raceli sau are probleme la scoala.

2. Povestirea intamplarilor dupa scoala:

Copiii sunt dornici sa impartaseasca experientele pe care le-au avut, mai ales daca acestea i-au pus intr-o lumina pozitiva. Incurajati-va copilul sa va povesteasca zilnic ce a facut la scoala si cum s-a desfasurat ziua, fara sa ii lasati impresia ca il chestionati. Daca tonul si atmosfera este una prietenoasa si relaxata, exista sanse mult mai mari ca acesta sa fie mai sincer si mai deschis, lasandu-va posibilitatea de a afla detalii importante si de a ii putea da sfaturi utile.

3.Invatarea informala chiar la dumneavoastra acasa:

Profitati de fiecare ocazie pentru a imbogati cunostintele copilului dumneavoastra: folositi-va de sarbatori, excursii, vizite la muzeu, gradini botanice si zoologice si chiar emisiuni de la televizor pentru a strecura cate o informatie interesanta despre natura, geografie, istorie, economie sau chiar politica. Cultura generala este o unealta care se construieste in timp, dar care peste ani se dovedeste foarte importanta, facand o impresie buna celor din jur. Aveti grija insa: nu sufocati copilul cu informatii grele si complexe intreaga zi, altfel il veti obosi si el nu va mai fi atent la ce aveti de spus. Puteti lega informatiile pe care vreti sa i le dati de ce a invatat sau ce va invata la scoala si il va ajuta si mai mult: va fi bucuros si ii va fi mai usor sa poata lega noua informatie de ceva ce stie deja si ii e familiar. Puteti de asemenea incerca invatarea prin experimentare directa a fenomenelor fizice si chimice intr-o maniera interesanta si distractiva, metoda adoptata de atelierele Wow Lab.

4. Concursuri si provocari:

Usurati-va corvoada cu facerea sau verificarea temelor organizand o competitie sau punand provocari: copii vor fi receptivi la ideea de concurs si recompense. Atentie insa: daca este vorba de mai mult de un singur copil, aveti grija sa nu creati rivalitate intre frati, ci incurajati-i sa lucreze impreuna si sa se ajute.

Speram ca ideile oferite va vor fi de folos, si ca va veti simti bine incercandu-le alaturi de copii! Multa bafta in noul an scolar !

Autor: Andreea Popescu-Cruglic, Trainer “DE CE-olog” Wow Lab

Author Anca Tanasescu

Descopera mai multe despre Anca Tanasescu, parcursul ei profesional si cum a ajuns sa dezvolte acest proiect educativ pentru copii Wowlab - Ateliere cu experimente in limba romana si engleza

More posts by Anca Tanasescu