Pentru viitorii studenți aflați în pragul unei decizii importante pentru viitorul lor, un top cu cele mai bune facultăți din România poate fi un reper valoros în alegerea traseului academic potrivit. Alegerea unei facultăți influențează nu doar nivelul de pregătire profesională, ci și oportunitățile de angajare și dezvoltare personală pe termen lung.
În acest articol, vom analiza cele mai apreciate instituții de învățământ superior din țară, luând în considerare criterii esențiale precum calitatea educației, reputația academică și rata de angajare a absolvenților. Indiferent dacă ești interesat de domenii precum arhitectură, medicină, informatică, economie sau psihologie, acest clasament îți va oferi o perspectivă clară asupra celor mai performante facultăți din România. De asemenea, îți vom oferi sfaturi utile despre cum să te pregătești pentru admitere.
Cum se fac clasamentele universitare și ce criterii de evaluare folosesc?
Clasamentele universitare reprezintă liste ierarhizate ale instituțiilor de învățământ superior (universități, colegii etc.), evaluate și selecționate la nivel național, regional sau global. Acestea sunt ordonate descrescător în funcție de punctajele obținute conform unei metodologii prestabilite, care ia în considerare diferiți indicatori și criterii, fiecare având o pondere specifică.
Un astfel de clasament poate fi de un ghid valoros pentru viitorii studenți, oferindu-le o imagine de ansamblu asupra calității educației, a reputației academice și a ratei de angajare a absolvenților. Însă este important să se urmărească clasamente realizate de organizații specializate de încredere, care utilizează un sistem de evaluare bine structurat, bazat pe principii transparente și eficiente.
Credibilitatea acestor clasamente depinde în mod esențial de calitatea și volumul datelor colectate, care pot proveni din mai multe surse, inclusiv din rapoarte anuale, statistici oficiale și răspunsuri la chestionare adresate candidaților, studenților, absolvenților, angajatorilor și cadrelor didactice.
QS World University Rankings este cel mai cuprinzător clasament de acest gen. Acesta include date preluate din 16,4 milioane de lucrări academice, precum și din opiniile a peste 151.000 de cadre universitare și 100.000 de angajatori.
Fiecare dintre clasamentele QS este compilat folosind o metodologie de bază care utilizează o serie de factori vitali, inclusiv experiența studenților, parteneriatele universitare, activitatea de cercetare și calificările facultății.
Pentru ca o universitate să fie inclusă în clasamentul universitar mondial QS, aceasta trebuie să:
Fie în primele 20% dintre instituțiile la nivel global pentru reputație academică
Să aibă cel puțin 100 de lucrări indexate și publicate de Scopus (o bază de date mare, multidisciplinară, de reviste științifice, cărți și lucrări de specialitate) pe o perioadă de cinci ani.
Să fie în clasamentul regional respectiv (numai Asia, Regiunea Arabă, Europa și America Latină și Caraibe)
Criteriile de clasificare pentru universitățile prezente în Clasamentul QS sunt:
- Calitatea/ Excelenţa cercetării
- Succesul absolvenţilor pe piaţa muncii
- Prezența/ Cooperarea internaţională
- Experiența de învățare (calitatea predării)
- Sustenabilitatea

Iată ce reprezintă fiecare indicator:
- Reputația Academică – măsoară reputația instituțiilor și a programelor acestora, solicitând experților academicieni să nominalizeze universități pe baza domeniului lor de expertiză.
- Numărul de citări per cadru didactic – măsoară intensitatea relativă și volumul cercetării efectuate la o instituție. Indicatorul este o reflectare a volumului de citări realizat în medie de personalul academic al unei instituții.
- Reputația în rândul angajatorilor – măsoară reputația instituțiilor și a programelor acestora în rândul angajatorilor.
- Rata de angajare a absolvenţilor – măsoară în ce măsură instituțiile pot asigura un nivel ridicat de angajare pentru absolvenții lor și recordul lor în producerea de absolvenți care au continuat să aibă un impact semnificativ asupra societății.
- Ponderea profesorilor străini – măsoară raportul dintre personalul internațional al facultății și personalul total. Importanța acestui indicator constă în faptul că o instituție care atrage o populație considerabilă de cadre universitare internaționale obține beneficii în ceea ce privește diversitatea și colaborările sale de cercetare și predare.
- Rețeaua internațională de cercetare – este o măsură a succesului unei instituții în crearea și susținerea parteneriatelor de cercetare cu instituții din alte locații.
- Diversitatea studenților internaționali – indicatorul analizează raportul dintre studenții internaționali și studenții în general, precum și diversitatea naționalităților din care provin acei studenți.
- Ponderea studenților străini– analizează raportul dintre studenții internaționali și studenții în general.
- Raportul “număr total de studenţi” / “număr total de cadre didactice” – măsoară o numărul de personal academic pe care o instituție o are. Cu cât mai multe resurse de personal academic sunt puse la dispoziția studenților, pentru predare, supraveghere, dezvoltarea curriculumului și sprijin, cu atât experiența de învățare ar trebui să fie mai bună.
- Indicatorul de sustenabilitate – evidențiază instituțiile care demonstrează un angajament pentru o existență mai durabilă și cuprinde o varietate de factori de mediu, social și guvernanță (ESG).
Care este topul celor mai bune facultăți din România
În topul european al QS Top Universities au fost incluse 684 de universități din peste 40 de țări/teritorii. ETH Zurich este cea mai bună universitate din Europa conform acestui clasament, terminând înaintea Imperial College London și a Universității din Oxford, care se situează pe locul al doilea, respectiv al treilea.
În ceea ce privește cele mai bune facultăți din România, iată pe ce locuri din Europa se situează cele mai bine clasate 10 universități din țara noastră:
- Locul 256 – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
- Locul 272 – Universitatea din București
- Locul 402 – Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iași
- Locul 412 – Universitatea Politehnică din București
- Locul 435 – Universitatea de Vest din Timișoara
- Locul 473 – Academia de Studii Economice din București
- Locul 494 – Universitatea Transilvania din Brașov
- Locul 501-510 – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
- Locul 501-510 – Universitatea Gheorghe Asachi din Iași
- Locul 551-600 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
În topul mondial au fost incluse 1503 de universități din întreaga lume. Pentru al 13-lea an consecutiv, Massachusetts Institute of Technology (MIT) își menține domnia la vârf. Colegiul Imperial din Londra a urcat cu patru locuri pentru a ocupa locul al doilea, iar Universitatea din Oxford și Universitatea Harvard sunt pe locurile trei, respectiv al patrulea.
În ceea ce privește facultățile din România, acestea se situează pe următoarele locuri în topul mondial:
- Locul 781-790 – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
- Locul 801-850- Universitatea din București
- Locurile 1201-1400 – Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iași, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Gheorghe Asachi din Iași
- Locul 1401+ – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Ce înseamnă o facultate bună?

O facultate bună înseamnă, în general, o instituție de învățământ superior care oferă un echilibru între excelența academică și dezvoltarea personală completă. Aceasta se distinge prin cadre didactice competente și dedicate, un curriculum relevant și actualizat, infrastructură și resurse de calitate, oportunități de cercetare și practică în domeniu.
O facultate bună are o rețea solidă de conectare cu industria și piața muncii, creează pentru studenții săi un mediu care încurajează gândirea critică și inovația, diversitatea și incluziunea în comunitatea academică, oferă servicii de sprijin pentru studenți și deține o reputație solidă, care să confere valoare diplomei obținute.
Însă, dincolo de indicatori obiectivi, o facultate bună este aceea care răspunde cel mai bine obiectivelor educaționale și profesionale ale fiecărui student în parte.
Cele mai bune facultăți de medicină din România
O facultate de medicină bună se caracterizează prin un curriculum solid bazat pe dovezi științifice actuale, profesori cu experiență clinică relevantă, acces la spitale universitare moderne pentru practică clinică extensivă și laboratoare performante pentru cercetare. De asemenea, atunci când cauți o facultate bună de medicină este important să te interesezi și de oportunitățile de participare în proiecte de cercetare medicală și să verifici dacă există un mediu care îmbină rigurozitatea academică cu dezvoltarea abilităților practice și a empatiei necesare în relația medic-pacient.
Printre cele mai bune/recunoscute facultăți de medicină din România se numără:
- Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din București
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Cele mai bune facultăți de drept din România
O facultate de drept bună îmbină excelența academică cu dezvoltarea practică, oferind un curriculum actual, profesori cu experiență atât academică cât și practică în instanțe, oportunități de stagii la firme de avocatură prestigioase sau instituții juridice. Totodată, o bună practică este și existența competiții de tip proces simulat, acces la biblioteci juridice extinse și formarea abilităților esențiale de argumentare, analiză critică și etică profesională.
Printre cele mai bune/recunoscute facultăți de drept din România se numără cele din cadrul Universității București, Universității “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universității de Vest din Timișoara.
Pregătirea pentru admitere nu este deloc ușoară, motiv pentru care mulți liceeni aleg să-și aprofundeze cunoștințele prin activități complementare. De exemplu, participarea la experimente științifice interactive pentru liceeni, precum cele oferite de WowLab, poate fi un mod excelent de a înțelege concepte esențiale din biologie, chimie sau fizică într-un mod practic și captivant.
Cele mai bune facultăți de informatică din România
O facultate de informatică bună se caracterizează prin curriculum actualizat constant cu cele mai recente tehnologii și limbaje de programare, proiecte practice complexe care simulează provocări reale din domeniu, competiții de programare, colaborări strânse cu companii de tehnologie pentru stagii și oportunități de angajare.
Printre cele mai apreciate facultăți de informatică din România sunt Facultatea de Automatică și calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, Facultatea de Automatică și calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Facutatea de Informatică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Cele mai bune facultăți de arhitectură din România
O facultate de arhitectură bună se distinge prin aplicații practice, oferind ateliere și laboratoare moderne pentru proiectare, profesori care sunt arhitecți practicanți recunoscuți, acces la tehnologii avansate de proiectare și modelare 3D, oportunități de participare la concursuri internaționale de proiectare, vizite de studiu la clădiri și șantiere emblematice.
În general, se dorește o abordare interdisciplinară care integrează aspecte de sustenabilitate, istorie și context cultural și un mediu care stimulează creativitatea și gândirea inovatoare.
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” este principala instituție de învățământ superior din România specializată în formarea specialiștilor în arhitectură și urbanism.
Cele mai bune facultăți de jurnalism din România

O facultate de jurnalism bună oferă posibilitatea de a efectua stagii în redacții și instituții media relevante,cursuri actualizate care acoperă jurnalismul tradițional și digital, analiza critică a mediei, verificarea faptelor și etica jurnalistică, precum și dezvoltarea competențelor esențiale de investigare, scriere clară și persuasivă.
Cele mai bune facultăți de științe economice din România
O facultate de științe economice bună îmbină fundamentele teoretice solide cu aplicabilitatea practică, oferind oportunități de stagii în companii și instituții financiare, conexiuni cu mediul de afaceri pentru mentorare și recrutare, dezvoltarea competențelor analitice, cantitative și decizionale, precum și o perspectivă globală asupra economiei contemporane.
Cea mai cunoscută facultate de economie este ASE-ul din București, însă și Facultatea de Științe Economice din Oradea sau cea din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu sunt recunoscute pentru cursurile de calitate.
Cele mai bune facultăți tehnologice din România
Pentru viitorii ingineri, o facultate de științe tehnologice bună se distinge prin laboratoare și ateliere modern echipate pentru experimentare și prototipare și o abordare interdisciplinară care integrează ingineria cu științele exacte și sustenabilitatea. Sunt necesare proiectele practice bazate pe provocări reale din industrie, parteneriate cu companii tehnologice pentru stagii și cercetare aplicată și acces la tehnologii emergente.
Universitatea Politehnica din București este una din cele mai mari ”școli de ingineri” din România.
Cele mai bune facultăți de psihologie din România
Psihologia este un domeniu de viitor, așadar dacă vrei să urmezi o astfel de facultate ar fi recomandat să cauți o instituție care oferă, pe lângă predare de calitate și practică în clinici, școli sau diverse organizații. Este important să se încurajeze participarea în cercetări relevante și să existe un mediu care cultivă empatia, gândirea critică și responsabilitatea profesională.
Printre facultățile de psihologie recunoscute din România se află: Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistența Socială din cadrul Universității “Vasile Goldiș”, Facultatea de Psihologie de la Universitatea “Transilvania” din Brașov sau de la Universitatea din București.
Cele mai bune facultăți de relații internaționale din România
Într-o facultate de relații internaționale, sunt necesari profesori cu experiență în diplomație și organizații internaționale, care să ofere o înțelegere practică a dinamicilor globale contemporane. De asemenea, sunt esențiale și programele de schimb academic cu universități străine, simulări de negocieri și chiar și stagii în instituții diplomatice și organizații internaționale. În general, o astfel de facultate trebuie să ofere un mediu care încurajează gândirea strategică și perspectiva globală, dezvoltă abilitățile de analiză geopolitică și comunicare interculturală.
În România, una dintre cele mai apreciate Facultăți de Relații Internaționale și Studii Europene se află în Oradea, însă și Universitatea din București oferă un program educațional eficient în acest domeniu, precum și Universitatea Danubius din Galați.
Cele mai bune facultăți de științe ale educației din România
Pentru că avem nevoie de cadre didactice profesioniste și dedicate, facultățile de științe ale educației ar trebui să fie capabile să le formeze. În acest sens, este necesară o abordare centrată pe elev/student și învățare experiențială, dezvoltarea competențelor pedagogice, de proiectare didactică, evaluare și management educațional.
În România, instituții apreciate de învățământ universitar în acest domeniu se află în București, Constanța sau Brașov.
Cu ce medii trebuie să intri la o facultate bună

Mediile necesare pentru admiterea la facultăți bune variază semnificativ între instituții, însă în general pentru facultățile de top mediile de admitere pot fi foarte ridicate, în special la specializări competitive precum medicină, drept, informatică sau economice. Pe lângă examenul de BAC se ia în considerare rezultatul la examenul scris, iar unele facultăți solicită și eseu motivațional în care să se explice alegerea domeniului respectiv.
La universitățile de top din străinătate, în cadrul procesului de admitere, se iau în considerare rezultatele la examenele standardizate (BAC, SAT, ACT, etc.), dar și alte activități extracurriculare relevante, scrisori motivaționale și de recomandare, interviuri și portofolii (pentru domenii precum arte, arhitectură).
Este important, însă, de menționat că o „facultate bună” nu se definește exclusiv prin dificultatea de admitere, ci prin calitatea educației, oportunitățile oferite și compatibilitatea cu obiectivele tale educaționale și profesionale. Există facultăți excelente cu medii de admitere mai accesibile care pot fi perfect potrivite pentru nevoile specifice ale unui student.
La ce materii dai examen, în funcție de domeniul ales?
Examenele de admitere la facultate diferă în funcție de domeniul ales. Iată principalele materii pentru diverse domenii:
La admiterea la Arhitectură se dă o singură probă practică de reprezentare grafică, cu caracter de probă de aptitudini artistice în domeniul arhitecturii
Candidații la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) susțin un examen scris ce constă într-un test grilă la disciplina matematică.
Candidații la Facultatea de Drept susțin un examen scris ce constă într-un test grilă la disciplinele Limba română, economie și gândire critică.
La Psihologie se dă o probă scrisă de gândire critică.
La Facultatea de Medicină (inclusiv stomatologie) și Farmacie, se dă examen din biologie (anatomie, fiziologie) și fizică/chimie organică
La Pedagogie există o probă eliminatorie (oral) de competențe de comunicare și abilități artistice (argumentare, dialog, citirea unui text literar/nonliterar la prima vedere).Pentru cei care sunt admiși la această probă,înscrierea și departajarea se va face pe baza mediei generale a examenului de Bacalaureat.
Cum să alegi facultatea potrivită pentru tine?

În teorie, liceele din România ar trebui să aibă un consilier școlar sau psiholog care, printre alte atribuții, oferă și servicii de consiliere vocațională elevilor. În acest sens, consilierii trebuie să ofere liceenilor teste de orientare profesională pentru identificarea aptitudinilor și intereselor, dar și să aibă discuții individuale despre opțiunile educaționale și profesionale, să ofere informații despre diferite cele mai bune facultăți din România din diverse domenii de studiu și să le acorde tinerilor sprijin în luarea unei decizii.
În practică însă, situația depinde de la o instituție de învățământ la alta, existând multe limitări ce țin de numărul insuficient de consilieri și timpul limitat acordat consilierii vocaționale propriu-zise, deoarece consilierii tratează și probleme de adaptare școlară, conflicte sau dificultăți de învățare. De asemenea, există variații mari între mediul urban și rural, liceele din orașe mici neavând acces la astfel de servicii.
Bineînțeles, există diverse ONG-uri sau centre educaționale private care oferă servicii vocaționale liceenilor, însă chiar și tinerii pot să-și dea seama într-o oarecare măsură încotro să se îndrepte. Atunci când își aleg facultatea pe care s-o urmeze, liceeni ar trebui să înceapă printr-o auto-evaluare sinceră a aptitudinilor, intereselor și valorilor personale.
Este important să identifice ce materii le plac cu adevărat și în ce domenii obțin cele mai bune rezultate. Simultan, ar trebui să exploreze diferite ocupații prin discuții cu profesioniști, familie, să facă stagii de practică dacă au posibilitatea, să participe în acțiuni de voluntariat, să urmeze cursuri în domeniile de interes sau chiar să-și ia un job part-time (de exemplu în vacanțe), pentru a-și crea o imagine realistă despre ce presupune o profesie în viața de zi cu zi.
Dacă știu domeniul în care vor să profeseze, pentru alegerea facultății potrivite, liceenii ar trebui să cerceteze programele de studiu, să evalueze reputația facultăților, oportunitățile de practică și inserția absolvenților pe piața muncii.
Cum te pregătești pentru admiterea la facultate?
Dacă ți-ai făcut o listă cu cele mai bune facultăți din România la care ai dori să aplici, poți începe pregătirea pentru examenul de admitere. Cel mai important lucru pe care trebuie saă-l faci este să nu lași învățarea pe ultima sută de metri.
Organizează-te din timp, fă-ți un plan clar de studiu, informându-te din timp despre materiile și tipul examenelor pe care trebuie să le susții. Recapitulează periodic și rezolvă teste din anii anteriori, pentru a te familiariza cu structura examenului. Dacă dispui de un buget financiar, te poți înscrie la meditații sau cursuri, care să te ajute să aprofundezi materia și să-ți clarifici eventualele nelămuriri.
Pe lângă pregătirea academică, este important să acorzi atenție și dezvoltării tale personale și emoționale. Admiterea la facultate poate fi o perioadă stresantă, așa că este important să menții un echilibru între învățat și activitățile de relaxare. Fă-ți o obișnuință din a practica exerciții fizice, de a face ce-ți place în timpul liber și de a petrece timp cu familia și prietenii. Toate aceste activități te vor ajuta să-ți gestionezi mai bine stresul și să-ți păstrezi motivația.
Așadar, ca să urmezi unele dintre cele mai bune facultăți din România sau din străinătate, trebuie să te pregătești foarte bine din timp. Pe lângă alegerea domeniului potrivit, ar trebui să te interesezi ce oportunități și posibilități de dezvoltare îți pot oferi respectivele facultăți, ce reputație au instituțiile, care este procedura de admitere, termenele limită, documentele necesare și condițiile specifice fiecărei facultăți. De asemenea, este nevoie de un studiu temeinic, combinat cu o atitudine pozitivă și o gestionare eficientă a timpului.
Citește și: STEM: ce reprezintă și de ce este important în educația copiilor