Curiozitățile de tipul „Știați că” pentru copii reprezintă o modalitate excelentă de a descoperi lucruri surprinzătoare despre lumea în care trăim. Cu ajutorul lor aflăm informații captivante despre subiecte la care nici nu ne-am fi gândit! De la animale fascinante și plante uimitoare, la fenomene naturale și fapte amuzante despre corpul nostru, aceste mici „secrete” ne stârnesc imaginația și ne încurajează să aflăm mereu mai multe. V-am pregătit în acest articol informații uimitoare care vă vor stârni apetitul pentru cunoaștere. Fiecare „Știați că” vă va face să spuneți „Wow!” și să vreți să aflați și mai multe.
De ce este important să te joci de-a “Știați că” împreună cu cei mici
Copiii mici au o capacitate limitată de concentrare pe o anumită activitate. De obicei, interesul lor se pierde rapid în câteva minute, dacă ceea ce li se prezintă nu este deosebit de captivant. Din acest motiv, dacă vrei să-i înveți lucruri noi și să le menții atenția și motivația pentru mai mult timp este important să apelezi la câteva trucuri. Și nu ne referim aici la trucuri de magie (cu toate că și acestea ar putea fi o soluție interesantă), ci la adoptarea unei metode care să stimuleze curiozitatea naturală a copiilor și să îi implice activ în procesul de învățare.
Jocurile de tipul ”Știați că …” funcționează de minune în acest sens pentru copii deoarece le stârnesc interesul și dorința de a afla mai mult. Folosindu-te de curiozități interesante și fapte amuzante, le poți capta atenția celor mici și îi poți face să învețe lucruri noi, fără ca ei să simtă că le predai niște lecții plictisitoare.
Un astfel de joc le deschide copiilor orizonturi noi, oferindu-le șansa de a afla lucruri fascinante despre lume într-un mod relaxat și distractiv. Atunci când împărtășești cu ei fapte interesante, putem stârnim întrebări și discuții, iar copiii devin activ implicați. Astfel, nu doar că le îmbogățim cunoștințele, dar le cultivăm și dragostea pentru cunoaștere și le arătăm că învățarea poate fi un proces distractiv.
Știați că pentru copii : curiozități despre animale
Lumea animalelor este plină de curiozități uimitoare. De la elefanții care își plâng morții și până la ciori extrem de inteligente, animalele au o mulțime de secrete fascinante! Vom descoperi în cele ce urmează câteva lucruri surprinzătoare despre ele!
Știați că……….tigrii au atât blana, cât și pielea în dungi? Aceasta înseamnă că dacă blana ar fi rasă de pe un tigru, pielea de dedesubt ar avea aceleași semne pe care le-a avut și blana. Dungile îi ajută să se camufleze mai bine, însă într-o oarecare măsură, tigrii sunt ajutați și de viziunea limitată a prăzii lor preferate, și anume căprioarele. Acestea nu pot vedea bine toate culorile. Pentru ochii lor, blana tigrului nu este portocaliu strălucitor, ci pare verde și se potrivește cu fundalul.
Știați că……….leneșii își pot ține respirația mai mult decât delfinii? Delfinii trebuie să iasă la suprafață pentru a lua aer la fiecare 10 minute, însă leneșii își pot ține respirația timp de 40 de minute, prin încetinirea ritmului cardiac.
Știați că……….urina de pisică strălucește la lumina ultravioletă? Acest lucru este posibil deoarece conține fosfor.
Știați că……….șopârla cu coarne este capabilă să împrăștie sânge din propriii ochi, până la o distanță de 3 metri distanță? Acest act este un mecanism defensiv pentru a deruta prădătorii deoarece sângele lor conține o substanță chimică nocivă. Acesta nu este singurul truc al șopârlelor cu coarne. Ele sunt, de asemenea, capabile să-și umfle corpul până la de două ori dimensiunea lor pentru a speria animalele mai mari decât ele.
Știați că………urșii Koala pot dormi până la 22 de ore pe zi? Koala are nevoie de mai mult somn decât majoritatea animalelor, deoarece dieta lor din frunze de eucalipt conține toxine, este foarte săracă în nutrienți și bogată în materie fibroasă – așa că necesită o cantitate mare de energie pentru a o digera!
Știați că……….un gândac poate trăi săptămâni întregi după ce i s-a tăiat capul? Și mai ciudat este faptul că și capul gândacului poate supraviețui singur pentru câteva ore.
Știați că……….limba unei balene albastre poate cântări la fel de mult ca o mașină sau un mic elefant adult? Limba acestui animal marin cântărește între 2.720 – 3.630 kg.
Știați că……….cea mai puternică mușcătură a unui animal aparține crocodilului de Nil? Fălcile crocodililor de Nil pot aplica 5.000 de kilograme de presiune pe 2.5 cm pătrați. În comparație, maxilarul unui om produce 100 de kg de presiune pe 2.5 cm pătrați. Mușcătura crocodilului de Nil este de 10 ori mai puternică decât cea a unui rechin alb.
Știați că……….o caracatiță uriașă din Pacific are 3 inimi, 9 creiere și sânge albastru? De asemenea, își poate schimba culoarea și textura pentru a se camufla în câteva secunde.
Știați că………peștele balon conține tetrodoxină, o substanță toxică care este de până la 1.200 de ori mai mortală decât cianura pentru oameni? Există suficientă toxină într-un pește balon pentru a ucide 30 de oameni adulți și nu există un antidot cunoscut. Însă, în ciuda acestui fapt, carnea de pește balon este considerată o delicatesă în Japonia. Carnea numită Fugu, este scumpă și preparată doar de bucătari autorizați cu peste 3 ani de pregătire riguroasă care îndepărtează părțile toxice din carne.
Știați că……….loviturile de picioare ale unui struț sunt atât de puternice încât pot ucide un leu? Fiecare picior cu două degete are o gheară lungă și ascuțită, ceea ce le face să fie arme formidabile.
Știați că……….oile pot recunoaște fețele? Ca animale sociale, oile sunt capabile să recunoască fețe familiare. Studiile sugerează că animalelor le este dor de alte oi atunci când sunt despărțite.
Știați că……….liliecii vampiri împart sânge cu prietenii lor? Liliecii vampiri trebuie să mănânce sânge cel puțin la fiecare 48 de ore pentru a supraviețui. La nevoie, ei își vor împărți masa (sângele băut) cu un alt liliac care i-a hrănit în trecut.
Știați că……….elefanții își plâng morții? Ei se întorc în locul unde au murit membrii familiei lor și stau în tăcere alături de scheletele decedaților, uneori plecând capetele.
Știați că……….ciorile au un creier imens și sunt inteligente? Au cel mai mare raport creier/corp dintre orice pasăre. Raportul dintre creier și corp este chiar mai mare decât la oameni. Ciorile își pot face unelte, fiind una dintre cele patru specii care pot crea unelte, alături de oameni, urangutani, cimpanzei și corbii din Noua Caledonie. De exemplu, ciorile își ascut crengile și le folosesc pentru a scoate larvele și viermii din găurile din lemn.
Știați că……….simțul mirosului unui câine este de aproximativ 10.000 până la 100.000 de ori mai bun decât al unui om? Cu peste 300 de milioane de receptori olfactivi în nas (față de cei 5 milioane la oameni), câinii pot detecta mirosuri complexe și chiar pot „citi” informații despre mediul înconjurător, alte animale sau starea emoțională a oamenilor.
Știați că……….există aproximativ 100.000 de mușchi în trompa unui elefant, dar niciun os? În comparație, oamenii au doar aproximativ 700 de mușchi în întregul lor corp.
Știați că……….urșii polari au pielea neagră? Aceasta îi ajută să absoarbă căldura de la soare pentru a rămâne cald într-un climat arctic și, probabil, îi protejează de razele UV dăunătoare.
Știați că pentru copii : curiozități despre plante
Plantele, ca fel ca și animalele sunt pline de curiozități fascinante. De la plante care comunică între ele prin rădăcini și până la fructe cu gust de ciocolată, plantele ne arată că lumea naturală este plină de mecanisme ingenioase care le ajută să supraviețuiască.
Iată unele dintre cele mai captivante lucruri pe care trebuie să le știi despre plante:
Știați că……….în anii 1600 în Olanda, bulbii de lalele erau mai valoroase decât aurul? Oamenii erau dispuși să plătească averi întregi pentru un singur bulb, iar prețurile au ajuns atât de ridicate încât unii vindeau case și pământuri pentru a cumpăra lalele. Această „febră” s-a sfârșit brusc, iar prețurile au scăzut, dar a rămas în istorie ca ”mania lalelelor”.
Știați că……….cele mai longevive organisme de pe Pământ sunt copacii? California deține recordul pentru cei mai bătrâni copaci vii. Unii dintre pinii și sequoia giganți ai acestui stat din SUA au o vechime de 4.000-5.000 de ani.
Știați că……….un trandafir alb pus într-un vas cu apă colorată își va însuși culoarea apei? Prin procesul natural de absorbție, apa colorată urcă în tulpină și ajunge până la petale, transformând treptat trandafirul alb într-o floare colorată în nuanța lichidului folosit.
Știați că….……floarea de nufăr de baltă se ofilește imediat ce a fost ruptă? Fiind adaptată să trăiască în apă, floarea de nufăr nu rezistă în afara acesteia, iar tulpina sa începe să se deterioreze rapid odată ce este scoasă din habitatul natural. Aceasta este o adaptare care ajută floarea să își mențină frumusețea și prospețimea doar în mediul acvatic, unde își poate desfășura petalele mari și colorate în voie.
Știați că……….plantele „vorbesc” între ele? Acest lucru se întâmplă prin secretarea unor substanțe chimice în sol. Aceste substanțe chimice, numite „exsudate de rădăcină” spun tuturor celorlalte ființe vii din zona rădăcinii dacă planta este în pericol.
Știați că……….plantele eliberează mirosuri sau substanțe chimice atunci când sunt stresate? Ele fac acest lucru pentru a atrage anumite insecte sau animale care le pot ajuta să scape dintr-o situație periculoasă. De exemplu, atunci când omizile se hrănesc cu o plantă, aceasta eliberează substanțe chimice pentru a atrage viespi parazite care depun ouă în interiorul omizilor și le ucid.
Știați că……….arborii pot ajuta la reducerea stresului? Cercetările științifice sugerează că plimbările în pădure sunt benefice pentru bunăstarea mentală. Acest lucru se datorează parțial pentru că eliberează substanțe chimice numite fitoncide. Când le inspirăm, ele pot reduce tensiunea arterială, pot scădea nivelul de anxietate și pot crește toleranța la durere.
Știați că……….există un fruct care are gust de budincă de ciocolată? Originar din America Centrală și de Sud, fructul se numește sapot negru și gustul său este o combinație de cremă dulce și ciocolată.
Știați că……....frunzele de avocado se pot dovedi fatale pentru diferite tipuri de păsări? Frunzele, coaja, și sâmburii de avocado conțin o substanță numită persină, care este toxică pentru multe animale, inclusiv păsări precum papagali, canari și peruși. Consumul de frunze de avocado poate provoca simptome grave la aceste păsări, precum probleme respiratorii, acumulare de lichid în plămâni și chiar insuficiență cardiacă.
Știați că……….fructul durian are un miros repingător a ouă putrezite, șosete transpirate sau chiar a gunoi? Acest fruct se cultivă în Thailanda, India, Sri Lanka, Vietnam, Papua Noua Guinee şi alte ţări asiatice și este foarte bogat în vitamine şi minerale.
Știați că……….a fost o vreme când nu existau flori pe Pământ? Ele au apărut în urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani. Planeta era verde deoarece existau ferigi și plante conifere (plante cu frunze asemănătoare cu ac), însă nu existau deloc flori.
Știați că……….există flori care miros ca un cadavru? Aceste flori, cunoscute drept „flori cadavru,”au dezvoltat acest miros pentru a atrage polenizatori specifici, cum ar fi muștele și gândacii care sunt atrași de mirosurile puternice de carne descompusă.
Știați că pentru copii : curiozități despre planete
De la vânturi supersonice și până la vulcani cu înălțimi uimitoare, fiecare planetă are propriile caracteristici unice, care ne arată cât de divers este Universul!
Iată câteva curiozități fascinante despre planetele din sistemul nostru solar:
Știați că……….și pe Lună sunt cutremure? Când au mers pe Lună, astronauții Apollo au plasat seismometre la suprafață. Aceste instrumente au dezvăluit în mod izbitor că și Luna suferă cutremure, la fel ca Pământul. De fapt, oamenii de știință au stabilit de atunci că există patru tipuri de cutremure lunare: profunde, superficiale, termice și cele care decurg din impactul meteoriților.
Știați că……….Neptun are vânturi supersonice? În timp ce pe Pământ suntem îngrijorați de uragane, puterea acestor furtuni nu se apropie de ceea ce ați găsi pe Neptun. Conform NASA, la altitudinile cele mai mari de pe Neptun, vânturile bat cu peste 1.770 de kilometri pe oră, o viteză mai rapidă decât viteza sunetului de pe Pământ, la nivelul mării.
Știați că……….durează opt minute până când lumina ajunge de la Soare la Pământ? Acest lucru se datorează distanței foarte mari dintre Soare și Pământ, de aproximativ 150 de milioane de km.
Știați că……….Venus este cea mai strălucitoare planetă din sistemul nostru solar? Ea poate fi văzută uneori cu ochiul liber dacă știi unde să te uiți. Venus are o atmosferă foarte densă, formată în mare parte din dioxid de carbon și acoperită de nori groși de acid sulfuric. Acești nori reflectă aproape 70% din lumina solară care ajunge la planetă, făcând-o extrem de luminoasă. De asemenea, Venus este relativ aproape de Pământ, ceea ce o face să pară și mai strălucitoare pe cer.
Știați că……….pe Marte se află vulcanul Olimp, cel mai mare vulcan găsit în sistemul solar? Are o înălțime de aproximativ 27 de kilometri și un crater de 81 de kilometri lățime.
Știați că……….Jupiter este atât de mare încât ar putea încăpea toate celelalte planete din sistemul solar în interiorul lui și tot ar mai avea loc? Diametrul său este de aproximativ 11 ori mai mare decât cel al Pământului, iar volumul său este atât de vast încât ar putea încăpea de peste 1.300 de ori volumul planetei noastre.
Știați că……….nu ai putea merge pe Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun pentru că nu au suprafață solidă? Jupiter și Saturn sunt formate din gaze, iar Uranus și Neptun dintr-un amestec de gheață și gaz. Dacă ai încerca să „aterizezi” pe una dintre aceste planete, te-ai afunda în atmosferă până când presiunea și temperatura ar deveni insuportabile!
Știați că……….există mai multe stele în Univers decât granulele de nisip de pe toate plajele de pe Pământ? Oamenii de știință spun că sunt cel puțin un miliard de trilioane de stele!
Știați că……….dacă s-ar putea zbura cu un avion către Pluto, călătoria ar dura mai mult de 800 de ani? Distanța medie până la Pluto, când este la cea mai apropiată poziție față de Pământ, este de aproximativ 4,8 miliarde de kilometri.
Știați că……….apa de pe planeta Pământ a apărut ca urmare a coliziunii dintre asteroizi și comete? Oamenii de știință sunt de părere că o mare parte din apa de pe Pământ a ajuns aici prin coliziuni cu asteroizi și comete care au avut loc în primele sute de milioane de ani ale formării planetei. Aceste corpuri cerești conțin cantități semnificative de apă sub formă de gheață, iar când s-au ciocnit cu Pământul, apa eliberată a contribuit treptat la formarea oceanelor și a atmosferei.
Știați că pentru copii : cele mai interesante curiozități
Dacă v-am stârnit apetitul pentru curiozitățile de tipul ”Știați că…” pentru copii și v-au plăcut lucrurile interesante pe care le-ați descoperit până acum în acest articol, avem o veste bună pentru voi: continuăm și cu alte informații surprinzătoare din diverse domenii. Sunteți pregătiți?
Iată unele dintre cele mai interesante curiozități din lume:
Știați că………Mayașii venerau curcanii și se închinau lor deoarece credeau că sunt trimiși de zei pe Pământ? În civilizația mayașă, curcanii erau considerați păsări sacre, simbolizând puterea și având legături cu lumea spirituală. Mayașii credeau că aceste păsări aveau abilități supranaturale și că puteau comunica cu zeii. Curcanii apar în picturi și sculpturi mayașe și erau adesea utilizați în ritualuri religioase și ceremonii.
Știați că………în creier există celule care se mănâncă între ele? Acest proces se numește fagocitoză și înseamnă că anumite celule nervoase elimină și „mănâncă” părți deteriorate sau celule moarte pentru a menține sănătatea creierului. Fagocitoza este realizată de celule imunitare ale creierului, care detectează și „curăță” resturile celulare, celulele deteriorate sau sinapsele slăbite (legături dintre neuroni) care nu mai funcționează corect. În mare parte, acest proces se întâmplă noaptea, atunci când dormim (aceasta este o teorie despre motivul pentru care avem nevoie să dormim).
Știați că………jucătorii de fotbal scuipă atât de mult pentru că exercițiile fizice cresc cantitatea de proteine din salivă și fac saliva mai greu de înghițit? Când faci exerciții fizice și respiri mai mult pe gură, cantitatea de proteine secretate în salivă crește. Acest lucru face saliva mai groasă și mai dificil de înghițit, prin urmare apare tendința de a scuipa.
Știați că………stelele pe care le vezi cu ochiul liber sunt așa cum erau acum 4.000 de ani? Fără telescop, toate stelele pe care le putem vedea se află la aproximativ 4.000 de ani lumină de noi. Asta înseamnă că vedem stelele așa cum erau acum 4.000 de ani, în jurul perioadei în care piramidele erau construite în Egipt.
Știați că………Turnul Eiffel crește în înălțime vara? El poate crește până la aproximativ 15 cm mai înalt vara deoarece căldura face ca fierul să se extindă.
Știați că………acidul din stomacul unui om poate dizolva oțelul? Acidul clorhidric din stomac are un pH de aproximativ 1,5 până la 3, ceea ce îl face foarte acid și, teoretic, capabil să dizolve obiecte mici din metal.
Știați că………creierul uman nu poate simți durerea? Creierul simte durerea din tot corpul, dar nu are propriii receptori de durere. Atunci v-ați întrebat de ce avem dureri de cap? În general, cele mai multe dureri de cap apar din cauza „durerii iradiate”, ceea ce înseamnă că simți durerea într-un loc diferit de cel în care apare de fapt. De exemplu, poți avea o problemă la umeri sau gât, care provoacă dureri în mușchii și nervii din jurul creierului.
Știați că pentru copii : curiozități amuzante
Curiozitățile de tipul ”Știați că….”pentru copii reprezintă o oportunitate excelentă de a învăța lucruri interesante în mod distractiv. Așadar, continuăm să vă oferim și alte curiozități fascinante, unele dintre ele chiar amuzante:
Știați că……..păsările flamingo nu își îndoaie picioarele de la genunchi? Ele își îndoaie picioarele de la gleznă!
Știați că………animalele pot fi alergice la oameni? Mai exact, animalele pot fi alergice la celulele moarte ale pielii noastre – la mătreață. Aceste reacții alergice pot fi la fel ca ale noastre, inclusiv dificultăți de respirație și iritarea pielii.
Știați că………în anii 1830, ketchup-ul era vândut ca medicament? Se spunea că vindecă boli precum diareea, indigestia și icterul.
Știați că………puteți cumpăra un pepene pătrat în Japonia? Pepenii pătrați sunt pepeni verzi crescuți în forme de cub. Aceștia sunt vânduți în mod obișnuit în Japonia, unde sunt în esență ornamentali și sunt adesea foarte scumpi, cu prețuri de până la 200 USD.
Știați că…..….inima femeilor bate mai repede decât cea a bărbaților? Acest lucru se întâmplă deoarece inima femeilor este mai mică decât cea a bărbaților. La femei, inima are, în medie, 80 de bătăi pe minut, iar la bărbați, media este undeva între 60-70.
Știați că……… oamenii pierd aproximativ 50-100 de fire de păr pe zi? Aceasta este o parte naturală a ciclului de creștere a părului și este considerată sănătoasă și normală, deoarece majoritatea firelor de păr căzute sunt înlocuite de noi fire.
Știați că………băieții au mai puține papile gustative decât fetele? Această diferență biologică face ca femeile să aibă o sensibilitate mai mare la gust și să poată percepe nuanțe mai subtile ale aromelor. Femeile au în medie între 2000 și 4000 de papile gustative, în timp ce bărbații au în general între 1500 și 3500 de papile gustative.
Știați că………urmele pașilor lui Neil Armstrong pe Lună sunt încă vizibile? Luna nu are atmosferă, apă lichidă sau vânturi puternice care să erodeze sau să șteargă urmele, așa cum s-ar întâmpla pe Pământ.
Știați că………porcii nu se pot uita spre cer? Din cauza anatomiei mușchilor gâtului și a coloanei vertebrale, porcii nu pot privi în sus.
Știați că………Turnul Eiffel trebuia să fie în Barcelona? Când proiectul lui Gustave Eiffel a fost respins de orașul spaniol pentru că designul era prea costisitor și nu se potrivea cu estetica orașului, el l-a prezentat Franței.
Știați că……..este imposibil pentru majoritatea oamenilor să-și lingă propriile coate? Atingerea cotului cu vârful limbii reprezintă o limitare anatomică pentru majoritatea oamenilor, din cauza structurii articulațiilor și a lungimii limitate a limbii. Totuși, persoanele cu o flexibilitate deosebită sau cu o conformație anatomică particulară pot realiza această performanță, dar asemenea cazuri sunt extrem de rare.
Știați că…….fiecare câine are o amprentă unică a nasului? La fel ca amprentele oamenilor.
Știați că………romanii foloseau urina ca apă de gură? În Roma antică, urina era folosită pentru proprietățile sale de curățare, inclusiv ca apă de gură. Urina conține amoniac, un compus natural dezinfectant și de albire, care era considerat util pentru igiena orală și pentru curățarea dinților. Romanii colectau urina în vase publice special amplasate și o foloseau nu doar în scopuri de igienă personală, ci și pentru spălarea hainelor.
Nu vom epuiza niciodată curiozitățile de genul ”Știați că …” pentru copii deoarece universul cunoașterii este infinit. Veți găsi întotdeauna ceva interesant de aflat, de aceea este bine ca, din când în când, să vă folosiți de acest instrument extraordinar pentru a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte o perspectivă mai largă asupra lumii înconjurătoare, hrănindu-le constant curiozitatea naturală și dorința de a explora și înțelege mai mult.
Citește și: 170 întrebări de cultură generală pentru copii și răspunsuri
Surse articol: factanimals.com, clickandgrow.com , sciencefocus.com, weareteachers.com, mommypoppins.com