Skip to main content

În epoca modernă, a devenit practic aproape imposibil să ne imaginăm viața fără internet. Această rețea globală a transformat radical modul în care comunicăm, lucrăm, învățăm și ne distrăm. De la cumpărături online și până la educație la distanță, internetul a făcut posibile lucruri care păreau de domeniul științifico-fantasticului cu doar câteva decenii în urmă. Astăzi, cu un singur clic putem călători virtual în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, ne putem conecta cu prieteni aflați la mii de kilometri depărtare, putem descoperi locuri noi și putem învăța lucruri fascinante.

Pentru copii și adolescenți, internetul reprezintă o lume plină de posibilități infinite, însă această lume nu vine doar cu beneficii, ci și cu foarte multe pericole. Prin urmare, siguranța pe internet este o responsabilitate care trebuie asumată atât de tineri, cât și de adulți. Fără o supraveghere adecvată și o educație digitală corespunzătoare, copiii pot fi expuși unor riscuri precum hărțuirea online, furtul de identitate sau accesul la conținut neadecvat vârstei lor. Vom vorbi în acest articol despre ce pot face părinții și cadrele didactice pentru a-i ajuta pe copii și adolescenți să recunoască pericolele din online și să folosească internetul într-un mod inteligent și responsabil.

Ce este siguranța pe internet?

Internetul oferă copiilor acces nelimitat la informații și divertisment, dar ascunde și numeroase pericole.

Unul dintre cele mai mari riscuri este expunerea la conținut neadecvat, cum ar fi violență, mesaje discriminatorii și conținut sexual, care pot influența negativ dezvoltarea emoțională și mentală a tinerilor.

De asemenea, cei mici pot cădea foarte ușor victime persoanelor rău intenționate de pe rețelele sociale și platformele de chat, care îi pot face să dezvăluie informații personale sau să-i manipuleze în diverse moduri.

Un alt pericol este timpul petrecut excesiv online, care poate afecta sănătatea fizică și psihică a copiilor, contribuind la izolare socială, probleme de somn sau dependență.

Siguranța pe internet se referă la toate măsurile care protejează utilizatorii împotriva riscurilor și pericolelor din mediul online. Acestea includ protejarea datelor personale, prevenirea accesului la conținut neadecvat și educarea utilizatorilor cu privire la pericolele navigării pe internet.

Părinții și cadrele didactice trebuie să discute deschis cu tinerii despre problemele ce pot apărea în online, trebuie să ia măsuri pentru a-i proteja și să stabilească limite clare pentru utilizarea internetului.

De ce copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie

Copii care stau în pat și se uită pe telefon
Sursa foto: Pexels.com

Curiozitatea înnăscută a copiilor, combinată cu lipsa de experiență și incapacitatea de a distinge în mod clar între informații corecte și înșelătoare îi face pe cei mici să fie foarte vulnerabili în fața pericolelor internetului.

În general, copiii sunt foarte creduli și nu au acumulat suficientă experiență de viață pentru a recunoaște semnele manipulării sau a minciunii. Ei tind să creadă aproape tot ce li se spune, mai ales dacă informația vine din surse care par autoritare sau atrăgătoare. Ei nu se gândesc că cineva ar dori să le facă ceva rău și în plus, nu pot discerne între bine și rău, astfel că pot deveni foarte ușor victime ale  hărțuirii cibernetice, ale escrocheriilor sau ale diverselor manipulări.

Iată ce se poate întâmpla:

  • Copiii pot fi victime ale cyberbullying-ului. Acest lucru înseamnă că pot fi ridiculizați în postările de pe social media sau în jocurile online, pot primi mesaje negative, critici nefondate, injurii, amenințări, pe care cei mici nu știu cum să le gestioneze. Dacă astfel de mesaje sunt repetitive, ele le pot afecta stima de sine a copiilor și le poate provoca probleme emoționale, inclusiv depresie și anxietate.
  • Pot fi ademeniți de agresorii cibernetici. În zilele noastre, tot felul de infractori urmăresc adesea copiii pe internet, profitând de inocența lor și de lipsa supravegherii adulților. Aceștia pot abuza de încrederea lor și îi pot atrage în diverse întâlniri personale periculoase (online sau offline) sau îi pot manipula să le ofere diverse informații private, de la adresele lor de-acasă, până la planuri de vacanță, situație financiară sau imagini neadecvate ( de exemplu, cu tentă sexuală).
  • Pot fi victimele phishing-ului. Phishing-ul este ceea ce profesioniștii în securitate cibernetică numesc utilizarea e-mailurilor care încearcă să păcălească oamenii să facă clic pe linkuri sau atașamente rău intenționate. Acestea pot fi deosebit de dificil de detectat de către copii, deoarece e-mailul poate părea ca venind de la cineva legitim, cum ar fi un prieten sau un membru al familiei. Accesând link-urile periculoase, copiii pot permite virusarea calculatoarelor sau pot fi expuși unui conținut inadecvat.

Siguranța pe internet: Cum se pot bucura în voie copiii de conținutul online?

Pentru a le asigura o experiență digitală cât mai plăcută și mai ales sigură, părinții ar trebui să discute deschis cu copiii lor despre pericolele din online. De asemenea, este important să-i și supravegheze, ca să știe tot timpul ce informații accesează și împărtășesc cei mici.  

Vom discuta în continuare despre ce pot face părinții pentru copiii lor pentru ca aceștia să navigheze în siguranță pe internet și să se bucure de toate lucrurile bune pe care tehnologiile digitale le oferă!

Stabiliți reguli de bază clare

Purtați conversații sincere cu copiii și explicați-le că orice postează și distribuie pe rețelele sociale sau pe youtube – imagini, videoclipuri, comentarii – oferă o mulțime de informații despre ei, iar unele persoane rău intenționate pot folosi aceste informații împotriva lor. Este important să fie atenți la ceea ce fac și spun online și nu ar trebui să divulge multe detalii despre viața lor reală.

De asemenea, este esențial să le transmiteți că un contact discriminatoriu sau inadecvat nu este niciodată acceptabil. Nimeni nu ar trebui să răspândească zvonuri sau să împărtășească povești sau fotografii care rănesc, umilesc și jignesc. Ceea ce poate părea o glumă inofensivă pentru o persoană poate fi profund dureros pentru alții.

Totodată, dacă cel mic se confruntă cu ceva sau cineva din online care îl face să se simtă supărat, inconfortabil sau speriat, trebuie să spună imediat unui părinte. Copilul trebuie încurajat să nu-i fie frică sau rușine să le spună părinților când are o problemă, orice fel de problemă.

Nu în ultimul rând, este crucial să le spuneți să nu dezvăluie nimănui parole, adrese, numere de telefon sau alte informații personale și să stabiliți reguli clare despre cum, când, unde și cât timp au voie să utilizeze dispozitivele digitale.

Învățați copilul să fie atent la semne de contact nepotrivit

Adolescenți care navighează pe internet
Sursa foto: Pexels.com

După ce le explicați riscurile la care se supun, ar fi bine să le oferiți sfaturi concrete despre cum să se protejeze ei singuri de agresori și să stabilească limite în ceea ce privește relațiile pe care și le fac online. Pentru a fi în siguranță pe internet, este esențial ca ei să poată identifica semnele de avertizare privind un contact nepotrivit și suspect. Iată câteva dintre acestea:

  • Persoana cere informații personale, precum adresa de acasă, numărul de telefon, școala la care merg sau detalii financiare.
  • Prietenul din online are un comportament insistent, cere să se întâlnească sau să facă un schimb rapid de mesaje sau imagini.
  • Persoana necunoscută oferă cadouri, bani sau promisiuni tentante. Aceasta este o tehnică de manipulare, folosită deseori pentru a câștiga încrederea.
  • Persoana îi cere copilului să păstreze conversația secretă.
  • Persoana respectivă apelează la manipulare emoțională, încercând să inducă vinovăție sau dimpotrivă, să forțeze simpatie pentru a obține mai târziu ceva în schimb.
  • Persoana întreabă în ce cameră au copiii calculator (pentru a afla dacă cei mici sunt supravegheați de părinți).

Folosiți instrumente de protecție online

Există numeroase instrumente online care permit controlul accesului copiilor la conținut pentru adulți și ajută la protejarea lor de agresorii de pe internet. Interesați-vă de software-uri care blochează accesul la anumite site-uri și restricționează trimiterea online a informațiilor personale. De asemenea, sunt diverse programe de parenting control care pot monitoriza și urmări activitatea online.

Și jocurile online permit părinților să impună anumite restricții, pentru o mai mare siguranță pe internet. De exemplu, Roblox, unul dintre cele mai populare jocuri digitale pentru copiii de gimnaziu au o serie de caracteristici de control. Părinții pot seta un filtru de conținut pe baza vârstei copilului, pot dezactiva complet chatul sau pot restricționa cine poate trimite mesaje copilului și pot limita achițiile din joc. De asemenea, părinții pot monitoriza și gestiona lista de prieteni a celor miic, asigurându-se că aceștia interacționează doar cu persoane de încredere. Nu în utimul rând, pot seta un cod PIN pentru a preveni modificarea setărilor de securitate de către copil.

Păstrați calculatorul într-o zonă deschisă

Pentru copiii mai mici, cum sunt cei de grădiniță și din clasele primare, este bine să păstrați computerul într-o zonă comună unde puteți urmări și monitoriza utilizarea acestuia. Acest lucru este valabil și pentru smartphone-uri sau tablete. Este bine să urmăriți ce fel de conținut accesează copiii și să interveniți dacă observați un comportament care ar putea avea consecințe negative.

Dacă cei mici folosesc e-mail, WhatsApp sau chat, încercați să vedeți cu cine corespondează, dacă sunt persoane cunoscute sau nu.

Implicați-vă activ și fiți deschiși

Icons pentru retele sociale
Sursa foto: Pexels.com

Pentru copii și adolescenți, interacțiunea online este foarte importantă, de aceea este bine să le arătați că înțelegeți și că vă pasă. Siguranța pe internet este esențială, astfel încercați să vorbiți cu ei despre experiențele lor digitale și ascultați-i fără a-i judeca. Încurajați-i să împărtășească atât momentele pozitive, cât și pe cele care îi neliniștesc, astfel încât să simtă că pot veni la voi atunci când întâmpină probleme.

Dacă le arătați că sunteți interesați și implicați în activitățile lor virtuale, îi ajutați să dezvolte obiceiuri sănătoase și să se simtă sprijiniți atunci când au nevoie. Această comunicare deschisă și constantă îi va proteja și îi va face mai conștienți de riscurile și responsabilitățile pe care le implică mediul online.

Fiți atenți la semnalele de avertizare

Prea mult timp petrecut online poate avea efecte negative asupra sănătății, de aceea este esențial să stabiliți o durată limită în care cei mici pot sta în siguranță  pe internet. În plus, trebuie să vă asigurați că există un echilibru între timpul online și cel offline.

La fel de important este să urmăriți semnalele care vă pot avertiza din timp că cei mici stau prea mult în fața ecranelor. Acestea pot include:

  • Oboseală, tulburări de somn, dureri de cap, oboseală oculară
  • Modificări ale tiparelor alimentare
  • Vorbesc constant despre anumite programe online, cum ar fi un site de jocuri
  • Au crize de furie atunci când le cereți să ia o pauză de la activitatea online
  • Devin anxioși sau iritabili dacă stau departe de computer/dispozitiv
  • Se izolează, nu petrec suficient timp cu prietenii și familia

Nu în ultimul rând, fiți atenți și la alte semne care vă pot spune că un copil este victima cyberbullying-uui. Acestea pot fi:

  • Copilul pare supărat sau anxios imediat după ce a folosit dispozitivele electronice
  • Este deosebit de secretos cu privire la activitățile lui online
  • Devine speriat când intrați în cameră și închide repede telefonul/tableta/laptop-ul
  • Se izolează
  • Are performanțe școlare mai scăzute
  • Suferă de insomnie, coșmaruri
  • Nu are poftă de mâncare, este apatic, supărat sau furios

Ce pot face profesorii la clasă pentru conștientizarea nevoii de siguranță pe internet?

Sursa foto: Pexels.com

În primul rând, profesorii ar trebui să încurajeze discuțiile libere despre siguranța pe internet în clasă. Acest lucru permite elevilor să împărtășească informații cu colegii lor și sunt, de obicei, mult mai eficiente decât predarea unor ”lecții” și sfaturi despre online.

În general, dezbaterile din clasă cresc interesul și implicarea copiilor și îi face mai conștienți de riscurile și problemele întâlnite pe platformele digitale pe care le folosesc. De asemenea, îi face pe elevi să se simtă conectați și să realizeze că nu sunt singurii care se confruntă cu hărțuirea cibernetică, cu tentativele de scamm-ing sau alt tip de infracțiuni online.  

Profesorii pot lansa discuții despre experiențele copiilor în ceea ce privește postările și comentariile de pe social media, distribuirea de imagini și alte experiențe din lumea digitală.

De asemenea, cadrele didactice ar putea organiza diverse jocuri și exerciții practice, de exemplu crearea unor scenarii de tipul „ce ai face dacă…?” în care elevii sunt puși în fața unor situații online periculoase, la care trebuie să găsească soluții.

Nu în ultimul rând, o idee bună este să invite în clasă experți în securitate cibernetică pentru ca aceștia să le spună copiilor cum să se protejeze și să le răspundă la diversele întrebări despre activitățile pe internet, care cu siguranță apar la orice tânăr care navighează online.

În concluzie, siguranța pe internet este esențială pentru protejarea copiilor și a adolescenților în fața numeroaselor riscuri din mediul digital. Prin educație, comunicare deschisă și supraveghere atentă, atât părinții, cât și profesorii pot contribui la formarea unor obiceiuri sănătoase și responsabile online. Siguranța online este o responsabilitate comună, iar conștientizarea și prevenirea sunt primele măsuri pentru a o asigura.

Citește și: Inteligența artificială, pe înțelesul copiilor: ce este și cum îi ajută

Surse articol: Cisa.gov, Kidshealth.org, Unicef.org, Esafety.gov.au

Author Raluca Margean

Cu o diplomă de economist în mână și după mai mult de un deceniu petrecut în companii multinaționale pe diverse joburi, în 2016 am realizat că vreau să fac ceva cu totul diferit de tot ce realizasem până în momentul respectiv. Voiam ceva care să-mi permită să-mi pun în valoare latura creativă a personalității mele și astfel m-am apucat de organizat ateliere pentru copii și am început să scriu. Mi-am creat propriul blog, apoi am continuat să scriu și pe alte site-uri și bloguri, pe diverse teme (dezvoltare personală, parenting, cărți, lifestyle, orice). Și ceea ce a început ca o pasiune a devenit, în scurt timp, o sursă de împlinire personală și profesională. Scriu pentru că-mi place. Și vreau să scriu în continuare despre subiecte în care cred și aduc valoare oricui citește conținutul creat de mine. În rest, sunt o femeie care iubește. Iubesc copiii, iubesc cărțile, iubesc călătoriile, iubesc viața. Viața mea este plină de culoare și îmi place să stropesc din belșug în jurul meu, să-i colorez și pe alții...Tot ce-mi doresc eu de la viață este să-mi pot păstra zâmbetul cât mai mult timp (pentru totdeauna, dacă se poate) și să-mi văd copiii fericiți. Restul sunt detalii care mă ajută să-mi îndeplinesc scopul mai sus definit.

More posts by Raluca Margean