Skip to main content

De la descoperirea lui Pluto în 1930, oamenii au crescut învățând că sistemul solar are nouă planete. Însă, în 2006, printr-o decizie controversată a Uniunii Astronomice Internaționale, Pluto a fost retrogradat de la statutul său de planetă. Acest lucru s-a întâmplat deoarece oamenii de știință au stabilit atunci o definiție oficială pentru termenul „planetă”, iar Pluto nu îndeplinea toate criteriile. Prin urmare, din acel moment, lista planetelor din sistemul nostru solar s-a redus la opt. Vom discuta în acest articol despre câte planete are sistemul solar în prezent, vom afla care sunt caracteristicile unice ale fiecărei planete în parte și vom descoperi ce alte corpuri cerești există în galaxia noastră!

Ce este sistemul solar și din ce este format: definiție pe înțelesul celor mici

Sistemul solar include toate corpurile cerești care se învârt în jurul Soarelui și este doar o mică parte dintr-un sistem imens de stele și alte obiecte care formează galaxia Calea Lactee. La rândul său, galaxia Calea Lactee este doar una dintre miliardele de galaxii care alcătuiesc Universul.

Sursa foto: Pexels.com

Noi vom vorbi în acest articol despre sistemul solar care are următoarea structură:

  • Soarele
  • Opt planete de pe orbita Soarelui
  • Planete pitice
  • Luni
  • Comete
  • Asteroizi
  • Centura Kuiper
  • Norul Oort
  • Vântul solar

Soarele

În centrul sistemului solar se află o stea foarte strălucitoare care se numește Soare. Acesta este cel mai mare obiect din sistemul solar și conține mai mult de 99% din tot materialul existent  în sistemul solar. Diametrul Soarelui este de aproximativ 1,4 milioane de kilometri.

Imaginați-vă Soarele ca fiind o minge foarte mare și foarte fierbinte, formată din două gaze: hidrogen și heliu. Ca să vă puteți face o imagine despre cât de fierbinte este Soarele, trebuie să știți că temperatura din centrul său este de peste 15,6 milioane de grade Celsius. În interiorul Soarelui, hidrogenul se schimbă constant în heliu, în cadrul acestui proces emițându-se cantități uriașe de radiații sau energie. Ființele vii de pe Pământ depind de această energie, sub formă de lumină și căldură.

Planetele

După Soare, cele mai mari obiecte din sistemul solar sunt planetele. Acestea orbitează (se învârt) în jurul Soarelui și fiecare planetă are caracteristici unice, de la dimensiune, până la temperatură și altele. Majoritatea planetelor au cel puțin o Lună. Vom vorbi în acest articol mai în detaliu despre planete, inclusiv câte sunt în total în sistemul solar și prin ce se diferențiază una de cealaltă.   

Asteroizii

Aceștia sunt bucăți mici de metal și rocă și orbitează și ei în jurul Soarelui. Există milioane de asteroizi în galaxia noastră, iar majoritatea se găsesc într-o zonă între Marte și Jupiter. Se crede că asteroizii sunt resturi de material rămase de la coliziunile dintre alte corpuri din sistemul solar. Cei mai mari asteroizi au sute de kilometri în diametru, dar majoritatea sunt mult mai mici. Asteroizii mici cad regulat pe Pământ sau ard pe cer.

Cometele

Cometele sunt corpuri cerești mici, care călătoresc prin spațiu și sunt formate din gheață, praf și roci. Miliarde dintre ele orbitează în jurul Soarelui pe trasee foarte lungi, în formă de ovale. Când o cometă se apropie de Soare, căldura acestuia topește gheața din cometă, formând o coadă strălucitoare de gaz și praf care poate fi văzută de pe Pământ. Această coadă este ceea ce face cometele să fie atât de spectaculoase și ușor de recunoscut pe cer. Totuși, majoritatea cometelor sunt prea mici sau prea îndepărtate pentru a fi văzute vreodată de pe Pământ. Cometele provin din două părți ale sistemului solar exterior: Centura Kuiper și Norul Oort.

Centura Kuiper

Centura Kuiper este o regiune a sistemului nostru solar situată dincolo de orbita planetei Neptun. Este similară cu centura de asteroizi, dar mult mai vastă și populată de o varietate de corpuri înghețate, inclusiv asteroizi, comete și planete pitice. În această centură se află și Pluto.

Centura Kuiper este deosebit de importantă pentru astronomi, deoarece conține rămășițe din perioada de formare a sistemului solar și poate oferi indicii despre originile și evoluția sistemului solar.

Norul Oort

La marginile exterioare ale sistemului solar se află Norul Oort, despre care se crede că este un nor imens ce conține nenumărate obiecte mici, de gheață. 

Vântul solar

Gazele care înconjoară Soarele eliberează un flux constant de particule minuscule numit vântul solar. Aceste particule călătoresc prin spațiu cu viteze foarte mari, de aproximativ 400-800 de kilometri pe secundă.

Vântul solar are un impact semnificativ asupra sistemului solar. De exemplu, interacțiunea dintre vântul solar și câmpul magnetic al Pământului  provoacă aurore sau lumini colorate pe cerul nopții în anumite părți ale Pământului. În emisfera nordică, aceste aurore sunt numite aurore boreale, iar în cea sudică aurore australe. De asemenea, vântul solar poate influența comunicațiile radio și sateliții, iar în cazul unor erupții solare puternice, poate chiar perturba rețelele electrice de pe Pământ.

De ce este sistemul solar format din planete și cum au apărut acestea?

Oamenii de știință cred că cele opt planete câte sunt în sistemul solar, dar și celelalte corpuri cerești s-au format cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă dintr-un nor gigant format din gaz și praf, cunoscut sub numele de nebuloasă solară.

În timp, forța gravitației a strâns împreună mai multe părți din nori. Cel mai mare grup a fost atât de strâns, încât s-a înfierbântat foarte tare și astfel s-a format Soarele. Peste milioane de ani, din materialele care au rămas din norul imens inițial, s-au format planetele, iar gravitația puternică a Soarelui a atras planetele pe orbita sa. De-a lungul timpului, unele dintre aglomerările rămase au devenit asteroizi, comete și alte obiecte mici, de gheață.

Câte planete sunt în sistemul solar

Conform definiției Uniunii Astronomice Internaționale, o planetă este un corp ceresc care îndeplinește următoarele condiții:

  • se află pe orbită în jurul Soarelui
  • are o masă suficientă pentru ca gravitația sa să facă obiectele să aibă (aproape) o formă rotundă  
  • a îndepărtat alte obiecte mari din regiunea pe care o traversează în timpul orbitei sale.

Aceste condiții sunt îndeplinite de opt planete din sistemul solar, și anume: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Primele patru planete sunt cunoscute ca planete interioare, deoarece sunt cele mai apropiate de Soare, iar restul sunt planete exterioare.

Cele patru planete interioare – Mercur, Venus, Pământ și Marte – mai sunt numite și  „planete terestre” deoarece suprafețele lor sunt stâncoase.

Celelalte planete exterioare – Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – sunt numite planete joviane din cauza dimensiunilor lor extrem de mari, în comparție cu planetele terestre. Ele sunt formate din gaze precum hidrogenul, heliul și amoniacul, dar astronomii cred că pot avea și nuclee solide.

Jupiter și Saturn sunt numiți giganți gazoși, în timp ce Uranus și Neptun, mai îndepărtați, au fost porecliți giganții de gheață deoarece conțin mai multă apă atmosferică și alte molecule care formează gheață.

Dacă ar fi să ordonăm cele opt planete din sistemul solar după dimensiune, de la cea mai mică la cea mai mare, lista ar începe cu Mercur, ar continua cu Marte, Venus, Pământ, Neptun, Uranus, Saturn și s-ar termina cu Jupiter.

Până în 2006, Pluto era considerată planetă, însă deoarece nu îndeplinește cel de-al treilea criteriu menționat mai sus, în prezent intră în categoria planetelor pitice. Pe măsură ce s-au făcut mai multe studii despre corpurile cerești, s-a descoperit că Pluto, în afară de dimensiunea sa mică și orbita neobișnuită, nu își curăță vecinătatea de resturi, ci își împarte spațiul cu o mulțime de alte obiecte din Centura Kuiper. 

Pe lângă Pluto, celelalte planete pitice sunt: Ceres, Haumea, Makemake și Eris. Totuși, oamenii de știință spun că Pluto este cea mai complexă planetă pitică pe care o cunoaștem și una dintre cele mai surprinzătoare planete ale sistemului solar.

Planetele din sistemul solar

Sistemul solar a fascinat dintotdeauna oamenii, iar explorarea lui a dezvăluit de-a lungul anilor cât de complex și uimitor este Universul. De la momentul în care Pământul era considerat centrul Universului, până la recunoașterea celor mai îndepărtate corpuri cerești, cunoștințele astronomice s-au dezvoltat extrem de mult, pe măsură ce tehnologia a evoluat. Iată ce lucruri uluitoare știm astăzi despre cele opt planete câte sunt în sistemul nostru solar.

Planeta Mercur este prima planetă de la Soare

Imagine din spațiu cu o planetă
Sursa foto: Pexels.com

Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare și cea mai mică planetă din sistemul solar. Este doar puțin mai mare decât Luna Pământului, dar este vizibilă cu ochiul liber. Planeta Mercur era cunoscută de grecii antici, însă numele său este dat după Zeul Mercur al romanilor. Acesta era mesagerul zeilor, zeul comerțului și protectorul negustorilor. Numele lui se datorează cel mai probabil mișcării sale aparent rapide pe cerul crepuscular.

Mercur are un diametru de 4.878 km și se învârte în jurul Soarelui în doar 88 de zile, distanța sa față de Soare fiind de două cincimi din distanța dintre Pământ și Soare. O zi pe Mercur este echivalentă cu 58,6 de zile pământene.

Un fapt interesant despre Mercur este că planeta experimentează schimbări dramatice ale temperaturilor de zi și de noapte. De exemplu, în timpul zilei, pot fi temperaturi de 450 grade C, iar în timpul nopții, temperaturile scad la minus 180 de grade Celsius.

Atmosfera lui Mercur este compusă în principal din oxigen, sodiu, hidrogen, heliu și potasiu, fiind atât de subțire încât nu poate devia meteoriții care o lovesc. Prin urmare, suprafața planetei este marcată cu cratere, la fel ca Luna noastră. Mercur nu are o Lună proprie.

Planeta Venus este a doua planetă de la Soare

Imagine cu planeta Venus
Sursa foto: Vecteezy.com

Venus este cea mai fierbinte planetă din sistemul solar, temperatura medie de pe suprafața sa fiind de 465 de grade Celsius.

Atmosfera sa este groasă și extrem de toxică, fiind compusă din nori de acid sulfuric. Planeta era cunoscută de grecii antici și a fost numită după zeița iubirii și a frumuseții, cel mai probabil datorită strălucirii sale puternice. Venus este cel mai strălucitor obiect pe cer după Soare și Lună, fiind adesea vizibilă atât la apus, cât și la răsărit. Tot datorită strălucirii sale, Venus mai este cunoscută ca „Luceafărul” („Luceafărul de seară” atunci când apare pe cerul de vest după apusul Soarelui și „Luceafărul de dimineață” când este vizibilă pe cerul de est înainte de răsărit).

Această strălucire intensă se explică prin apropierea mare a planetei față de Pământ și reflexiei puternice a luminii solare de către atmosfera sa densă și acoperită de nori.

În ceea ce privește dimensiunea sa, Venus are un diametru de 12.104 km și se învârte în jurul Soarelui în 225 de zile pământene, însă de la est la vest, în direcția opusă celor mai multe dintre celelalte planete. O zi pe Venus are echivalentul a 241 de zile pământene.

Un aspect interesant despre Venus este faptul că uneori este denumit geamănul Pământului, cele două planete din sistemul solar fiind similare ca mărime. De asemenea, la fel ca pe Pământ, pe Venus există numeroși vulcani și munți. Totuși, în afară de aceste lucruri pe care le au în comun, planetele sunt cum nu se poate mai diferite.

Venus nu are o Lună proprie, precum Pământ.

Planeta Pământ este a treia planetă de la Soare

Imagine cu Pamantul
Sursa foto: Pixabay.com

Pământul, planeta noastră, se află la o distanță suficient de mare de Soare încât să poată fi populată cu ființe vii. Două treimi din Pământ este acoperită de apă, iar restul de suprafață este format din continente și insule. Atmosfera Pământului este bogată în azot și oxigen și este singura lume cunoscută care adăpostește viață.

Cu un diametru de 12.760 km, Pământul se rotește pe axa sa cu 467 de metri pe secundă și se învârte în jurul Soarelui cu mai mult de 29 km pe secundă. O rotație completă în jurul Soarelui se realizează în 365,24 zile.  

Numele planetei noastre are o vechime de cel puțin 1.000 de ani și este singura care nu a fost numită după zei și zeițe grecești sau romane. Numele ”Pământ” are origini germanice.

Planeta Marte este a patra planetă de la Soare

Planeta rosie vazuta din spatiu
Sursa foto: Vecteezy.com

Marte este o planetă roșiatică, vecină cu Pământul nostru. Numele său este dat după zeul roman al războiului, dar mai este cunoscută și ca „Planeta Roșie” datorită culorii sale specifice, cauzată de oxidul de fier (rugina) de pe suprafața sa.

Este mai mică decât Pământul (are diametrul de 6.787 km), dar are unele lucruri asemănătoare, cum ar fi relieful stâncos, cu munți, văi și canioane. Cercetările arată că pe Marte există un canion atât de mare, încât ar putea acoperi aproape toată suprafața Statelor Unite. De asemenea, pe această planetă se află cel mai înalt munte din sistemul solar, numit Olympus Mons, care este de trei ori mai înalt decât Everestul!

Planeta Roșie este rece, însă dovezile științifice sugerează că, la un moment dat, cu miliarde de ani în urmă, avea o climă mai caldă și mai umedă, existând chiar râuri sau oceane. De asemenea, oamenii de știință cred că mai demult ar fi existat condiții care ar fi permis viața unor organisme precum bacteriile și alți microbi. Marte este astăzi una dintre cele mai explorate planete din sistemul solar, în special datorită speranței cercetătorilor de a descoperi dacă există sau nu vreo formă de viață.

O zi pe Marte este puțin mai mare decât pe Pământ, aceasta durează 24 de ore și 37 de minute, iar planeta are două Luni care se numesc Phobos și Deimos. Acestea sunt mult mai mici și mai neregulate în formă comparativ cu Luna Pământului și se crede că ambele sunt de fapt asteroizi sau resturi de la începutul formării sistemului nostru solar.

Planeta Jupiter este a cincea planetă de la Soare

Imagine din Cosmos cu planeta Jupiter
Sursa foto: Pexels.com

Între Marte și Jupiter se află centura de asteroizi, unde se află și planeta pitică Ceres.

În ceea ce privește planeta Jupiter, din cele 8 planete câte are sistemul nostru solar, aceasta este cea mai mare, fiind un gigant gazos de două ori mai masiv decât toate celelalte planete la un loc. Ca înfățișare, Jupiter are benzi de portocaliu și galben pe suprafața sa, culorile sale datorându-se diferitelor tipuri de gaze, inclusiv gheață de amoniac, cristale de hidrosulfură de amoniu, precum și gheață de apă și vapori.

Numele de Jupiter provine de la conducătorul zeilor romani, echivalentul lui Zeus.

Cu un diametru de 139.822 km, Jupiter se învârte în jurul Soarelui în 11,9 ani pământeni, iar ziua pe această planetă este echivalentă cu 9,8 ore pământene.

O caracteristică specială a acestei planete din sistemul nostru solar este Marea Pată Roșie, care este de fapt o furtună gigantică cu un diametru de aproximativ 1,3 ori mai mare decât diametrul Pământului. Observată pentru prima dată în 1831 de astronomul amator Samuel Heinrich Schwabe, Marea Pată Roșie continuă să fascineze astronomii datorită dimensiunii sale imense și duratei de viață neobișnuit de lungi.

De asemenea, trebuie menționat că Jupiter are un câmp magnetic puternic și are 75 de Luni, inclusiv cea mai mare Lună din sistemul solar, Ganimede.

Planeta Saturn este a șasea planetă de la soare

Planeta Saturn
Sursa foto: Vecteezy.com

Numele lui Saturn provine de zeul roman al agriculturii.

Deși nu este singura planetă din sistemul solar cu un sistem de inele,  structura sa este cea mai complexă și strălucitoare. Inelele lui Saturn sunt compuse în principal din particule de gheață și roci de diferite dimensiuni, care variază de la mici granule de praf până la blocuri de câțiva metri. Această structură spectaculoasă se întinde pe sute de mii de kilometri în jurul planetei, însă este foarte subțire, având o grosime de doar câțiva zeci de metri. Oamenii de știință nu sunt încă siguri cum s-au format aceste inele.

Celelalte planete din sistemul solar care au sisteme de inele sunt: Jupiter, Uranus și Neptun, însă inelele acestora nu sunt la fel de vizibile și nici la fel de spectaculoase ca ale lui Saturn.

Ca dimensiune, diametrul planetei Saturn este de 120.500 km și reușește să facă o rotație în jurul Soarelui în 29,5 ani pământeni. Ziua pe Saturn este echivalentă cu 10,5 ore pământene.

O caracteristică unică a lui Saturn este faptul că are 82 de Luni, fiind planeta cu cel mai mare număr de sateliți naturali din sistemul solar, depășind chiar și Jupiter. Aceste Luni variază foarte mult în dimensiune și caracteristici, cea mai mare dintre ele, Titan, fiind mai mare decât planeta Mercur.  

Planeta Uranus este a șaptea planetă de la Soare

Planeta Uranus vazuta din Cosmos
Sursa foto: Pixabay.com

Numele lui Uranus face referire la vechea zeitate greacă Uranus, care era considerat zeul cerului. El era tatăl lui Cronos și bunicul lui Zeus. Deși este foarte departe de noi, Uranus este o planetă fascinantă, plină de mistere pe care oamenii de știință încă încearcă să le înțeleagă.

De exemplu, spre deosebire de celelalte 8 planete câte are sistemul nostru solar, Uranus se rotește pe o parte, aproape orizontal, și nu vertical. Este ca și cum ar fi căzut pe o parte! Astronomii cred că un obiect de două ori mai mare decât Pământul s-a ciocnit cu Uranus în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, făcând planeta să se încline. Din cauza acestei înclinări, pe Uranus sunt anotimpuri extreme care durează peste 20 de ani, iar soarele bate pe un pol sau pe altul timp de 84 de ani pământeni o dată.

Uranus are și inele, dar ele sunt mult mai subțiri și mai puțin vizibile decât cele ale lui Saturn.

Un alt lucru interesant despre Uranus este culoarea sa. Planeta are o nuanță frumoasă de albastru-verzui, datorită gazului metan din atmosfera sa, care absoarbe lumina roșie și reflectă lumina albastră.

Uranus are diametrul de 51.120 km și 27 de Luni cunoscute, multe dintre ele purtând numele unor personaje care apar în operele lui William Shakespeare.

De asemenea, este bine de știut că Uranus se rotește de la est la vest ca Venus și durează 84 de ani pământeni pentru ca această planetă să facă o rotație în jurul Soarelui. Ziua pe Uranus are 18 ore pământene.

Planeta Neptun este a opta planetă de la Soare

Sursa foto: Pixabay.com

Numită după zeul roman al apei, această planetă a fost prima găsită prin calcule matematice. Ea a fost descoperită ca urmare a perturbărilor gravitaționale din orbita lui Uranus. Astronomul francez Alexis Bouvard a fost primul care a sugerat că o altă planetă ar putea exercita o forță gravitațională, însă astronomul german Johann Galle este cel care a găsit planeta în 1846, folosind calcule matematice.

Neptun este de aproximativ 17 ori mai mare decât Pământul și este de peste 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul. Cu o temperatură medie de minus 210 de grade Celsius, Neptun este cea mai rece planetă din cele 8 câte are sistemul nostru solar.

Ca dimensiune, diametrul său este de 49.530 km, iar o rotație în jurul Soarelui durează 165 ani pământeni. O zi pe Neptun are 19 ore pământene.

De asemenea, este important de știut că Neptun are 14 Luni, dintre care Triton este cea mai mare. Un lucru interesant despre Triton este faptul că este una dintre puținele Luni din sistemul solar care are activitate geologică, cu gheizere care aruncă azot lichid la suprafață.

Planeta pitică Pluto

Sursa foto: Vecteezy.com

Pluto a fost cândva a noua planetă de la soare, însă acum este clasificată ca planetă pitică. A fost descoperită în 1930 de astronomul american Clyde Tombaugh și nu seamănă cu niciuna din cele 8 planete câte are sistemul solar.

Are un diametru de 2.301 km și este mai mică decât Luna Pământului. Este o planetă rece, stâncoasă și acoperită de munți de ghețari, dune înghețate și, posibil, chiar criovulcani care erup lavă înghețată din apă, metan sau amoniac.

Deși Pluto nu mai este considerată o planetă, ea rămâne un obiect fascinant de studiu, mai ales după ce misiunea New Horizons a NASA din 2015 a furnizat imagini și date detaliate despre suprafața sa, relevând o lume mult mai dinamică și complexă decât se credea inițial.

Pluto are 5 Luni, se rotește o dată în jurul Soarelui în 248 de ani pământeni, iar ziua pe această planetă este echivalentă cu 6,4 zile pământene.

Câte planete sunt în galaxia noastră

Pe lângă cele opt planete câte are sistemul nostru solar, oamenii de știință estimează că în galaxia noastră, Calea Lactee, există sute de miliarde de planete. Calea Lactee conține aproximativ 100-400 de miliarde de stele, iar cercetările sugerează că majoritatea acestor stele au cel puțin o planetă care orbitează în jurul lor.

Existența planetelor este dedusă, de obicei, pe baza influenței gravitaționale pe care o au asupra stelei lor părinte. Cu alte cuvinte, astronomii măsoară cât de mult se mișcă steaua înainte și înapoi pentru a determina dacă are un sistem de planete și cât de masive sunt acestea.

De asemenea, astronomii consideră că planetele pot fi detectate atunci când trec direct în fața stelei lor, provocând diminuarea acesteia. Dimensiunea și masa planetei sunt estimate pe baza nivelului de estompare a stelei prin fața căreia a trecut planeta respectivă.

Potrivit studiilor NASA, unele stele pot adăposti planete potențial locuibile, de dimensiunea Pământului, însă cercetările științifice continuă pentru a confirma aceste ipoteze.  

9 curiozități despre planetele din sistemul nostru solar

Chiar dacă am aflat câte planete are sistemul nostru solar și am descoperit lucruri interesante despre acestea, există multe alte curiozități fascinante care ne arată cât de diverse și uimitoare sunt aceste lumi. Iată câteva dintre acestea:

1. Potrivit NASA, o călătorie dus-întors pe Planeta Roșie ar dura aproximativ nouă luni.

2. Dacă s-ar putea pune Saturn într-o cadă imensă cu apă, planeta ar pluti, deoarece densitatea ei medie este mai mică decât apa.

3. Când Galileo Galilei a studiat pentru prima dată Saturn la începutul anilor 1600, el a crezut că este un obiect cu trei părți: o planetă și două Luni mari de fiecare parte, neștiind că vede de fapt o planetă cu inele. Peste 40 de ani mai târziu, Christiaan Huygens, un matematician, astronom și fizician neerlandez a spus că Saturn are în jurul său inele.

4. Uranus are în compoziția sa hidrogen sulfurat, aceeași substanță chimică ce dă mirosul de ou stricat.

5. Uranus deține recordul pentru cea mai rece temperatură măsurată vreodată în sistemul solar, și anume de minus 224,2 grade Celsius. Ca medie, temperatura lui Uranus este de minus 195 de grade Celsius.

6. Neptun este cunoscută pentru vânturile sale supersonice care pot atinge viteze uluitoare de până la 2.100 de kilometri pe oră. (pentru comparație, trebuie să știți că viteza sunetului este de 1.192 km/h, în aer uscat la 0 °C și  1.235 km/h la 20 °C.)

7. Oamenii de știință au descoperit că Neptun este mai cald decât Uranus, în ciuda faptului că este mai departe de Soare. Din păcate, sursa acestei călduri suplimentare rămâne un mister.

8. În 2006, imagini din spațiu au surprins planeta Mercur care orbitează Soarele. Aceasta apare ca un mic punct negru pe suprafața Soarelui.

9. În 2016, unii astronomi au spus că există posibilitatea existenței unei a noua planete, așa- numita „Planeta Nouă” sau Planeta X. Se estimează că planeta este de 10 ori mai mare ca Pământul și orbitează în jurul Soarelui între 300 – 1.000 de ori mai departe decât orbita Pământului. Cu toate acestea, alți oameni de știință spun că această așa-zisă planetă ar putea fi de fapt o gaură neagră primordială care s-a format la scurt timp după Big Bang și pe care sistemul nostru solar a capturat-o ulterior. Prin urmare, până în prezent, existența Planetei X nu a fost confirmată.

Așadar, sistemul nostru solar este un loc fascinant și diversificat, care mai are o mulțime de mistere de rezolvat. De asemenea, este important de reținut că, pe lângă cele 8 planete câte are sistemul solar,  în galaxia noastră există miliarde de planete potențial locuibile. Toate aceste descoperiri ne fac să ne dăm seama cât de vast este Universul nostru și cât de multe mai avem de aflat. Știința este cu adevărat uimitoare! 

👉🏻Află tot de pe blogul nostru informații utile și despre vulcani, cum se formează, dar și cum poți crea unul la tine acasă.

Author Raluca Margean

More posts by Raluca Margean